A könyv kincs! Nem vitás. Vigyázunk rá, óvjuk a víztől, a kávénktól, a bogaraktól és a piszoktól! Legalább is eddig így volt. Most minden megváltozik, ugyanis Keri Smith pontosan ennek ellentétjét alkotta meg.

„Ragaszd bele a rágógumidat a könyvbe!” Hogy micsoda?! A következő oldalon: „Lépj rá a könyvre!” Elsápadok. Lapozok. Következő instrukció: „Öntsd le ezt az oldalt kávéval!” Te jó ég! Milyen könyv ez?!

konyves-kezdo.jpg

 1. Ha rákattintottál erre az oldalra, most már nem hagyhatod el! Csak vicceltem, elhagyhatod, de nem érdemes!
 2. Próbálj meg most az egyszer nem ítélkezni a modern világ felett!
 3. Lazítsd el a vállaid, vegyél egy mély levegőt! Ez sosem árt.
 4. Gondold végig, mit jelentenek számodra ezek a szavak: kreatív, destruktív.
 5. Úgy érzed, hogy sokkal több van benned, de nincs elég bátorságod? Itt egy lehetőség, hogy magadat is kipróbáld egy új, merész dologban! Kalandra fel!

Kérem szépen, ez nem más, mint Keri Smith nagy sikerű Wreck this Journal, azaz magyar fordításban Barmolj könyvet c. kreatív műve. A magyar fordítással egyáltalán nem vagyok kibékülve, mert durván hangzik.

Persze, nagyon sok durvaságot kell tenni ezzel a kis füzettel, mert a lényege pont ebben rejlik. Ezt a könyvet egyszerűen tönkre kell tenni!

Miről szól a könyv?

Destruktivitásról. Rombolásról. Kiélhetjük összes eddig felhalmozódott kreativitásunkat, és megalkothatjuk saját műalkotásunkat. A saját könyvünket! Amelyet azáltal, hogy megrongálunk, mi írunk, mi alkotunk. A könyv minden egyes lapján egy instrukciót találunk, mi az, amit éppen a könyvvel tennünk kell. Íme, néhány példa:

 • Erre az oldalra helyezz ragadós dolgokat! Például: méz, rágógumi, szirup, ragasztó…
 • Borítsd be ezt az oldalt irodaszerekkel!
 • Vidd magaddal a zuhanyzóba a könyvet!
 • Viseld magadon a könyvet!
 • Négybetűs szavak oldala.
 • Bármit, amit találsz az utcán, kanapén, ragaszd bele!
 • Kérd meg az egyik barátodat, hogy csináljon ezzel az oldallal, amit csak akar. Te közben nem nézheted!
 • Varrd össze ezeket az oldalakat!
 • Írd rá a neved és a címed, és add fel magadnak postán a könyvet!

hirlevel_web_banner_2_175.jpg

Mindezt ahhoz az érzéshez tudnám hasonlítani, mint mikor még kicsi voltam, és anyukám megkért, hogy ne ugráljak bele az út menti pocsolyákba. Nem szándékoztam volna, de mivel felhívta rá a figyelmem, így olyan volt az egész, mintha csak megkért volna rá: Kislányom, rajta! Az összes tócsába gázolj bele!

wreck_this_journal.jpg

Ez a kreatív füzetecske szinte egy felhívás keringőre. Merjünk máshogy csinálni dolgokat! Próbáljunk meg más oldalról is rápillantani a dolgokra, és kipróbálni őket! Lázadás. Persze, sokan úgy tekintenek erre, mint egy műalkotásra, így minden egyes instrukciót úgy próbálnak véghezvinni, hogy a mű a végén esztétikus és szép legyen. 

Úgy döntöttem, hogy a könyvimádatom ellenére adok magamnak egy hónapot, hogy elkészítsem a saját művemet. Igaz, nem így képzeltem el teljesen az első és igazi, hőn áhított könyvemet, de ez is egy alternatíva. Egy hónap múlva pedig beszámolok az élményeimről, számomra milyen volt a könyv által felkínált instrukciókkal együtt felfedezni a könyvhasználat destruktív oldalát és egyben a sajátomat is. Kalandra fel! Ki tart velem?

Derzsi Bernadett