Így választottam sportruhát. Nekünk, nőknek nem mindegy, hogy mit viselünk. Legyen szó otthoni ruháról vagy éppen egy mezei futásról, mindig szeretünk jól kinézni. Vajon milyen szempontok érvényesüljenek a megfelelő sportruházat kiválasztásánál? Hogyan találjuk meg a számunkra ideális futócipőt? Saját tippjeimet és terméktesztjeimet osztom meg veletek.

fut.jpg

Fotó: Cséfalvay Á. András

Számomra a jó minőség és az esztétikum a sportruhák terén is prioritás. Heti háromszor járok futni, és mozgás közben fontos, hogy jól érezzem magam a ruháimban. Hogy kellemes, szellőző anyagokat viseljek, amelyek nem irritálják a bőrömet, s jól is néznek ki. A kedvenc darabjaimat a Nike-nál találtam meg, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ez a tuti recept. Érdemes utánajárni. Hogy kinek mi az elsődleges egy-egy sportruhában, mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Az alábbiakban mégis szeretném megosztani a saját szempontjaimat, tippjeimet és kedvenceimet, hátha valakinek segíthetnek a választásban. Vágjunk is bele!

Nem attól lesz valaki menő futó, hogy időnként megvillan egy Nike, Under Armour vagy Asics logó a ruházatán. Egy-egy ilyen jelzés ugyanis nem árul el többet annál, mint hogy viselője hajlandó volt megfizetni egy termék árát. Maga a sport ugyanis sokkal többről szól szimpla ruházkodásnál: egyszerre harc és stresszoldás; erőpróba és örömforrás. Ilyen értelemben tehát mindenki menőnek számít, aki hajlandó tenni magáért: függetlenül attól, hogy ezt milyen öltözetben teszi.

Fogós kérdés: melyik futócipő?

Amatőr futóként cipővásárlás előtt eltökélt szándékom volt bejelentkezni lábállás-diagnosztikára, ám a járványhelyzet – és a bezárt szaküzletek – keresztülhúzták a számításaimat. Mivel a régi cipőm ekkorra már teljesen lerongyolódott, a futást viszont nem akartam hónapokra szüneteltetni, muszáj volt alternatív megoldást találnom. Olyan futócipő után kutattam, ami könnyű, aszfaltra tervezett, s mivel az edzéseim főként 4 és 7 km-es táv között mozognak, nem maratoni távokra lett kialakítva.

A minimalista, avagy mezítlábas futás

Aprólékosan utánaolvastam a témának – ekkor találkoztam először a minimalista, avagy mezítlábas futás fogalmával. A „mezítlábas cipők” lényege az, hogy kialakításuknak köszönhetően arra ösztönözzék a viselőjüket, hogy futáskor a talpuk közepére/elülső részére érkezzenek. Ez azért fontos, mert arra a futóra, aki a sarkára érkezik, a becsapódás pillanatában hétszer akkora erő hat, mint arra, aki a talpa elülső részére érkezik. (Ezt Daniel E. Lieberman, a Harvard Egyetem evolúcióbiológusa állapította meg.) A minimalista futás során így nemcsak a sarok, a térd és a csípőízület kapják a terhelést, hanem a lábfej és a vádli is segítenek az ütközés csillapításában.
Mivel én nem vagyok ideális „futó alkat” – a 178 cm-es magasságomhoz a súlyom is megvan, s pechemre még a csípőm is széles – ez az érv abszolút meggyőzött, hogy a mezítlábas futás mellett voksoljak.

Ha megfigyeljük a női atlétákat, mindannyiuknak keskeny a csípője. Miért? Minél szélesebb ugyanis a csípő, annál nagyobb az ember Q szöge, amelynek a combcsont és lábszárcsont által bezárt szöget nevezzük. Ez hosszabb távon – számos egyéb feltétel együttállása esetén – akár sérülésveszélyes is lehet, s ízületi problémákat okozhat.

Nike Free RN 5.0 – teszt (Innen rendeltem: ABOUT YOU)
A választásom végül a Nike Free RN 5.0 modellre esett, ami amellett, hogy mezítlábas cipő, minden egyéb kritériumomnak megfelelt (aszfaltra tervezték, átlagosan 5 km-es távolságokra). Fekete színben rendeltem meg – hogy időnként az utcára is felvehessem, méretből pedig 41-eset választottam. (Futócipő esetén mindig javasolt egy számmal nagyobbat rendelni a normál lábméretnél!) Már a csomag kibontásakor is éreztem, hogy a következő pár száz kilométerre megtaláltam a társam: pehelykönnyű volt, a dizájnja pedig egyszerre letisztult és vagány. A sarokrész kialakítását először kicsit kényelmetlennek éreztem, ám mihelyt futni kezdtem benne, tökéletesen (már-már zokniszerűen) felvette a lábam formáját. A Free azóta is jól teljesít, egyelőre maradéktalanul elégedett vagyok vele. Eleinte ugyan kissé szokatlan volt, hogy a talpa nem adja vissza becsapódási energiát (nincs olyan érzetem, hogy a cipő „fut helyettem “), ám mostanra ezt az újfajta dinamikát is teljesen megszoktam.
A lábállás-diagnosztikát ugyanakkor továbbra is tervezem, hiszen a saját megítélésem nem helyettesíthet egy szakvéleményt. Mindenki másnak is azt ajánlom, ha teheti, konzultáljon szakemberrel, hiszen a megfelelő futócipő megtalálása ebből a szempontból létszükséglet. Ne feledjük, egészségünk csak egy van!

nevtelen_terv_0.png

Egyéb ruhadarabok

Nadrág: Nike W Np Tight (Innen rendeltem: ABOUT YOU)
Azok közé a nők közé tartozom, akik sportolás terén egyértelműen a leggingsre esküsznek. Szeretem, ha a nadrág vékony anyagból készült, ráfeszül a testemre, s mozgás közben nem kell irritálóan fel-le húzogatni. Mivel a ruhatáramban minden leggings maximálisan ki van használva, mindenképp szerettem volna beruházni egy minőségibb darabba is. Mivel a Nike W Np Tight-ra 20% kedvezmény volt az About You-n, gondolkodás nélkül lecsaptam erre a modellre. Nem túlzok: életem egyik legjobb vétele volt! Azóta legszívesebben le sem venném: elképesztően könnyű, puha és kellemes viselet, futás közben pedig tökéletesen szellőzik alatta a bőröm. Ezt a típusú nadrágot egyébként azoknak a nőknek is bátran merem ajánlani, akiknek nagyobb felületen összeér a combjuk (a kiváló anyagminőségnek köszönhetően ugyanis a súrlódástól sem kopik, nem bolyhosodik ki). Alig várom, hogy szürke színben is megérkezzen!

pro-tights-fjstlp.jpg

Top: Nike Pro 'DRY ELSTK TANK' (Innen rendeltem: Top4Running.sk)
A nadrág sikerén felbuzdulva ki szerettem volna próbálni egy topot is a Nike Pro-tól. Bevallom, itt elsősorban nem a praktikum, hanem a dizájn fogott meg: ezek a félig nyitott hátú felsők ugyanis egy sportmelltartóval kombinálva eszméletlenül jól néznek ki! S valóban: mihelyt megérkezett, tíz percig álldogáltam benne a tükör előtt, annyira tetszett. A leggingshez hasonlóan szintén kellemes, puha, jól szellőző anyag, ami sportolásnál is tökéletesen állja a sarat. Egy negatívumára azonban mégis felhívnám a figyelmet: ha az ember futás közben megizzad, a nagy hónaljkivágás miatt a felkarja nagy felületen érintkezik az oldalával, ami kicsit zavaró és kellemetlen lehet. (Hosszabb távon így a kar akár ki is dörzsölődhet). Mindenesetre ezt a vételt sem bántam meg! 

canotta-pro-wdrlqm_retus_0.jpg

Sportmelltartó: Nike Women´s Pro Indy Sports Bra (Innen rendeltem: Top4Running.sk)
A tökéletes melltartó megtalálása számomra mindig nagy dilemmát okozott, s ez alól a sportmelltartók sem jelentenek kivételt. A Nike Women´s Pro Indy Sports Bra ugyan közel került a tökéleteshez – jól szellőzik, megfelelően tart, és a pántjai sem vágják a vállamat. Méret szempontjából azonban itt egy picit melléfogtam. Mint mindenből, ebből is M-eset rendeltem, utólag azonban úgy gondolom, jobban jártam volna egy nagyobb mérettel – ám erre, sajnos, csak két edzés után jöttem rá. Késő bánat! Éppen ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogyha rendelésre adja a fejét, előtte alaposan tanulmányozza át a mérettáblázatot, és centivel se legyen rest lemérni magát.

rebel_54635401_black_hi-res.jpg

Kellemes nézelődést, a sportoláshoz pedig kellő kitartást kívánok. Mozgásra fel! 

Olláry Ildikó

 

Kapcsolódó írásunk: Sportolj velünk!

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg

Új Nő csapata
Sportolj az Új Nővel
A képen a szerző: Olláry Ildikó