Vonulnak a kegyhelyre a zarándokok hegyen-völgyön át, esőben és csillogó napsütésben...

03_80.jpg

A pünkösd tavaszköszöntő ünnep, a lányok ilyenkor sortáncot jártak a tavasz tiszteletére. Valamikor nagy ünnep volt, munkaszüneti nap – a hívők a Szentlélek kiáradását és a keresztény egyház alapítását ünnepelték pünkösd napján. Manapság a pünkösdöt Csíksomlyó nevével kötjük össze, mikor is több százezer magyar zarándokol el oda a pünkösdi misére. A csíksomlyói pünkösdi búcsúnak nincs mása! 

07_30.jpg

Ma is gyalog vágnak neki sokan az útnak, hogy testben meggyötörve, de lélekben megerősödve érkezzenek meg a pünkösdszombatra. Ádám Gyula képei ezt a hosszú utat mutatják, ahogy vonulnak a zarándokok hegyen-völgyön át, sárban és csillogó napsütésben a Mária-kegyhelyre. A környező településekről érkező KERESZTALJÁK menetrendje változatlan (keresztes zászlók alatt vonulnak, azért a nevük keresztalja.) Szóval, a népek a gyülekezés után templomi lobogók mögé sorakoznak, majd elindulnak Csíksomlyó felé. Az első sorokban mennek a csengettyűsök, mögöttük zarándokok imádkozzák végig az utat. A kommunizmus alatt betiltották a búcsút, munkaprogramokat szerveztek a helyieknek pünkösdre. A nyolcvanas években aztán a székely és a moldvai magyarok mellett elkezdtek jönni a határon túliak is.

02_88.jpg

Sokáig azt tartották, hogy az 1567-es hargitai csata emlékére esik a zarándoklat. János Zsigmond ugyanis erőszakkal kívánta áttéríteni Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát az unitárius hitre, ám vereséget szenvedett. A székelyeknél mindig erős Mária-kultusz volt, ezt a győzelmet is neki tulajdonították.
A gyergyói, csíki és kászoni népek akkor megfogadták a Szűzanyának, hogy minden pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra. 

04_62.jpg

Ma már az ellentábor azt mondja: a csata csak mítosz, a ferencesek ezzel akarták a kegyhely hivatalos jóváhagyását elérni. Szerintünk mindegy, Csíksomlyó ma már valódi szent hely, a magyarság legismertebb búcsúja. Mindenki megélheti itt az odatartozást, nem csupán a katolikusok. 

05_51.jpg

 

Csíksomlyó egyelőre nem a világörökség része (hiába terjesztették fel, az Etiópiában ülésező testület előbbre valónak tartotta például a belga sörfesztivált és egy arab lepényt). No, mindegy, akkor is világraszóló ünnep a pünkösdi székely búcsú. A napba öltözött asszonyt ábrázoló  Mária-kegyszobor előtt ma is tízezrek vonulnak el, hozzáérintve kedves tárgyaikat. Állítólag 52 csoda esett meg itt. A katolikusok Csíksomlyón teljes búcsút nyerhetnek, vagyis minden bűnük megbocsáttatik.
–néva–

06_36.jpg