A dunaszerdahelyi Varga Líviát (LIV’s Visage, Dunaszerdahely) nemrégiben Szlovákia legjobb sminkesének választották. 

– Nekem a smink az életem – kezdi Lívi, aki a füstös sminkek mestere. Szenvedélyesen szereti a munkáját. (Fotó: Horen)

varga-livia-sminiskola-kezdo.jpgVarga Lívia (Kép forrása: Varga Lívia - facebook.com)

– Nyolc éve sminkelek. Óvoda- és alsó tagozatos pedagógiát tanultam, de mindig az ecset és a szemfesték érdekelt. Miután lediplomáztam, bejelentkeztem Budapesten egy sminktanfolyamra. Ez volt az első tanfolyamom. Egy évig tartott, minden hétvégét Budapesten töltöttem. A férjem mindig elkísért, és a nehezebb pillanatokban tartotta bennem a lelket, motivált. Ez akkoriban rengeteget jelentett. Erőt adott az, hogy ő is úgy gondolta, hogy a helyes úton járok. Először egy kozmetikus barátnőmnél kezdtem el dolgozni, kialakítottunk nála egy sminkes sarkot.

Három éve aztán az egyik barátommal saját szalont nyitottunk. Szépen araszolunk előre. Minden évben készítek egy statisztikát: a múlt évben 92 menyasszonyt sminkeltem. Ami rekord, ám ezt is megdöntöm!

Minden nap dolgozol?

– Hétköznap azért vannak szabadnapjaim, mivel a hétvégék zsinórban foglaltak. Olyankor reggeltől késő estig sminkelek.

Hogy jellemeznéd a stílusodat? 

– Nagyon szeretem a füstös sminket. A füstös alatt nem csak a sötét színeket kell érteni. Szeretem az egytónusú sminkeket is, a barnákat, a szürkéket, a feketéket. Fontos, hogy mindig szépen el legyen dolgozva a szem. Odafigyelek minden apró részletre.

minden_reggel_ujno.sk_78.png

– Nemrégiben az országos sminkbajnokságon, az Interbeautyn első helyezést értél el. Hogy zajlott a verseny?

– A verseny napjának reggelén eldöntöttem: én pedig ezt a versenyt megnyerem. Emlékszem, egy pénteki nap volt. Kevés időm volt a felkészülésre, mivel egy héttel azelőtt jöttünk haza egy nagyobb utazásról. Már tavaly be akartam jelentkezni, ám az utolsó pillanatban meghátráltam. A barátnőim nevettek is, hogy persze-persze, majd jövőre. Én akkor megfogadtam: igenis, ott leszek! Azért jelentkeztem épp az Interbeautyra, mert tudtam, hogy innen kijuthatok a nemzetközi porondra. (És most márciusban én fogom képviselni Szlovákiát a Düsseldorf Interbeautyn!) Budapestről érkezett a modellem, egy szép, félig mongol származású lány. Kétszer is regisztráltunk, fodrászhoz vittem a modellt, egy körül pedig elkezdődött a verseny. Körülbelül egy óra sminkidőt kaptunk. A hajnak és az outfitnek, az öltözéknek is harmonizálnia kellett a sminkkel, mindegyiket külön pontozták.

A téma a vamp nő volt, aki kihívó, de nem közönséges. Ezért a sminkjében kifejezetten a sötét tónusú színek domináltak. Hattagú zsűrink volt, folyamatosan jártak-nézelődtek, és a nézők is figyelemmel követhették a munkánkat. 

Mi a véleményed a gyorstalpaló kurzusokról? Születhet így sikeres sminkes? Ma a lányok többsége ezeken próbálja elsajátítani a szakma csínját-bínját. 

– Ma még a csapból is továbbképző kurzus csorog, rengeteg a sminkes. Én viszont még akkor kezdtem, mikor szinte semmi nem volt. A barátnőimet sminkeltem eseményekre, szorgalmas voltam és elszánt. Ma már én is oktatok, és mindig elmondom a lányoknak: minden tanfolyamon lehet újat tanulni, viszont egy hónap alatt senkiből nem lesz sminkes. Fontos a kozmetikusi alapképzés. Én most is folyamatosan képezem magamat, ritka a tökéletes pillanat, mikor azt mondom: na, jó, most elégedett vagyok! Apró lépésekkel haladok előre – ám haladok, mert céltudatos vagyok. Igazából ez a nagy titok. Tízből kilenc lány már harmadik héten lemondja a tanfolyamot más program miatt. Az ilyen lányokból sosem lesz sminkes, mert nem fognak hajnali 3-kor felkelni, ha a szükség úgy kívánja. Sokan azt hiszik, hogy a jó sminkes jól rajzol, ám véleményem szerint nem ez a fontos. A legfontosabb az elszántság és a szorgalom.

– Továbbképzésre én inkább Budapestet ajánlanám, mint Pozsonyt. Szerintem a magyar sminkesek nagy tudásbázissal rendelkeznek, és finomabban dolgoznak. Én annak idején Dominique Robertsnél tanultam: őt jó szakembernek tartom. Külföldön pedig nagy kedvencem Jordan Liberty, aki Los Angelesben él, szépen és letisztultan dolgozik. A közönség, a kliensek pedig évről évre változnak: a mai lányok az Instagramot követik. Mindig hasonlítani szeretnének valakire. Ezt nem szeretem, mert úgy gondolom, az a fontos, hogy mindenki egyéni legyen. A lányok hozzák magukkal a fotókat, hogy ők így szeretnének kinézni, és nem azt mondják, hogy hozd ki belőlem, Lívia a legjobbat... 

varga-livia-sminkiskola-belso.jpg
 (Kép forrása: Varga Lívia - facebook.com)

Szerinted mi a legnagyobb sminkbaki, amit egy nő elkövethet?

– Sokan mondják, hogy biztosan mindenkit megnézek, hogyan van kisminkelve... Dehogy nézek! Persze, sokan túllőnek a célon. A legnagyobb bakinak a túlszedett vagy vastag, íves szemöldököt tartom. A sok arcpírral pedig úgy nézhetünk ki, mint a bohócok. Nagyon feltűnő a túlméretezett ragasztott szempilla is. Én alkalomra soros pillákat szoktam feltenni, szép vékony szálakkal. Tesztelem a szempillákat is, azokból is vannak kedvenceim. Sok lány a vietnami üzletekből szerzi be a műszempillákat, ám ezek rendkívül természetellenesek.

– Vannak sablonok az évszakelmélet alapján, hogy ki milyen színeket preferáljon. Szerintem a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket. Persze egy hideg tónusú nőnek nem viszek fel meleg színeket, mert az nem kölcsönöz szép tekintetet. Bakinak számít még a helytelenül megválasztott alapozó. Erős fénynél teszteljük, általában a kézfejünkön próbáljuk ki, ezért aztán elüt a nyak színétől. Ez helytelen, érdemes természetes fénynél is megnézni, és mindig az ajakrészen próbáljuk ki.

A csomós szempilla sem esztétikus. Ha régi a spirálunk, egyszerűen dobjuk ki, a csomós pillákat pedig fésüljük át. Az elütő szájkontúr legalább egy évtizede nem divatos. Fontos, hogy a szájkontúr harmonizáljon a rúzs színével. 

Van olyan szépségtrükk, amit szívesen megosztanál az olvasókkal? 

– Fontos hogy ápoljuk a bőrünket. A legtöbb nőnek dehidratált a bőre. Ezért ajánlom a rendszeres arcradírt és krémezést. A smink előtt fontos az arcradír és a hidratálás. Mielőtt felvisszük az alapozót, használjunk hidratálókrémet. Várjunk vele 10 percet, utána tegyünk fel alapozót, fixáljuk porpúderrel, ami nem tömíti el a pórusokat. A szemöldököt formázhatjuk szemöldökpúderral, mellé kis spirál, arcpír, és mostanában nagyon trendi a highligter, amelyet az arccsontunkra, a pír fölé viszünk fel. Rúzs vagy szájfény, és útnak is indulhatunk!

– Vajon mi a sminktáskád kulcsdarabja?

– Nagyon szeretem az arckrémeket. Smink előtt mindig vigyünk fel krémet. Sőt, a maszkokat is szeretem, és ha kiruccanunk a férjemmel, akkor egy kis tégelyben mindig veszek magamhoz. Alapozó, szemöldökpor, rúzsok és arcpír – még ezek a nagy ászok. Nincs abszolút nyerő márkám, többfajtát tartok. Ha felbukkan egy új márka, próbálom letesztelni.

– A te védjegyed a piros rúzs. Miért nem mernek piros rúzst használni a nők? 

– Félnek, hogy mit szólnak a többiek. Én nagyon szeretem a piros rúzst. Szerintem az a legfontosabb, hogy elsősorban magunknak tetsszünk! 

Darnay Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies