Ha szerkesztőségünkben a stílus és az öltözködés kerül szóba, Rencés Kovács Juli (40, Vágkirályfa) neve szinte azonnal felmerül. És nemcsak azért, mert élünk-halunk ruhamárkája, a galántai Love Colors nőies és sikkes darabjaiért, hanem  azért is, mert Juli a stílusszakma minden fortélyát ismeri. Aligha véletlen, hogy ő maga is a színtanácsadás fontosságát hirdeti: egy nő ugyanis csakis akkor képes ragyogni, ha az adottságaihoz illő színeket és szabásokat viseli.

Juli néhány héttel ezelőtt Pukkai Judit színtanácsadó segítségével mutatta be Instagram-oldalán, hogyan is zajlik a gyakorlatban a színmeghatározás. Miért érezte fontosnak, hogy vásárlói megismerjék a „színkendőzés” varázsát? Egyáltalán milyen előnyei vannak, ha valaki ismeri a saját színtípusát? – kérdeztük tőle.

rences-juli-szintanacsadas-kezdo.jpg

– Neked, aki olyan sokat tudsz az öltözködésről és a stílusról, mennyiben számított újdonságnak a színtanácsadás?

– Számomra a színtanácsadás nem volt új keletű dolog, sőt: az egyetemen mi magunk is foglalkoztunk színelemzéssel. Igaz, csak néhány szemeszter erejéig, és ennek is vagy húsz éve. (Juli a Libereci Műszaki Egyetemen végzett textil- és ruhatervező szakon – a szerk. megj.) Azóta persze teljesen más megközelítés szerint dolgoznak a tanácsadók: mi még a hajszínt, a szemszínt és a bőrszínt egyszerre vettük alapul, a modern iskola viszont elsősorban a bőrszín alapján kategorizál. Így amikor Jutka – akivel régi jó ismerősök vagyunk – megemlítette, hogy színtanácsadó-képzésre jár Budapestre, azonnal felcsillant a szemem. Tudtam, hogy szeretném meghívni őt a szalonomba, hogy a követőim is láthassák, hogyan zajlik egy színtanácsadás. Nyolcvan százalékuknak ugyanis fogalma sincs arról, hogy mi is ez pontosan – holott a legtöbb kérdés éppen a színekkel kapcsolatban érkezik a vásárlóimtól. Folyamatosan azt fejtegetjük, hogy kihez melyik árnyalat passzol: nagy a bizonytalanság a hölgyekben.

– Volt, ami meglepetést jelentett számodra az újfajta megközelítésben?

Jutka a tanácsadáson letett elém egy könyvet: különböző kultúrákból származó, teljesen eltérő karakterjegyű modellek fotói szerepeltek benne. Mégis: hiába volt az egyikük szőke, a másikuk meg fekete, ugyanazok a színek álltak jól nekik – mivel a bőrük egyforma tónusú volt. Hát ezért sem lehet az embereket ránézésre tipizálni! Az én „eredményem” egyébként ugyanaz maradt, ami korábban is volt: élénk tavasz, vagyis tavasz – tél altípussal. Bár mindenki telefonja egy picit másként mutatja a színeket, azt azért a videó nézői is láthatták, hogy Jutka nem padlizsánlilát vagy púderrózsaszínt, hanem elsősorban élénk, meleg tavaszi árnyalatokat választott hozzám.

A színteória Johannes Itten svájci festő (a Bauhaus kiemelkedő alakja  – a szerk. megj.) nevéhez fűződik. Ő volt az első, aki szemináriumai során felfigyelt rá, hogy tanítványai szívesebben nyúlnak azok után a színek után, amelyek genetikailag rajtuk is megjelennek. A vörös hajú szeplős típusok előszeretettel használtak élénk színeket; a szőke kék szeműek a lágyabb pasztellárnyalatokat preferálták, míg a sötét hajú, bogárszemű diákok sötétebb tónusokat jelenítettek meg a vásznon. Asszisztense tovább vizsgálta a témát, s a kutatások alapján megszületett az évszakelmélet, amely módszer tavasz, nyár, ősz, tél típusba sorolja az embereket külső jegyeik alapján.

– A ruhatáradat a saját színeid alapján állítod össze?

– Húszéves koromban még egyáltalán nem figyeltem rá, hogy a saját színeim szerint öltözködjem. Azt vettem fel, ami épp megtetszett: ha a magenta volt divatban, magentaszínű  pólókat vásároltam. Aztán ahogy idősödtem, e téren is egyre tudatosabb lettem: az arcomhoz közel eső darabokat most már évek óta a saját színskálám szerint válogatom össze. Persze rugalmas vagyok, nem szabok szigorú kereteket, de valahogy ösztönösen érzem, hogy mi áll jól nekem. A földszíneket – a barnákat és a terrakotta árnyalatokat – például nagyon jól tudom viselni, holott ezek nem tartoznak a tavaszi színpalettába. A púderszínek és a bézs árnyalatok ugyanakkor teljesen elnyomják az arcom karakterét, hiába is imádom őket másokon. Nekem nagyon erős sminket kellene viselnem ahhoz, hogy egyáltalán érvényesüljek mellettük. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondanom róluk, csak épp alul – nadrágokon és szoknyákon – hordom őket. Nyár végére egyébként gyakran túltelítődöm az élénk, kontrasztos színekkel: ilyenkor még inkább a natúr vonal felé húz a szívem.

– A meleg bőrtónusú hölgyeknek két szín van, ami tiltólistás: a lila és a fekete. Aligha lehet véletlen, hogy még sohasem láttam rajtad  feketét…

– Á, az én lelkem valahogy ösztönösen is a színek felé hajlik! (Mosolyog.) A fekete hihetetlenül morcosnak és szomorúnak mutat – pedig szerencsére se morcos, se szomorú nem vagyok. Éppen ezért szinte soha nem hordok feketét, vagy ha mégis, akkor nyomós okom van rá. A lilával szintúgy hadilábon állok. Habár van egy lila pólóm, sohasem veszem le a polcról: egyszerűen érzem, hogy nem előnyös rajtam. Ennek ellenére nemegyszer látom a filmekben, hogy a meleg tónusú, vörös hajú színésznőket lilába öltöztetik. Azóta sem sikerült megértenem, miért.

pukkai-judit-kezdo.jpg
Pukkai Judit (44) ékszerkészítő művészként már sokat tudott a színekről, amikor jelentkezett Huszka Ági új hullámos színtanácsadó képzésére Budapesten. Az új hullámos színtanácsadás lényege, hogy tartózkodik a beskatulyázó elméletektől, s az egyes évszaktípusokhoz is rugalmasabban közelít. Judit vágsellyei stúdiójában ma egymásnak adják a kilincset a hölgyek, de egyre több férfi is szeretné megtudni, milyen színű ruha passzol hozzá.

– Ha már a hajszínt említed: talán kijelenthetjük, hogy a vörös haj időközben a védjegyeddé vált. Könnyen rátaláltál erre az árnyalatra?

– A mostani árnyalat nagyon hasonlít az eredeti hajszínemhez. Azelőtt a hamvasszőkétől a szürkésszőkén át a sötétbarnáig mindenféle színűre festettem, hogy aztán a végén rájöjjek: mégiscsak az áll a legjobban, ami leginkább hasonlít a természeteshez. A hamvasszőke például visszatekintve egyáltalán nem illett hozzám: nem beszélve arról, hogy a vörös pigmentek miatt néhány mosás után be is sárgult. Egyébként a hajamat mindig egy picit sötétebb árnyalatúra festetem: mivel már őszülök, viszonylag hamar kifakul világosvörösre. 

– A sminkedet is a saját színeidhez igazítod?

– Az évek során a sminkelési rutinom is rengeteget változott. Lánykoromban mindig nagyon erős, szemhangsúlyos sminkeket készítettem, mert úgy éreztem, a szemem túl pici, a szempillám és a szemöldököm pedig seszínű. Vagyis smink nélkül láthatatlan vagyok. Ráadásul fehér bőrű és szeplős is voltam… Azóta persze egyáltalán nem gondolom, hogy ez hátrány: sőt! Most kéthetente szemöldök- és a szempillafestésre járok, ami azért ad egyfajta kontúrt az arcomnak a hétköznapokon. A pirosítóm egy gyönyörű, korallos árnyalat – a hideg rózsaszíneket kerülöm. A fekete szemsmink sem passzol, a barnás árnyalatok és az antracit viszont szépen kiemelik a szememet. Az ajkamra pedig sminktetoválást készíttettem, ami egy szép, meleg rózsaszínes árnyalat. Régen egyébként gyakran viseltem az ajkamon natúr színeket, de azóta beláttam: sokkal vidámabb a tekintetem, ha élénk a rúzsom!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

– A szakértők szerint a hideg bőrtónusú hölgyekhez az ezüst, a meleg tónusúakhoz pedig leginkább az arany kiegészítők passzolnak. Ezt te is érzékeled?

– Sokáig hordtam ezüstöt, de 15-20 évvel ezelőtt szinte teljesen magam mögött hagytam. Azóta majdnem minden kiegészítőm – a jegygyűrűm, de még táskáimon a vasazás is – arany! Persze ezt nem jelenti azt, hogy nem vennék fel soha ezüstöt: elsősorban azt nézem, hogy a kiegészítőim és az outfitem harmonizáljanak.

„Ékszert sokféleképpen lehet viselni. Ha bizsuról beszélünk, jó, ha a szín harmonizál a ruhával. Ha nemesfémekről, a hideg tónusú hölgyeknél elsősorban az ezüst és a fehérarany a nyerő, a meleg tónus pedig az aranyat szereti. Mivel azonban az ékszereinkhez sokszor érzelmileg is kötődünk, én itt sem szabnék szigorú kereteket. Egy fehérarany jegygyűrűt nyilvánvalóan nem fogunk levenni csak azért, mert megtudjuk, hogy nem illik a bőrtónusunkhoz!” – vallja a színtanácsadó.

– Mennyire tudod kamatoztatni a munkád során a színekkel kapcsolatos tudásodat?

–  Az új kollekciók tervezésénél mindig ügyelek rá, hogy a fekete hajú Hófehérke-típusok éppúgy megtalálják a hozzájuk passzoló színeket, mint a vörösek vagy a szőkék. Illetve amolyan kiegészítő szolgáltatásként én is kínálok a vendégeimnek „minitanácsadást”, ahol megbeszéljük, hogy a kollekciók darabjai közül kinek mi lenne a legelőnyösebb színválasztás és szabás. Ám ez elsősorban iránymutatónak jó: nem helyettesítheti – és nem is célja helyettesíteni – a színtanácsadást!

rences-juli-szintanacsadas-belso.jpg

– Hogy látod, ösztönösen mennyire éreznek rá a hölgyek a saját színeikre?

– Sajnos, többen vannak, akik nem éreznek rá. Sokan az aktuális divat szerint öltözködnek, és nem veszik figyelembe, hogy illik-e hozzájuk az a bizonyos trendszín, vagy sem. Illetve nem egy lány fordul meg a szalonban azzal, hogy ők csak natúr színű darabokat hordanak – pedig sokakhoz egyáltalán nem passzolnak a nude színek. Ilyenkor nagyon nehéz rávezetni a klienseket, hogy csempésszenek egy kis színt a ruhatárukba  – pedig az összhatás biztos, hogy előnyösebb lenne. Éppen ezért, ha rajtam múlna, már pubertáskorukban elküldeném a lányokat színelemzésre! Elképesztő, mennyit dobhatna az önbizalmukon és a megjelenésükön ez az alaptudás. Hiszen nemcsak a ruhák, de a színek is öltöztetnek – feltéve, ha azokat az árnyalatokat kombináljuk, amelyek tényleg ragyogtatnak minket.

JULI INSTAGRAMRA FELTÖLTÖTT VIDEÓJA ITT TEKINTHETŐ MEG!

⬇︎⬇︎⬇︎

kepernyofoto_2023-12-08_-_17.11.53.png

Olláry Ildikó
Cookies