A nők sok évszázadig férfi álnéven írtak, hogy kiadhassák a könyveiket. Azóta azonban fordult a kocka, manapság férfiak írnak női álnéven, hogy nagyobb hasznot zsebeljenek be a könyveikkel.

Közben ugyanis kiderült, hogy a mai nők sokkal többet olvasnak, mint a férfiak. Igaz, hogy a nők körében főleg az igénytelenebb lektűr, vagyis a romantikus regények hódítanak – de mégiscsak a nőknek írt könyvekkel lehet sok pénzt keresni.

ferfiak-alneven-kezdo.jpg

A nők hiszik, hogy a lelki finomságaikat egy nő tudja igazán visszaadni és megírni; főleg ezért keresik a női szerzőket. A női krimik is egyre kedveltebbek, melyek a (női) áldozat szempontjából mesélik el a bűnügyi történeteket.

Ezért egyre több férfi választ női nevet, hogy megtévessze a romantikára és borzongásra éhes női olvasóközönséget. S bizony, sokszor még a szakmabelieket, a kiadókat is be tudják csapni.

Carmen Mola esete a Ladával

Carmen Mola Spanyolországban női krimiíróként lett ismert. Egy idő után a rajongók többet akartak róla tudni, mint az álnevét: végül elárulta, hogy egyetemi professzor, három gyermeke van, kedvenc kocsimárkája pedig a Lada. Ez keltett gyanút, mert egy nő sosem választana ilyen kocsimárkát...

Mikor a „krimiírónő” megnyerte a legnagyobb, 1 millió euróval járó spanyol irodalmi díjat, a Planétát – a díjátadón három férfi masírozott ki a spanyol király elé. Mégpedig három forgatókönyvíró. Lett is belőle világraszóló botrány, a női olvasók becsapva érezték magukat. Már csak azért is, mert Carmen Mola sok nő számára volt példakép – egy odaadó anya, egy professzorasszony, aki gyermekei mellett éjszaka írt, s ezzel erőt adott a többi női szerzőnek...

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Márpedig a női szerzőknek szükségük van ilyen példaképekre, mert a női írók még mindig hátrányban vannak a férfi szerzőkkel szemben. Elküldött munkáikat például a kiadók nem veszik olyan komolyan. Egy kísérletben kiderült, hogy egy férfi álnévvel feladott kéziratra 50 kiadóból 17 pozitívan válaszolt, míg a női álnevesre csak ketten. A nőknek általában azt írják, hogy túl érzelgősek a történeteik – s kevésbé tiszteletteljes hangot ütnek meg velük szemben.

Mára az inga kilengett: a nőpárti sajtó minden ilyen ügyet felfúj és megszellőztet. Nekik köszönhetően vannak könyvesboltok, ahol csak a nők könyveit árulják, és díjak, melyeket csak nők kaphatnak meg. Persze, ezt a férfiak diszkriminatívnak tartják, mondván, hogy most meg a férfiakat zárják ki a sikerből. Igen, válaszolják erre a női szerzők, de már csak ilyen az élet. Az inga most a másik oldalra leng ki...

–varga–
Cookies