Coco Chanel a húszas évek elején teljesen átalakította a nők öltözködését. Új anyagokat és fazonokat emelt be a divatba, melyekért máig rajonganak a nők. Egyik kedvenc anyaga a tweed volt, amely az előrejelzések szerint az elkövetkezőkben hangsúlyosan megjelenik majd a gardróbunkban – hiszen már látható volt a párizsi kifutókon. Mit ne mondjunk, roppant sikkes minden egyes darab!

A tweed jellemzője, hogy durva szövésű, általában színes gyapjúanyag. Leggyakrabban blézereket, kosztümöket készítenek belőle. Ez az egyik legkonzervatívabb gyapjúszövet, története a skótokhoz kötődik. Manapság ismét divatba jött, a fénykorát éli. A párizsi Grand Palais egyik legikonikusabb eseménye mindig a Chanel Fashion Show. A 2022-es őszi és téli divatbemutatón a díszletet tetőtől talpig tweedbe öltöztetették. Tweed, tweed, tweed mindenhol! Ez jelzés volt a nézők felé, miszerint a tweed lesz a bemutató fő témája.

chanel-oda-a-tweedhez-kezdo.jpg
2022 őszi–téli kollekciója! Bravó! A Chanel divatbemutatója a Párizsi Divathéten (Kép forrása: fashionista.com)

A Párizsi Divathét évente kétszer kerül megrendezésre Párizsban, amelyen a tavaszi és nyári, valamint őszi és téli divatot kívánják bemutatni. A konfekciós divatbemutatók mellett tartanak férfidivat- és haute couture bemutatókat is. Minden évben világhírű márkák mutatkoznak be, mint a Chanel, a Dior, a Louis Vuitton, a Givenchy vagy a Céline. Az időpontokat a Fédération de la Haute Couture et de la Mode (Divat és Haute Couture Szövetség) határozza meg. A divathetet különböző történelmi helyszíneken rendezik meg, például a híres Carrousel du Louvre-ban vagy a Grand Palais-ban.

kepernyofoto_2022-03-16_-_12.26.05.png

Coco Chanel árvaházi éveit eleveníti fel a Chanel 2020-as tavaszi-nyári kollekciója a Grand Palais-ban.

A Grand Palais helyettesítője

Mivel a Grand Palais felújítás miatt három évre bezárt, ezért felhúztak egy új, ideiglenes épületet, amely otthont ad a Grand Palais-ban ez idáig megrendezett jelentős eseményeknek. Grand Palais Éphémère-nek nevezték el az új helyszínt.

A név az építmény mulandó voltára utal, arra, hogy tiszavirág-életű lesz, csak addig fog állni, míg át nem adják az igazi palotát. Rendhagyó módon itt rendezték meg a Chanel 2022-es nagy őszi–téli show-ját is, s mint fentebb írtuk: a kulisszák színes gyapjúszövetbe borultak.

Tweed a Chanel divatházban

Gabrielle Chanel sok mindent elcsent a férfiruházatból: a húszas évek közepén például a kis tweedet. Egy skóciai utazás annyira megihlette Gabrielle-t, hogy arra kérte kézműveseit: készítsenek olyan tweedeket, melyek a skóciai felföld színeit és árnyalait képezik le.

S lőn! Innentől kezdve a tweed nemcsak örök házkód lett a Chanel számára, forradalmasította is a divatház szimbolikáját. A „tweedkosztüm” fogalommá lett, azontúl egybefonódott a divatház nevével.

minden_reggel_ujno.sk_245.png

A Chanel tervezője, a francia Virginie Viard 2022 őszén újra bedobta a köztudatba ezt az ikonikus anyagot; így továbbra is központi szerepet játszik a márkában. A kifutó teljes kollekcióját a tweednek szentelte: a modellek tetőtől talpig tweedben vonultak fel, és csinibabás-hajcsatos frizurák egészítették ki a szetteket. A bemutató merész tisztelgés volt Viard részéről az örök tweed és a Chanel ház előtt!

Úgy tetszik, új szelek fújnak a divatház háza táján, mert a tervezőnő teljesen másként nyúlt ehhez a klasszikus anyaghoz. s végre színeket, színeket láthatunk, nem csupán fehér-feketét.

oda-a-tweedhez-4.jpg
A Chanel 2022-es kollekciója a tweed mennybemeneteléről szólt! Végre ismét szép ruhákat láthattunk, nőies ízlést, nőies vonalakat, könnyedséget, a híres francia nonchalance-ot...

Kicsoda Virginie Viard?

Miért pont ő vette át Karl Lagerfeld megbecsült posztját? Karl Lagerfeld halála 2019-ben megrendítette az egész divatipart, hiszen a tervező idős kora ellenére keményen dolgozott, erőteljesen ötletelt, tervezett és szervezett. Lendületességét még a legenergikusabb fiatal tervezők is irigyelték.

Karl Lagerfeld tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt, fantázia- és élménydús, fiatalos bemutatókat hozott létre. Ám minden férfi mögött ott áll egy nagyszerű nő, s ez a divatra is érvényes. Virginie Viard volt a divatmogul jobbkeze. Viard nem sokkal Lagerfeld után került a házhoz, Lagerfeld számára ő testesítette meg a nagybetűs nőt.

chanel-oda-a-tweedhez-lagerfeld-es-viard.jpg
A Chanel tervezője, Virginie Viard Karl Lagerfeld mellett. (Kép forrása: wstale.com)

Virginie Viard harminc éve került a Chanel házhoz, azóta együtt dolgozott Karl Lagerfelddel, akinek utolsó kollekcióit – valljuk be! – unalmas monotematizmus jellemezte. Viard új szelet és nőies gondolkodásmódot hozott a Chanel divatjába...

Végre egy nő a sok férfi tervező után - s ez a ruhákon is meglátszik. Lágyak, körülölelik a testet, nem szexisták. Szépek és sokfélék, mint maguk a nők! 

Virginie 1987-ben került a Chanelbe szakmai gyakorlatra – mint mesélte, protekcióval, ugyanis nem egyszerű egy ilyen nagy múltú házhoz bejutni. A tehetség nem elég. Virginie-nek családja szomszédjának ajánlásával sikerült, akiről később kiderült, hogy Rainier monacói herceg kamarása. Később csatlakozott Lagerfeldhez a Chloéban, ahol öt évig dolgozott. Utána visszatért a Chanelhez, immár haute couture koordinátorként. Évente nyolc kollekciót dolgozott ki, köztük prêt-à-porter, off-season, couture és Métiers d'Art témakörben.

oda-a-tweedhez-5.jpg
Az egyik legérdekesebb fekete lakktáska egy vintage stílusú hátizsák, amelyet a modell egy rózsaszín kabáton visel. 

Kétszer is meghajolt!

Virginie nevével ritkán találkozhattunk – viszont az elmúlt években egyre többször jelent meg Lagerfeld kíséretében. A 2019-es szezonban a Grand Palais-ban és a New York-i Metropolitan Museum of Art decemberi műsora után kétszer is meghajolt Lagerfelddel együtt (ami a vendégek számára meglepetés volt).

Ezt követően minden megváltozott. Az utolsó Lagerfeld-bemutatón Virginie már egyedült ment ki meghajolni. A vendégek és a média is felkapta a fejét, és azonnal terjedni kezdtek a pletykák.

Kiderült, hogy Lagerfeld állapota végérvényesen leromlott, Lagerfeld halála után pedig a francia ház bejelentette, hogy Virginie Viard veszi át a Chanel márka kreatív tevékenységét, hogy az örökséget tovább éltessék.

Jöjjön a kollekció!

Térjünk vissza az idei év csodás bemutatójára, és fogadjuk be minden érzékszervünkkel a Chanel divatház ódáját a tweedhez. Képeinken a táskákon van a hangsúly, viszont a ruhákat is érdemes megfigyelni, hiszen a modellek változatos formájú és árnyalatú ruhákban vonultak fel a kifutón. 

A Chanel tweedtáskái 2022 őszére készen állnak a viselésre!

2_12.jpg
11_8.jpg
12_6.jpg
8_2.jpg
9.jpg
10_18.jpg
4_6.jpg
3_9.jpg
14_4.jpg
7_0.jpg

Képek forrása: Vogue Runaway
Darnay Krisztina
Cookies