A sikerhez vezető út sokak szerint igen rögös és nehéz. Pedig nem is gondolnánk, mennyire egyszerű, már-már hétköznapi dolgokon múlik az, hogy sikeresek legyünk. Talán véletlen lenne az is, hogy a legnagyobb coachok és a legismertebb, sikerről szóló könyvek is azt sugallják nekünk, hogy a siker bennünk lakozik? Valóban így lenne? Lássuk!

1. Ha nem hibázunk, sosem győzünk!
Nincs olyan ember, aki ne hibázott volna legalább egyszer az élete során. Ezek a hibák és apró tévedések visznek minket előre, persze csak abban az esetben, ha beismertük tévedésünket, és tanulni tudunk belőle. Ne sirasd a hibádat sokáig, helyette a megoldásra törekedj! Porold le magad, nézz előre, és menj tovább! A legsikeresebb vállalkozók is számolnak a hibákkal, akkor mi miért ne tennénk?

2. Küzdj a végsőkig!
Sokszor az első néhány pofon után elbizonytalanodunk, vagy rosszabb esetben rögtön kiszállunk a játékból. Nincs meg bennünk a kitartás, pedig az is meglehet, hogy már csak néhány lépés hiányzik, hogy beinduljon a nagy biznisz. Igen, néha sokkal egyszerűbb kiszállni egy helyzetből, mint megküzdeni vele. De valóban ez vinne minket sikerre? Kétlem.

3. A jó megérzés
Ha bizonytalan vagy, akkor hallgass a belső megérzéseidre! Mit súg a szíved? Megéri harcolni a célodért, vagy megint csak a könnyebbik út mellett akarsz dönteni? Ha kilátástalannak látod a helyzetet, és eluralkodnak rajtad a negatív érzések, akkor várj, míg lecsillapodnak körülötted a kedélyek. Igyekezz mindig tiszta fejjel átgondolni mindent, elejétől a végig. Csak ezután dönts!

4. Állj ki magadért!
Félsz az emberek elé állni és elmondani nekik az esetleges rossz híreket vagy a megalapozott véleményedet, ami nekik nem feltétlenül tetszik majd? Pedig itt az ideje, hogy kiállj magadért, mert attól sokkal magabiztosabbnak érzed majd magad! Állj a sarkadra, és ne félj beleállni egy-egy új vitába, konfliktushelyzetbe!

siker.jpg

5. Magabiztosság
 
Az egyik legfontosabb pontja a sikernek a saját magunkba vetett hitünk és bizalmunk. Ismerjük meg erősségeinket és gyengeségeinket is, és annak megfelelően cselekedjünk. Legyünk tisztában önnön képességeinkkel!

6. Adj, hogy visszakapj!
Ha másoknak is segítesz, az biztosan meg fog térülni a számodra. Persze, ne hagyd, hogy kihasználjanak, de ettől te még ne légy elutasító másokkal szemben. Hidd el, neked is jól fog jönni, ha valaki a segítségedre siet, és nem fordul el tőled, ha éppenséggel egy nehéz, kilátástalan helyzetben találod magad!

7. Professzionalistás
Csak akkor lehetsz igazán sikeres, ha komolyan veszed a rád bízott feladatokat. Megbízható ember vagy? Mindig pontosan odaérsz a találkozóidra? Rád lehet bízni egy nagyobb projektet, vagy állandóan elodázod a dolgokat? Törekedj a megbízhatóságra! A lustaságot nem sokan díjazzák...

8. „Ne nézz hátra, jön a farkas...”
Ha kitűzted a célodat, és mindenki megpróbál lebeszélni róla, te akkor is kövess el mindent, hogy elérd azt, amiről álmodtál. Természetesen nem árt, ha kikéred a barátaid és a családod véleményét. A cél viszont mindig lebegjen a szemed előtt.

9. Mindenre kiterjed a figyelmed?
Az apró részletek nagyon fontosak az életünkben. Te mindenre odafigyelsz? Vagy felületes vagy, és a káosz jellemez leginkább? Ha ez utóbbi, akkor ideje rendszerezned az életedet! A felületesség olyan hiba, amely biztosan nem visz sikerre.

10. Légy kedves!
Azzal is, aki nem érdemli meg. Jól látod! A siker kulcsa nem az, hogy valakivel lekezelően viselkedünk és illetlenül beszélünk, hanem éppen ellenkezőleg. Te mindenkivel igyekezz megtalálni a közös hangot! Ne feledd: nem az a lényeg, hogy egy véleményen legyél másokkal, hanem az, hogy egy színvonalon. Ne hagyd, hogy a negatív emberek bekebelezzenek.

Kerekes Áron

web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg