Novemberi számunkban megnyitjuk a nyulak szigetét! Legyen a főhősünk Nyúl Péter és minden aranyos nyuszi.

A nyulakról nem sok dolgot tudunk: húsvétkor hagyjuk a kertünkben ,,garázdálkodni", de az év többi részében mintha elfeledkeznénk erről a szőrös kis gombócról. Lássunk pár érdekességet róla!

nyuszik.jpg

Ez is kínai!

Ma a nyúlhús felét Kína adja, de sok nyulat tenyésztenek Olaszországban és Franciaországban is – ez utóbbiak azok az országok, ahol az emberek hajlandóak többet fizetni a minőségi ételért. Régebben, még a kommunista időkben, mikor sok falusi a mellékes bevétel reményében tenyésztett nyulat, főleg Franciaországba exportálták – bár a jóféle nyúlpörköltet a falusiak sem vetették meg. Még ismerték a jót! 

Mára Szlovákiában a nyúlnak leáldozott, az olcsó hús a népszerű, nincs keletje a drágább nyúlhúsnak. Aki pedig panelban akar nyulat tartani, az jó, ha eszébe vési: a nyulat oltani kell. A baknyúl jelöl és büdös is. A nőstény meg szétrágja az ülőt. (A megoldás az ivartalanítás lehet.) A nyuszi érzékeny állat, a friss zöldség, a gyümölcs vagy a dohos széna megszomorítja a gyomrát. Kell neki ketrec, másként ellóg, plusz önitató és táp is.

Az első férfimagazin kitalálója, Hugh Hefner indította útjára a Playboy-nyuszikat. A feministák szerint a nyuszifülek még jelmeznek sem jók, mert a nők alávetettségét szimbolizálják.

Myxomatózis

Egyes adatok szerint ezt a himlővírus okozta betegséget Dél-Amerikából „biológiai fegyverként” vitték át Ausztráliába: az üregi nyulak túlszaporodását akarták vele megállítani. Innen került át aztán Európába, egy francia birtokra. A vírus vérszívással terjed, a szúnyogon kívül bármilyen más vérszívó (akár bolha) is terjesztheti. A betegség az állatok elhullásához vezethet. Megelőzésre az állat beoltását javasolják.

durer-nyuszi.jpg
Ifjabb Dürer akvarellje a leghíresebb nyúl, pedig majd ötszáz éve készült.

Tovaryš Milán

Riportalanyunk Szapon él, és a vízműveknél dolgozik kitűzőként. Feladatuk, hogy kihelyezzék a bójákat és fényjelzéseket. A kitűzéssel kijelölik a Dunán közlekedő hajók számára a vízmélység szempontjából biztonságos útvonalat.

milan-bacsi.jpg
Tovaryš Milán (Fotó: Dömötör Ede)

A nyulakat megeszik, ugye?

„Ezeknek koszonjek?” – tettem fel a kérdést 3-4 évesen nagymamának, mikor beállított hozzá két férfi a nyulak árával. A faluban ugyanis a mama intézte a leadást. Szapon nem volt átvevőhely, a szomszédos Csiliznyáradra vitték az állatokat, ott lehetett leadni őket. A kérdés azért hangzott el, mert az átvevők szlovákok voltak, én meg kisgyerekként nemigen értettem, miről beszélnek.

nyulas-kepek-falon.jpg
Hunt Slonem amerikai művész, aki szintén szereti a nyulakat, s ma milliókat keres nyulas képeivel.

Nem a bio a jó!

Ma nyúlfronton nincs nyugalom, mert az „End the cage age“ mozgalom szorongatja az európai uniós országokat. Azt követelik, hogy a nyúlketrecek méretét növeljék meg. Ma a nyúl a második legfontosabb tenyésztett állatfajnak számít Európában. Érdekes módon Magyarország is az éltenyésztők között van: exportra tenyészti a nyulat. Ma Európában nincs nyulakra szabott előírás.

hill-top.jpg
A Hill Top farm az angol Tóvidéken, ahol Beatrix Potter gazdálkodott: birkákat és nyulakot tartott... A ház ma turistalátványosságnak számít.

A jelentések szerint nem a biotartás vagy a kinti, külső tartás a kívánatos az állatok jóléte szempontjából, mert az betegségeket vagy hőstresszt okozhat. Ezért az állatbarátok a hagyományos ketreceket pártfogolják, de megnagyobbítva, emelt padozaton. Vagyis azt követelik, hogy a nyulasok ketreccseréket hajtsanak végre.

Angyal Sándor