Hihetetlen! Mintha egy mennyországba csöppentünk volna, ahol illatos virágok nyílnak, minden csupa szín és pompa. Ádám kikísér minket a kapu elé, a „prérikerttel” kezdjük a bejárást.

Soós Ádám (31, Nagybodak) csodatortákat készít, cukrász a tisztes mestersége – de a kertje is egy csoda.

nyar_liliomok_kertek_3.jpg
Soós Ádám

Kapkodjuk a fejünket, mert már az előkert is tele van virágkülönlegességekkel. Házigazdánk „prérikertnek” nevezte el, mert azelőtt alig nőtt meg itt a fű, ma pedig dohányvirág illatozik – és igen, az articsóka is megterem. Vad és állandóan virágzó kertről van szó.

nyar_liliomok_kertek_22.jpg

Ámde több hasonló minikert található még a ház mögött: erdőkert, a citrusok kertje – a koronát a nagy műre az oranzséria, az üvegház teszi fel. Mellesleg Ádám kedvencei a liliomok, róluk tud a legtöbbet, bár szirmot bontanak nála más csodás virágok is. Nagy álma, hogy egyszer eljusson Angliába, a chelsea-i híres virágkiállításra.

A bodaki ház, ahol Ádám él, a nagyszülőké. Két udvaruk volt, egy gazdasági, elöl pedig egy díszudvar. Előbb a házat rakták rendbe, majd következett az udvar.

Rajong a liliomokért!

A liliom a tisztaság, de a bódulat szimbóluma is: egyszerű külsejével ellentétben erős, andalító illatú virág. Ádám egy aranyos vásárúti hölgytől vette himalájai óriásliliomát, amely akár 3 méteresre is meg tud nőni. (Ádám eddigi rekordja egy 2 méteres liliom volt...)

nyar_liliomok_kertek_35.jpg

Számára a liliom a legszebb virág, ezért az udvar összes szegletében megjelenik.

Veszelszki Antal 1798-ban megjelent botanikai munkájában említi, hogy a fehér liliom „oszlató, lágyító, hívesítő (hűsítő), fájdalmakat enyhítő, sebeket gyógyító és égést enyhítő erővel bír”. A liliomot Magyarország egész területén a pálinkába tették, hogy különféle sebeket gyógyítsanak vele.

nyar_liliomok_kertek_25.jpg

A varázslat az erdőkert!

Az 1970-es években Robert Hart vezette be, aki megvizsgálta a növények közötti kölcsönhatásokat (hiszen a legjobb kertész maga a természet).

Ádám erdőkertje a ház tövében található, kevés nap éri. Ezért árnyéktűrő, nedvességet kedvelő növényfajokat ültetett itt ki, melyek kevés törődést igényelnek.

Csak épp visszavágja őket a télre, majd később a karácsonyfa ágaival az egész erdőkertet betakarja.

nyar_liliomok_kertek_36.jpg

A hely különlegessége az új-zélandi páfrányfa, melynek törzse a pálma törzsére hajaz. Ritkaságértéke miatt az ára borsos, 400 euró, de megérte az árát, annyi örömet ad... A virágok fokozatosan cserélődnek, tavasszal tulipánok váltják fel az erdei növénykéket.

nyar_liliomok_kertek_2.jpg
Nálunk ritkaságértéke van: új-zélandi páfrányfa

Jó tanács

Amennyiben valaki szeretne a természet kedvében járni, mindenképp hagyjon szabad területet a kertben, ahol nem vágja a füvet: a vadvirágok a pillangóknak, a bogaraknak és a méheknek is kedveznek. Ádám szinte az összes növényre egyfajta tápszert használ – ez a Crystalon Gold. A citromok érzékenyek a vasra, így hetente-kéthetente folyékony, vastartalmú tápszerrel öntözi őket. Nyáron azt szeretik, ha nedves a talaj és forróság van, télen pedig a hűvösséget.

nyar_liliomok_kertek_19.jpg
A méhhotel. A méhek védelmét szolgálja. Ádám előszörcsak egyet vásárolt, majd felfigyelt rá, hogy nagyon felkapott lett „a méhek részéről”, ezért minden évben beszerez egy újabbat.

