A híres amerikai szaklap, a Psychology Today szerint az emberek 61 %-a stresszes az ünnepek közeledtével (ez lenne az úgynevezett karácsonyi stressz), 47%-a nyomás alatt érzi magát a karácsonyi ajándékok miatt, 62%-a a pénzhiány miatt ideges, és 67%-a az időhiány miatt érzi magát rosszul.

„Ami viszont tényleg az őrületbe tudja kergetni az embereket a karácsonyi ünnepek alatt, az maga a perfekcionizmus” – írja Elizabeth Lombardo amerikai pszichológus.

stresszes-karacsony-kezdo.jpg

A tökéletes ajándékot keressük mindenkinek. Tökéletes díszítéssel készülünk az idén (minden évben). A tökéletes süteményeket és menüket készítjük elő. A tökéletes karácsonyi hangulatban akarjuk megélni mindezt. Tökéletes programokkal kell készülnünk a karácsonyra, tehát utazást szervezünk a rokonokhoz, családi kapcsolatok ápolására szánjuk az időt. Mindezt tökéletesen előre megszervezett napirendben. Huhh, ezt még leírni is nyomasztó volt! Ez maga a tökéletlen tökéletesség…

Ha jobban belegondolunk, bizony tényleg azért vagyunk ennyire stresszesek az ünnepek közeledtével, mert mindent jól akarunk csinálni. Sőt mi több! Nemcsak jól, hanem egyenesen tökéletesen!

Jobb, mint valaha – a megoldás

Mi lenne, ha ebben az évben félretennénk mindezt, és a maximalizmuson és a tökéletesség hajszolásán túl kipróbálnánk valami egészen újat? Már ami a tökéletesség üldözését illeti. Próbáljunk meg visszavenni a hajtásból, és a méregdrága ajándékok helyett hasznos vagy vicces apróságokat adjunk a másiknak. A több napig tartó sütés és főzés helyett megkérhetnénk a rokonokat, hogy ha már vacsorára jönnek, hozzanak valami finomságot magukkal. Mindezt azért, hogy ne őrüljünk bele a sok teendőbe. Vonjuk be a családtagjainkat az egyes feladatokba, az előkészületekbe. Szervezzük a programokat úgy, ahogy nekünk megfelel.

Mi az, amit még tehetünk?

  • készítsünk listát (elég olyat, mint ez; s ha elkészültünk az egyes teendőkkel, húzzuk ki azokat) 
  • vásároljunk online
  • legyen egy büdzsénk
  • ne fogadjunk el minden meghívást csak azért, hogy kedvesek legyünk
  • küldj ímélben karácsonyi üdvözlőlapokat
  • ne hagyd ki a napi edzést
  • oszd meg a házimunkát a családoddal
  • oszd meg a sütést a rokonokkal
  • adj időt magadnak a pihenésre is

hirlevel_web_banner_1_373.jpg

Legalább az egyik tehertől szabaduljunk meg idén karácsonykor! Válasszunk ki valamit, és teremtsünk új szokásokat a készülődést illetően. Ezt tanácsolja nekünk az a pszichológus is, aki tudja, mivel jár az ünnepek előtti hektikusság. Hiszen van úgy, hogy mindez már nem a készülődés jegyében zajlik, hanem azért, hogy azt mutassuk mindenkinek, mi képesek vagyunk erre. A tökéletes karácsonyra. Közben meg elfelejtjük megélni a pillanatot. Legyünk következetesek, s időközben álljunk meg, és élvezzük a mostot!

Dunai Mira
Cookies