A Füleki Edénysajtoló és Zománczozó Műveket 1906-ban kezdték el építeni zománcozott termékek gyártására. Hamarosan megkezdődött a kályhagyártás, majd az ón- és a lakkozott edények gyártása. A gyár termékei bejárták egész Európát.

1917-ben Hulita Vilmos lett a gyárigazgató, aki huszonnyolc éven át maradt ebben a pozícióban. Akkor is, mikor a gyár cseh kézbe került.

pezsgett-az-elet-fuleken-kezdo.jpg
Füleken már a múlt században füstölgő kémények meredtek az égnek. Az ipar a század vége felé rohamosan vonult be a palócok addig elrejtett, csöndes birodalmába. (© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

Mindent kibírt

1927-ben, mikor a zománcozott edényeken megjelent a  kakas, épp egy prágai részvénytársaság volt a tulajdonos. 1400-ra duzzadt a dolgozók száma: már akkor is „olcsó volt“ a füleki munkaerő (egy öntudatos cseh munkás nem dolgozott volna annyiért, amit itt fizettek...).

Hulita Vilmos fafeldolgozó részleggel bővítette a gyárat, majd krómozott termékeket, vízvezeték-szerelvényeket, fürdőszobakályhákat, horganyzott kádakat, gáz- és gőzszerelvényeket kezdtek gyártani. A háborúk alatt leginkább a hadseregnek dolgoztak.

sar_var_gyar_8.jpg
Hulita Vilmos, a gyár igazgatója (© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

1936 augusztusában a munkások sztrájkba léptek. 1938 nyarán az üzemben hatalmas tűz ütött ki, a csarnokok nagy része leégett. Utána ismét magyar tulajdonba került a gyár. A  termelés fellendült, ömlött a megrendelés Budapestről.

A  második világháború alatt a németek elrendelték a  rekvirálást, a berendezést Németországba tervezték szállítani. Ám a munkások elrejtették a fontos gépeket, a vagonokba kiselejtezett alkatrészek kerültek.

Fülek felszabadítása után a gyárat államosították, a  famegmunkáló különvált a gyártól, megalakult a Mier bútorgyár. A zománcgyár pedig felveszi a Kovosmalt nevet.

1989-ben a rendszerváltás hozta el a véget: eladósodott, végül felszámolták. 3500 alkalmazott maradt munka nélkül... Tanulság: A történelem viharai megtépázták de a gyár mindig állva maradt. A  rendszerváltással viszont nem tudott megbírkózni. Ahol gyár állott, most kőhalom.

pezsgett-az-elet-fuleken-gyar.jpg
(© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

Egy festő a Kovosmaltból

Bacskai Béla tizennyolc évesen kezdett a füleki zománcgyárban dolgozni. Egyedülálló akvarelljeivel megörökítette a gömöri és nógrádi táj – a legpalócabb táj – jellegzetességeit. A „gömöri hullámzás, kenyérhátú dombok” szerelmese volt (ezt ő maga mondta).

1935-ben született, elvégezte a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolát, azonban szülőfaluja, Perse nem engedte el, így visszatért oda. 1980-ban bekövetkezett haláláig szusszanásnyi szünet nélkül alkotott.

pezsgett-az-elet-fuleken-bacska-bela.jpg
Bacskai Béla (© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

Bacskai Béla festményén a nógrádi kenyérhátú dombokat láthatjuk.

pezsgett-az-elet-fuleken-bacska-bela-festmeny.jpg

Pezsgett az élet Füleken...

..., míg állt a zománcgyár! Épült, szépült a város. A daru éjjel-nappal forgott a fülekiek feje fölött. Felhúzták a kultúrház épületét, a Klubot.

Hulita Vilmos gyárigazgatót annyira szerették, hogy még polgármesternek is megválasztották. Támogatta a sportot, a fúvószenekart, melyet itt „rezesbandának” hívtak.

sar_var_gyar_9.jpg
(© Schnelczer Zoltán gyűjteménye)

A mára százéves füleki férfikar tagjainak zömét is a zománcgyári munkások alkották.

„A szerszámműhelyesekkel mindig meggyűlt a bajunk. Eltűnt a plattnyi a tűzhelyről, molnárkalácssütőket készítettek belőle, rózsafánk sütőformát, krumplifúrót... A gyár szemet hunyt a huncutkodás felett, az asszonyok pedig örültek az új konyhai eszközöknek” – meséli riportalanyunk, Juli néni.

Varga Henrietta
Kapcsolódó írásunk 
Cookies