A földről

Hátul a rododendronok a savanyúföldet kedvelik. Ádám hiába kevert a földjükbe tőzeget, nehezen éledtek meg. Az erdőkertbe több tőzeg került, mivel az erdei növények ezt kedvelik. 

nyar_liliomok_kertek_37.jpg

Az invazív növényeket általában cserépbe ülteti, így nem tudnak szétterjedni. Nagyon kell vigyázni velük, hisz bárhol felbukkanhatnak, aztán nehéz kiirtani őket: ilyen például a selyemkóró.

nyar_liliomok_kertek_27.jpg

Virágba borult a prérikert!

Ádám az articsókát magról ültette, eddig csak a virágát csodálta, vázába rakta, idén volt az első év, hogy levett róla egy fejet, és megkóstolta.

Kevesen tudják, hogy az articsóka nálunk is megmarad, csak télre kell letakarni; Ádám egy falevelekkel kibélelt hordócskával fedi le.

A metszés után a növényke újra hajt, őszre kis bokor lesz belőle, tavasszal megint új virágokat hoz, és így tovább...

nyar_liliomok_kertek_33.jpg

A liliomok mellett a csőrös csapvirág (a fagyálló fajtája).

nyar_liliomok_kertek_30.jpg

Citrusillatban

A kertben cserepes citromfával és narancsfával is találkozhatunk: ezek télen az üvegházba költöznek...

nyar_liliomok_kertek_4.jpg

Mezei virágok

A mezei virágok is csodásan díszíthetik az udvarunkat. A prérikert legmagasabb virága az ökörfarkkóró, amely a szorgos öntözésnek hála hatalmasra nő.

nyar_liliomok_kertek_32.jpg

Sziklakert is van papirusszal és koi halakkal

A tóban vízinövények tenyésznek, mint például a papirusz. Ezt Ádám Barcelonából hozta, majd átültette cserépbe, fejjel lefelé vízbe rakta (ugyanis érzékeny a hidegre).

nyar_liliomok_kertek_10.jpg

Télen csak kiveszi, hogy átteleljen az oranzsériában. Úgy szaporíhatjuk,hogy a virágát lemetsszük, és fejjel lefelé a vízbe fordítjuk.

nyar_liliomok_kertek_11.jpg

Narancsház, avagy oranzséria

Az oranzséria nem más, mint egy üvegház vagy télikert! A ház sarkában volt egy kis helyiség, amelyet Ádám oranzsériának hívott. Felfűtötték 8 fokra, és szépen beértek a citromok. Ebből varázsolta ezt a kis üvegházat a narancsfák és a melegkedvelő növények téli elhelyezésére. 

nyar_liliomok_kertek_15.jpg

Mellesleg az oranzséria a 19. századig volt nagyon divatos a kastélykertekben, télen a narancsfákat és egyéb gyümölcsfákat helyezték el itt.

Ádám az üvegházát maga tervezte: a fát hozzá fatelepen rendelte, az üveget egy bősi üvegescégtől, a listákat Pozsonyból.

Ősszel kezdték az építést, sürgős volt a befejezés, hiszen a citrusfélék már várták a jó kis télikertet.

nyar_liliomok_kertek_8.jpg

A hatalmas kaktuszok egy része Jordániából, Nápolyból és Barcelonából, a Güell parkból származik. A kaktuszokat kerti földbe ültette, homokos talajba, amelyik átengedi a vizet. A kaktusz ugyanis szereti a kerti földet, akár homokkal, akár kővel keverve. Hetente-kéthetente öntözi őket.

minden_reggel_ujno.sk.png

Darnay Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies