A cseresznyevirágzás a sötét tél után a reményt jelenti: kinyílik a fényre és a szépre a világ. Ám ez az életigenlő virágzás csupán néhány napig tart, így mindjárt arra is emlékeztet bennünket: mennyire fontos, hogy megéljük életünk minden pillanatát, hisz hamar véget ér a jó.

Ezért szeretjük a cseresznyevirágzást, s járunk a csodájára a virágba borult kerteknek, mert a kis virágszirmokban megkapjuk az élet csodáját. Papp Viki fotóriportja.

rozsnyo_rozsaszinben_allo00007.jpg

Tobzódik a természet, sőt: idén kissé sietve érkeztünk meg a sötét télből a tavaszba, hetekkel előbb bimbóztak ki a cseresznyefák (ahogy Papp Viki képein láthatjuk). Azóta is egyre nő a napos napok száma, az áradó fény elűzi a színtelenséget, a madarak szárnyra kapnak, s a mi lelkünk is kinyílik az új élmények felé.

Nem csupán a zöldek sarjadnak, lelkünk is kivirágzik: új kabátba, virágillatú parfümbe burkolózunk.

S mint a tudósok mondják: tavasszal szerelmesebbek vagyunk, mint más évszakokban. Szervezetünkben az örömhormonként ismert szerotonin csúcsra jár, ez is a magyarázata annak, hogy tavasszal boldogabbak vagyunk.

rozsnyo_rozsaszinben_allo00008.jpg

A gömöri Berdárka (Brdárka) alig negyven házával, ám több mint négyezer cseresznyefájával felejthetetlen élményt nyújt tavasszal, csodájára járnak a szerelmesek és a kíváncsiak az egész országból.

rozsnyo_rozsaszinben_allo00004.jpg

A festői falu napcsapdában fekszik, vagyis elég fényt kap ahhoz, hogy még 600 méteres magasságban is több mint 50 fajta cseresznyevirágban gyönyörködhessünk.

rozsnyo_rozsaszinben_allo00001.jpg

A kis gömöri falucskában már a 12. században pásztortanyák húzódtak (ma is juhászok leszármazottjai lakják).

A cseresznyefák illékony szépsége a 18. századtól csodálható meg, mikor is II. József a gyümölcsfatermesztéssel szerette volna felvirágoztatni eme dimbes-dombos tájat.

Nagy becsben tartották a fákat: ekkoriban egy gyümölcsfa kivágásáért 300 arany büntetés járt. Ajánlás: Az ide látogató ne felejtse ivókulacsát is feltölteni a helyi hűs forrásokból!

A TOVÁBBI KÉPEKET AZ ALÁBBI GALÉRIÁBAN TALÁLJÁK!
↓↓↓

„röpke pillanat
bimbó és hervadás közt
cseresznyevirág”

Tamás Orosz Andrea haikuja

–nagyvendégi–
Cookies