Gyakran halljuk nőktől: orvosságot kaptam a miómámra. Pedig a mai tudásunk szerint nem létezik rá orvosság. A miómák zömét békén kell hagyni, nem kell bolygatni, mert általában jóindulatúak – ha pedig nőni kezdenek, akkor nincs más megoldás, csak a műtét. A miómáról dr. Igor Slezákot kérdeztük, a dunaszerdahelyi Sagax Klinika szakorvosát, aki a mióma és az endometriózis kezelésében jeleskedik.

A leggyakoribb nőgyógyászati kórkép a mióma – szerencsére alapvetően jóindulatú izomgöbről van szó, ami a méhben alakul ki. Nem a fiatalok betegsége elsősorban, mert 35 év alatt ritkán fordul elő. Mivel simaizomból fejlődik ki, gyakran császármetszések, nőgyógyászati műtétek utáni hegesedés után jelentkezik. A miómát ma a túlzott ösztrogénhatással hozzák összefüggésbe. Mint tudjuk, a méhet belülről egyszerű simaizom alkotja – az ösztrogénszint megemelkedése pedig serkenti a simaizom burjánzását. (Ezért is mondják sokszor a betegek: „Azt mondta a doktor úr, hogy túl sok bennem az ösztrogén, attól lett a miómám.”)

nok-rema-a-mioma-kezdo.jpg
(© Iris Fogel Ben Hamou)

Miért alakul ki a mióma?

Sajnos, nemigen tudják. Mindenképpen összefügg a hormonháztartással, ezért sem jelentkezik pubertáskor előtt, hisz csak a pubertás alatt indulnak be a hormonok. Manapság elsősorban a túlzottan magas ösztrogénszinttel, vagyis az ösztrogéndominanciával magyarázzák a miómák megjelenését. Az ösztrogéndominancia hormonális egyensúlyvesztést jelent.

Változókorban majdnem minden harmadik nőnek van (akár több) miómája – ilyenkor a petefészek még termeli az ösztrogént, de a sárgatesthormont (a progeszteront) már nemigen. Ez is okozhat a nőknél elhúzódó súlyos vérzéseket. Tudjuk, hogy az ösztrogén a legfontosabb női hormon, ciklusunk egyik karmestere. Normális esetben a progeszteron és az ösztrogén kiegyensúlyozzák egymást. Ha viszont túl sok bennünk az ösztrogén, megjelenhet a mióma – vagy az endometriózis.

A hormonháztartást ezért érdemes rendbe rakni – sajnos, nálunk az orvosok még a beteg nők esetében sem készítenek hormontérképet (ezt vérből lehet elkészíteni). Sőt, már a fiatal lányoknak is csak úgy, találomra írják fel a fogamzásgátlót – nem vesznek tőlük vért, ezért nem tudják, hogy „állnak a hormonjaik”. Pedig igencsak fontos, hogy hormonjaink egyensúlyban legyenek, mert ha túl sok ösztrogénünk van, nem érezzük jól magunkat.

Sok a xenoösztrogén

A mióma a 21. század egyik legelterjedtebb diagnózisa. A lelki egyensúly megbomlása, a stressz ugyanúgy befolyásolja a mióma kifejlődését is, ahogy minden más női betegség kialakulását. A környezet megváltozása is hatással van a szervezetünkre, hiszen sokkal szennyezettebb világban élünk, mint például ötven évvel ezelőtt. Sőt, vannak ösztrogént utánzó hormonok – ezek a xenoösztrogének –, melyek már ott vannak a műanyag edényekben, a festékekben, bizonyos kozmetikumokban és így tovább. Nem véletlen, hogy a miómákkal küzdő nőknek úgymond rosszabbak a májfunkciós értékeik. Márpedig, ha baj van a bélrendszer működésével, az ösztrogén lassabban ürül ki a szervezetből.

Sokan a nőre nehezedő sok teherrel magyarázzák a sok női betegséget. A nő neveli a gyerekeket, összetartja a családot, de a munkában is helyt kell állnia. Ha pedig elválik – márpedig lassan minden második kapcsolat megszakad –, a gyereknevelés terhe sok esetben majdnem kizárólag az ő vállát nyomja. Egyszóval, a modern nő zsonglőrködik az idővel, ami mérhetetlen stresszt jelent, a stressz pedig betegségeket, gyulladásokat vált ki. Ma a nők a vállukon hordozzák a világ problémáit, hisz bejárnak a munkahelyekre – viszont az otthoni feladataikat sokszor nem tudják senkivel sem megosztani.

hormonalis-hullamvasut-slezak_0.jpg
MUDr. Igor Slezák

Visszanőhet!

Nem kizárt, hogy a műtét után pár évvel visszanő az a fránya mióma. Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ennek esélye a lehető legkisebb legyen? Rossz hír, hogy nem sokat. Egy biztos kapaszkodónk van csak: a túlsúllyal érdemes valamit kezdeni, mert a fogyás és a rendszeres testmozgás sokat segít. Na és kerüljük a cukrot!

Hasonló tünetű betegségek

Bizony, vannak ilyenek – és nem is egy! Ilyen az endometriózis, mikor a méh nyálkahártyája máshol is megtalálható lesz a szervezetben (már az agyban is találtak endót). Hasonló az adenomiózis is: itt a méhnyálkahártya a méh izomszövetébe ágyazódik be, szinte átszövi. Ez tehát egyfajta belső endometriózis. Sajnos, az is előfordulhat, hogy egyszerre jelentkezik a mióma és az endometriózis. Érdekesség viszont, hogy a fiatalkori terhesség meg tudja akasztani a mióma vagy az endometriózis kezdeti rossz folyamatait. Tehát a terhesség olyan hormonális változásokat hozhat, hogy valahol „elakad” a betegség.

Sok más betegséggel kapcsolatban is megfigyelték már, hogy a terhesség teljesen felújítja a szervezetet, fokozza a védekező mechanizmusát. A mióma az inzulinrezisztenciával is összefügghet – de ez már egy másik, hosszabb téma.

Nincs orvosság!

Jelenleg nincs hatékony gyógyszeres kezelés a miómára. Bár kutatások sok helyen folynak a világban, az erős mellékhatások miatt sajnos már többféle gyógyszert visszavontak. Olyan kezelés is létezik, amely során hormonhiánnyal próbálják a mióma növekedését befolyásolni – csak ez megint nem ideális a 30-35 év körüli nőknél, hisz ezzel előbbre hozzák a menopauzát. Nemegyszer nőgyógyászati kürettel próbálják kordában tartani a miómákat, népi nevén kaparással: ilyenkor eltávolítják a méhüreg nyálkahártyáját. A módszert elsősorban szövettani diagnosztizálásra találták ki.

A mióma nem rák!

Slezák doktor úr arra figyelmeztet, hogy a mióma sokszor semmilyen tünetet nem produkál, és csak az ultrahangos vizsgálatnál derül ki, hogy van, létezik. „Csak azért, mert a betegnek miómája van, még nem kell megműteni” – szögezi le határozottan a doktor úr. Ha a mióma nem növekszik, és nem okoz bajt, akkor békén kell hagyni.

A mióma nem rák! A mióma egy jóindulatú daganat – átfordulhat rosszindulatúba is, de az már nem mióma. Ha a méhen szarkóma van, az már rákos daganat, és abban az esetben egyetlen megoldás a műtét. Ez valóban ritka diagnózis. „Nagyon érzékenyen kell kezelni a témát, mert a nők megijednek. Veszélyes, mikor a mióma hirtelen növekedésnek indul, de ez ritkán jelent rosszat.”

elofizetes_uj_no.png

A gyorsan növekvő miómát rendszeresen ellenőrizni kell, az orvos mondja meg, milyen időközönként. A szakorvos el tudja dönteni, mikor indokolt onkológiai kivizsgálásra küldeni a pácienst. A jó nőgyógyász a diagnózis felállítása után pontosan tudja, mi a teendő. Ahogy már említettük, az esetek nagy hányadában a nő megfigyelés alatt van, s amíg nem romlik az állapota, nem indokolt semmilyen műtéti beavatkozás. Ma már elérhetők olyan hormonális gyógyszerek, amelyeket az orvos azzal a céllal ír elő, hogy csökkentse a mióma által okozott görcsölést, alhasi fájdalmat, erős vérzést. Ha ez sem használ, akkor az egyetlen megoldás a műtét.

„A nők ritkán szülnek 20 évesen, ami érthető. A mai korszellem megköveteli, hogy először a karrierjükkel és az anyagi háttér kialakításával foglalkozzanak. Viszont erre a szervezet reagálhat úgy is, hogy a nő 30 évesen miómával fog küzdeni. Holott, ha szült volna, nem lenne ilyen jellegű problémája. A változókor eljövetelével a hormonok kiürülnek a női szervezetből, s csak ekkor van esély arra, hogy a helyzet jobbra forduljon.”

Nincs több miómás hölgy ma, mint 30 évvel ezelőtt – véli Slezák doktor úr. Ami változott, az a nőknek a saját testükhöz való hozzáállása. Ma már rendszeresen járnak megelőző kivizsgálásokra – ezért kerül napvilágra több női betegség. Régen sok nő valószínűleg el sem ment orvoshoz, ha fájt a hasa.

„Ma sokkal jobb a diagnosztizálás, mint régen. Hiszen harminc évvel ezelőtt még nem volt ultrahang, a terhes nők csak megmutatták magukat az orvosnak, aztán legközelebb már szülni mentek, vagy hívták hozzájuk a bábát. Elviselhető hasfájással nem szaladgáltak az orvoshoz.”

Endometriózis, a másik mumus

Mi is ez a betegség? Amikor a méh nyálkahártyája máshol is megtalálható a szervezetben, és problémát okoz. Ha ez a méhben van, azt adenomiózisnak hívják. Ezek a betegségek hasonló tüneteket produkálnak, mint a mióma, de ultrahangos kivizsgálással pontosan el lehet különíteni, melyik fajta betegségről van szó. Endometriózis a petefészken és a környező szerveken is lehet, akár a beleken is. Olyan eset is van, hogy mélyen a szervek falában helyezkedik el: ez a legfájdalmasabb, és ennek a gyógyítása a legösszetettebb. Még az is előfordul, hogy a szerv egy részét el kell távolítani, például a bél nagy részét ki kell vágni.

Az endometriózis gyulladásos elváltozásokat produkál a szervezetben, s így az is megtörténhet, hogy a nő nem tud teherbe esni.

Mi a megoldás?

„Ma a nők törődnek magukkal, sportolnak, odafigyelnek az étkezésre. De sajnos ezzel nem lehet kivédeni a betegségeket. A jó hír az, hogy ha a nő immunrendszere az életvitele okán jól működik, ha harmóniában van magával, és nem stresszel, akkor a betegségeket könnyebben át tudja vészelni.” Slezák doktor a végén azt tanácsolja: ha valaki úgy érzi, a jelenlegi orvosa nem áll hozzá megfelelően, akkor váltson, keressen egy jó nevű szakembert.

Novák Zita
Cookies