Andrea negyvennégy évesen, tizenhat év házasság után vált el. Pedig szinte az utolsó pillanatig hitt a házasságban, hiszen minden ment szépen a maga útján: a közös nyaralások, a szép lakás, tízévente vadonatúj kocsi. Az életük olyan volt, mint ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.

Hát ez az! Csak éppen hiányoztak a sodró érzelmek, a spontaneitás. Az élet valahol kinn, a burkon kívül zajlott, az események mintha valamiféle szűrőn keresztül érkeztek volna meg hozzájuk. Minden működött, de valahogy mégsem volt az igazi. Kétheti rendszerességgel szeretkeztek, és nagyon elégedettek voltak a teljesítményükkel (hiszen ez azért valamivel több az átlagosnál).

nok-megunjak-a-ferjuket-kezdo.jpg

A negyedórás aktust is nagy-nagy igyekezettel betartották, és gondjuk volt rá, hogy a – szerintük minőségi – szexuális együttlétüket orgazmus koronázza. Lépést tartottak a kor hívó szavával, nemcsak a szexben, de abban is, hogy melyik menő boltban vásároljanak formatervezett bútorokat, vagy éppenséggel melyik bestsellert illik olvasni. Mindig in, mindig képben, mindig menő! Azt hitték, ez a tartós boldogság titka, hiszen a barátaik, ismerőseik is e szerint éltek. Végtelen nyugalommal töltötte el őket, hogy a többiekkel egy hajóban eveznek. 

A szex mint életstílus

Andrea ma már úgy gondolja, hogy a nők nagy problémája az, hogy igencsak hamar ráunnak a házastársukra. Hirtelen érte a megvilágosodás, mint Buddha királyfit a fügefa alatt: éppen férje zoknijait szedegette össze nagy szorgalmasan. Rájött, hogy a nők pontosan ezért unják meg olyan hamar a férjüket! Merthogy nekik kell összeszedegetni a lakás különböző pontjain elszórt büdös zoknikat, amelyeket a férj oly gondosan elhagyogat. 

S ennyi sok büdös zokni után már nem kívánják a férjüket.

A dolog nem vice versa működik: a férfiak korántsem unják meg olyan hamar a feleségüket, hiszen nagyon is vizuális típusok. Ők mindig a látványra mennek.

Elég, ha a nő ad magára, pici dekoltázs, füstös szemfesték, s máris megszépül a férje szemében – és a drága máris vágyik a szexuális együttlétre. Andrea egy szexológiai könyvben azt olvasta, hogy a monogámiának az az ára, hogy csökken a női libidó. A nők megunják a férjüket, s utána már nem kívánják! A házasság szerinte azonos a hosszútávfutók magányosságával – és ezen semmi sem változtat. Mert nem kapunk orvosi receptre új pasit, csak hogy végre megint élvezzük a szexet!

A huszadik század elején a pszichológia köreiben még uralkodónak számított az a freudi elmélet, hogy a női hisztéria kiváltó oka az, hogy nem szexelnek rendesen a hölgyek. Akkoriban ritkán köttettek szerelmi házasságok, és még azt sem tartották fontosnak, hogy a nők vonzódjanak a párjukhoz. (Ki ne hisztériázna egy ágyba kényszerülve egy idegennel, akit sem teste, sem lelke nem kíván.) 

Ma már nem kell érzelmek nélküli házasságot kötni, az emberek mégis hajlamosak a saját csapdájukba esni, és az érzelmeiket félretéve, mindenféle más szempontok szerint választanak társat. Akkor még azt hiszik, egy életre (hisz az a lány, fiú hozzájuk illik). Látszólag mindenük megvan, de mindkettejük lelkében ott él az űr, hogy valami mégis hiányzik. 

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Andrea úgy gondolja, kár a pénz a párterápiára, mert a női vágyat úgyis csak egy másik, egy még ismeretlen, titokzatos és felfedezetlen férfi tudja ismét felkelteni. Ő már csak tudja, hiszen miután elvált, teljesen új életet kezdett, tele örömökkel és szexszel. A negyvenes nők szexuális élete sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a fiatal lányoké. Ismerik a saját testüket, nem zavarja őket, ha nem elég lapos a hasuk, vagy a pasijuknak nincs dúsan lobogó haja. Magát a szexet élvezik: önmagáért! Nem azért bújnak ágyba a pasijukkal, hogy működjön a kapcsolatuk, vagy hogy megfeleljenek az elvárásoknak, hogy el ne hagyja őket a férfi. Azért szeretkeznek, mert élvezik az életet, és ez is a nagybetűs élet része!

Andrea nagyon megdöbbent, amikor szembesült azzal, hogy a másfél évtizeden keresztül tartó párkapcsolatában megélt szexuális élete nem volt más, mint puszta életstílus, ahogy sikk lehet hajókázni, menő bárokba járni és trendi ruhákat viselni, a pasiknak gyúrni, a nőknek személyi edzőt tartani. Ez a szex éppen csak ennyit ért. 

A szex éppen olyan, mint a tánc

Minél többet gyakoroljuk, annál jobban megy. Andrea úgy gondolja, hogy leginkább a letűnt évtizedek éppen csak egy picit kötött koreográfiájú diszkótáncaira hasonlít, amelyek teret hagytak az improvizációnak, és lehetetlen volt őket elrontani. Szerelmi tapasztalatai szerint a negyvenes férfiak mind igen jártasnak képzelik magukat a szexben, de nem sok okuk van rá. Még a női nemi szervek anatómiájával sincsenek tisztában (sem a csikló, sem az a bizonyos G-pont nem jár a fejükben, csakis a „fűrészelésre“ koncentrálnak). Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: merevedésük kitartson az orgazmusig.

Andrea azt mondja, hogy ez nem általánosítás. A negyvenes pasik mind azt hiszik, hogy ők már mindent tudnak a szexről – és tökéletesen csinálják. Képtelenek más nézőpontból tekinteni a nemi együttlétre, kár rájuk energiát pazarolni! (Tisztelet a kivételnek!) Ahogy a munkahelyeken, úgy az ágyban is megelőzik őket azok a harmincas ifjú titánok, akik tudják, mi kell a nőnek.

Szabad az út a harmincasoknak

Andrea a legtöbb férfival az interneten ismerkedett meg, és a harmincasokkal igencsak jók a tapasztalatai. Igazi ínyencfalatok: a megfelelő pózt és a legmegfelelőbb mozdulatokat kombinálják az ötletességgel. Van önbizalmuk, és rendszeresen szőrtelenítik a hónaljukat. Minden átlagos harmincas internetfelhasználó tisztában van az erogén zónákkal, és megtanult jól csókolni (az sem baj, ha az internet segítségével). Elég csak a megfelelő szavakat beírni a keresőbe, ha már a férfiak nem olvasnak a szexualitásról szóló könyveket.

A dolog hátulütője, hogy a gyerekek is ilyen könnyen tájékozódnak a netről, no, meg a filmek és reklámok világából. Ha hetedik osztályban egy EFG háromszög szerkesztése lenne a feladat, akkor jobb lesz más betűket alkalmazni, mert ha a matematikatanár kimondja a bűvös szavakat – most a körző hegyét szúrjuk a G pontba –, akkor vége az órának, mert az osztály nevetésben tör ki.

A huszonéves még túl fiatal

Sok híres női sztár, énekes és színésznő vallja be, hogy szereti a fiatalabb férfiakat. Madonna szerint a fiatal pasik nem tudják ugyan, hogy mit csinálnak, de jól csinálják, és egész éjjel csinálják. Andrea ennyire messzire mégsem ment. Határok azért mégiscsak kellenek. Egy összejövetelen a háziasszony húszéves fia lépett hozzá, hogy elkérje a telefonszámát, és Andreában megszólalt a vészcsengő. No, ezt azért már mégsem tehetem meg! Bármennyire is legyezte a hiúságát, úgy gondolta, mindent nem kell megkapnia, és megelégszik a harmincasokkal...

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies