Aki nem látott egyetlen Rubens-képet sem életében, az is hallott a rubensi idomokról, az édes kis duci hurkácskákról.

Bundácska képe nem csupán azt mutatja, hogy a hájacskák is mindenhatóak lehetnek – és mindig az a divat, amit nehéz elérni. Mikor kevés volt az ennivaló, a párnácskák számítottak szépnek, mióta pedig bőség van, a gidácskára lesoványodott vagy a normális életben nem is létező arányok (hatalmas mell, keskeny csípő, hosszú combok) adják fel a nőknek leckét.

A kép más párhuzamokat is hordoz
 Andrew herceget, II. Erzsébet királynő fiát épp most irtották ki a közéletből, mert lefeküdt egy 17 éves lánnyal. Peter Paul Rubenst, korának legnagyobb flamand festőjét eddig még senki sem nevezte pedofilnek, pedig feleségül vette a 16 éves Bundácskát, volt felesége szöszke unokahúgát, aki teljesen elbűvölte hamvas fiatalságával és duci idomaival. Helene azontúl gyakran feltűnik a képein – róla festette legintimebb képét, a Bundácskát. A képen Bundácska testét alig takarja el a címadó prém...
Rubens ezt a feleségét festette le elsőként ruhátlanul, és lépten-nyomon ajnározta: öt közös gyermekük született. Sokszor megfestette Helene-t a gyermekei körében, és ezeknek a képeknek a gyöngéd meghittsége éles ellentétben állt az előkelő megrendelőkről készült merev portréival. A tobzódásban egészen odáig ment, hogy A három Grácia című képére az első feleségét is odafestette. A fáma szerint ezt a képet Bundácska többször meg akarta semmisíteni, mert túl illetlennek (érzékinek?) találta, ámde férje a vásznat jól eldugta. 

rubens02.jpg
Bundácska, azaz Helene. Bundácska apja kárpitfestő volt. Rubens bejáratos volt a házukba, ahol 11 szép leány nevelkedett, köztük Helene. Rubens a képét többször átfestette, amit röntgenvizsgálatokkal mutattak ki.

Rubens az udvari diplomáciában is dolgozott, üzleti érzéke is volt – egyszóval: sok pénzt keresett a királyi udvarnál mint udvari festő. Második házassága után azonban már nem festett nagy vallási kompozíciókat, és alkotásain elsősorban az életörömöt hangsúlyozta ki.
Rubens mintegy nyolcezer levelet hagyott az utókorra. Az egyikben leírja, miért éppen a zsenge korú Bundácskát vette feleségül: „... féltem a nemesek természet adta erkölcstelenségeitől, melyek főleg a másik nemben mutatkoznak meg... S nagyon is nehezemre esett volna, ha kincset érő függetlenségemet egy öreg nő csókjaiért kellett volna felcserélnem.“ Őszintén megvallja, hogy Bundácska polgári származású volt, de éppen ezért – megbecsülte módos urát. Különben is, abban az időben (1630-at írunk) Antwerpenben ő volt a legszebb nő!
Hogy Helene hogyan érzett idősecske férje iránt – nem tudhatjuk. Erről már nincs híradás. Halála után azonban – immár gazdag nőként – nyomban férjhez ment egy grófhoz. 26 éves volt ekkor.

rubens01.jpgBalról az első hölgy Rubens első felesége, Isabella Brant A három Grácia c. képen. Az 53 éves Rubens köszvényes rohamoktól szenvedve megérezte: okosan kell az idejével gazdálkodnia. Ha most nem iszik egy nagyot a kéj poharából, nemsokára örökre lemondhat a testi hívságokról...

–nagyvendégi–

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata