Augusztusban a pompás hármas: Komárom, Párkány és Helemba a cél.

Komárom a Magyar Királyság 5. leggazdagabb városa volt, itt látható Közép-Európa legnagyobb várrendszere. A belvárosban megcsodáljuk a szép palotákat – és a huszárt, aki a Városháza tornyában minden órában megmutatja magát. Utána három folyó medrét járjuk be hajóval, meghallgatjuk az esztergomi bazilika történetét. Helembán pedig, az ország legszebb kilátású borászatában a Világi Winery vendégei leszünk egy hangulatos borkóstolón.

komarom-ujno-kezdo_0.jpg

A képen az Új Nő modellje Ott Tünde, a Klapka téren

Tudta, hogy Közép-Európa legnagyobb erődje Komáromban található? S mi mégis alig ismerjük (amiről persze az orosz katonák is tehetnek). Az emberben ősidőktől fogva benne él a vágy, hogy idegen helyeket fedezzen fel. Ahogy mi is örömmel és lelkesen csomagolunk, és csodálattal szemléljük a távoli városok palotáit, úgy jönnek évente egyre többen megnézni a komáromi látnivalókat. A Klapka tér, egy igazi kis ékszerdoboz a város szívében, hogy a középkori várost övező vizesárok mélyebb részén fennmaradt kis „büdös tó” helyén alakult ki (ahová a komáromi hűtlen asszonyokat vetették, miután kivesszőzték őket a városból). Ez a hely, ahol ma Klapka György szobra áll, már évszázadokkal ezelőtt is a város vérkeringésének központja volt.

A komáromi városnézés után következő úti célunk Párkány lesz. Párkányi indulással három folyó, a Duna, a Garam és az Ipoly medrét járjuk be hajóval, meghallgatjuk az esztergomi bazilika történetét. 

A hajózás után az utolsó állomásunk Helemba lesz, ahol a Világi Winery csodálatos bortúrával és kóstolóval fogad minket. A helembai lyukpincék sora ma műemlék. A löszpincékben egykor laktak! Hasonló látványosságot, barlanglakásokat az olasz csizma sarkában láthatunk, például Materán. Helembán azonban nem tolonganak a turisták, pedig itt is van mit nézni!

lilla-kezdo_0.jpg

Aki egyszer betéved Helembára, rabul ejti a hely szelleme. A táj festői: a szőlősből látni a Duna-kanyart. Helemba „világvége-falu”, sok évszázados múlttal. Idén 880 évesEgy sor löszfalba vájt lyukpince, egy sor ház: így nézett ki régen a falu! Itt aztán elbújhatunk a világ elől: nagyokat túrázhatunk a Kovácspataki-hegységben, s közben felfedezhetjük az ódon pincéket.

helemba_in_0.jpg

A helembai lyukpincék 300 évesek, ma műemlékek! Ezekben a löszpincékben laktak egykoron a helembaiak. Hasonló látványosságot, barlanglakásokat az olasz csizma sarkában, Materán láthatunk. Helembán azonban nem tolonganak a turisták, mint Materán, pedig itt is volna mit nézni... A bor pedig a vulkanikus talajnak köszönhetően kiváló, régen itt vulkán működhetett. Máshol művileg rakják bele a borba azt az ásványosságot, amit itt a minerális talajból a szőlőgyökér magába szív.

lyukpince_0.jpg

A kirándulás időpontja: 2021. augusztus 15. (vasárnap)

Idegenvezetés: Brogyányi Mihály

Részvételi díj: 58 €

Biztosítás: 2 € / fő (nem kötelező)

 

Az ár tartalmazza:

– kényelmes, klímával ellátott autóbusszal való utazás, 

– magyar idegenvezetés (Brogyányi Mihály), 

– hajózás Párkányban, 

– borkóstoló Helembán, a Világi Winery borászatban:

a borászat és a szőlőskert bemutatása, 3 fajta bor kóstolása a borászat teraszán, Világi Winery tál – kolbász, mangalicasonka és -szalonna, 2 fajta szalámi, exkluzív olasz sajtválogatás, organikus pástétom a szalkai biofarmról, házi kenyér, tökmagolaj, céklacsatni, hagymacsatni,

+ AJÁNDÉK: Világi Winery bor

Jelentkezni lehet 0905 975 880 vagy office [at] ujno.sk.

 

Kapcsolódó írásaink:

Bor és divatElőzetes HelembáhozAz újbor ünnepe és a Beaujolais NouveauSzüretelünk!Boroztunk HelembánTánc HelembánA régi KomáromSem csellel, sem erővel

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies