Nálunk is megjelent a szupermarketek polcain a panettone: az olasz gyümölcskenyér, az olasz karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke. Ami számunkra a bejgli, az Milánó környékén a panettone – csak ez utóbbi hosszasan készül, ezért veszi meg sok olasz család is a boltban. Mára a panettonét világszerte kedvelik. Mi is adunk hozzá egy jól bevált receptet, aki nem rest, elkészítheti!

A panettone kuglófra emlékeztető kalácsszerű sütemény. Az igazi panettone tésztája élesztő nélküli kovásszal készül. Hosszú, akár egész napos kelesztés után sütik meg a mazsolával, kan­dírozott gyümölcsökkel dúsított tésztát. Cikkünk végén egy kenyérpuding receptjét találhatjuk Pásztor Mártától, aki nem csupán karácsonykor él panettonéval.

panettone-kezdo.jpg

Lombar­diában karácsonykor reggelire fogyaszt­ják a panettoneszeleteket, sokan mogyorókrémmel, lek­várral megkenve. A környéken más hasonló karácsonyi kalácsok is léteznek, ilyen a veronai panettone (az alul kerek panettonéval szemben ez csillag alakú).  

Története

A milánói karácsonyi süteményt Angelo Motta cukrászmester indította el a világhír felé. A helyi cukrászdák, pékségek kínálatában mindig fontos szerepet kapott, de Motta 1919-ben nyílt milánói üze­mét egyenesen a panettonénak szentelte. Úgy tartják, ő alkalmazta először a nagyon hosszú kelesztést, ennek köszönhető a Motta-panettonék látványos kupolára hajazó alakja.

Példáját követve 1925-ben Gioacchino Alemagna is megnyitotta saját panettonecukrászatát, és a két versengő panettonemester hamarosan ipari méretekben kezdte előállítani a karácsonyi süteményt.

Kupolát karácsonyra, galambot húsvétra

Egy üzemet kizárólag karácsonyi termékekre alapozni nem túl gazdaságos. Ezért Motta mester a harmincas években húsvétra is kitalált egy kalácsfélét. Ez a kalács a panettone tésztájából készült, madarat idéző formában sütötték – csak mazsola nélkül, a glazúrja pedig mandulás. (A colomba pasquale, a „húsvéti galamb” mára egész Olasz­országban a húsvéti ünnepek tartozékává vált.) Így aztán a panettoneüzemekben a termelés szeptembertől húsvétig szinte folyamatos. Az év hátralévő hónapjait pedig – az élesztő folyamatos életben tartása mellett – felkészü­léssel és termékfejlesztéssel töltik.

A panettone ma már az eredeti mazsolás-kandírozott gyümölcsös mellett sok más ízesítéssel is kapható (csokoládés, olívolajas, mascarponés). A közönség mindig újat kíván, ezért a gyárak és a kézműves műhelyek minden évben előrukkolnak valami újdonsággal. A második világháború után a kivándorló olaszok révén a panettone Európa más országai­ban, sőt Amerikában is megje­lent. Ma ez a kalács a durumtésztához, a proseccóhoz hasonlóan az olasz élelmiszerexport egyik sikerterméke.

hirlevel_web_banner_2_89.jpg

Az egy­szerűbb olasz panettonékat élesztő nélküli kovásszal, tartósítószer és színezék nélkül sütik – de azért panettone és panettone között jelentős különbségek vannak. A gyári változat olcsóbb alapanyagokból készül (ez kapható a nagy élelmiszerláncokban). A kisebb, kézművesüzemek termelői azonban alpesi vajat, szabad­tartású tojást, délolasz citrom- vagy narancshéjat használnak a panettonéhoz. Bizony! Szép, díszes csoma­golásban árulják, így ajándéknak sem utolsó.

Az alapméret az egy­kilós. Felnyitás után az eredeti csoma­golásba tegyük vissza – a természetes kovásszal készült süteménynek a kiszáradáson kívül más ellensége nincs. Légmentesen csomagolva állítólag hónapokig eláll.

Olasz kenyérpuding

Pásztor Márta amerikai konyhájában kenyérpudingot készített nekünk a panettonéból. Márta a Palócföldről, Pozbáról származik, és több mint húsz éve él a Csendes-óceán menti Seattle-ben. Rendszeresen tudósít a gasztronómiai újdonságokról, mert imád főzni.

pasztor-marta_1.jpg

A panettonét jó minőségű joghurttal, fagylalttal vagy vaníliás pudinggal is lehet tálalni. Ehhez a recepthez egy nagy panettone kell.  Ha kevesebb pudingot akarunk készíteni, felezzük el a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók:

1000 g panettone
4 db tojás
4 db tojássárgája
100 g kristálycukor
500 ml tej
500 ml tejszín
2 tk. reszelt narancshéj
2 tk. vaníliakivonat
vaj a sütőedényhez

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy nagy sütőedényt. A panettonét kockákra vágjuk, és egy nagy tálba rakjuk. Egy közepes tálban a tojást, tojássárgáját felverjük a tejjel, tejszínnel, majd hozzákeverjük a reszelt narancshéjat és a vaníliakivonatot. A tejes keveréket a kalácsra öntjük, 10 percig állni hagyjuk, hogy magába szívhassa a folyadék nagy részét, s közben kétszer-háromszor óvatosan átforgatjuk. Aztán a keveréket az előkészített sütőedénybe simítjuk, és kb. 60-70 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután elkészült, melegen tálaljuk.

–darnay–