Kutya hőség van, nagyapám mindig azt mondogatta, hogy ilyenkor a hőségtől megvadulnak a kutyák, ezért vigyázzak magamra.

Később tudtam meg csak, hogy ez nem igaz, a kutya nem a nyártól harap, kutya hőségnek meg azért hívjuk ezt a nagy hőséget, mert a kutya csillaga, a Szíriusz ilyenkor a Nappal kel és nyugszik. A Szíriusz pedig kétszer akkora, mint a Nap: hát akkor attól van ilyen extra nagy hőség, hogy a táj megfő, gondoltam. 

1820-1024_7.jpg

Július eleje van, szél ritkán fúj, és ha fúj, csak ráncigál – pedig itt, a Csallóközben, ahol élek, mindig szél van, az országban itt a legmagasabb a szeles napok száma. Különleges nyár lesz ez, hosszú és forró, erre a nyárra úgy fogunk emlékezni, mint arra a nyárra, amikor a nap betöltötte az eget, kutya hőség volt, és mellé még elvették a szabadságunkat is. Mennék, kelnék át a határon, de a határrendőrség megállít, morog és kiabál, pedig nincs igaza, mert van oltásom, de nem kérik az igazolást, csak bántanak.

Én akkor sem engedem a nyári utamat, végre könnyű a lég, felfedezésekre csábít. Különben is, a hely is formál bennünket, ahova elutazunk, kicsit megnyílunk, kicsit változik a gondolkodásunk. S ez most igazán ránk fér! Az út az, ami inspirál, tanít és szórakoztat.

Nyári kirándulásaink az életörömből fakadnak: az Új Nő kis csapata most is útra kel, az országot járjuk majd, augusztus végén pedig Rómába indulnánk. Júliusban Selmecbányát nézzük meg, az út már betelt.

Augusztusban Komárom és Helemba a cél. Komárom a magyar királyság 5. leggazdagabb városa volt, itt van Közép-Európa legnagyobb várrendszere. A belvárosban megcsodáljuk a szép palotákat is – és a huszárt, amelyik a Városháza tornyában minden órában megmutatja magát. Utána párkányi indulással a három folyó medrét járjuk be hajóval, meghallgatjuk az esztergomi bazilika történetét. Helembán pedig az ország legszebb kilátású borászatában a VilágiWinery vendégei leszünk egy hangulatos borkóstolón.

narancssarga_0_2.jpg

Római repülős utunkat szeptember elején indítjuk, 4 napot töltünk az olasz életöröm, az „édes élet” fővárosában. Legyen részünk újra örömben, élvezetben.

További részletekért kattintson: Pompás hármas: Komárom, Párkány, Helemba

hirlevel_web_banner_2_308.jpg

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies