Először is: érdemes tervezni, és nem december 23-án nekikezdeni az ünnepi készülődésnek. Ha követjük a tervünket, akkor jó eséllyel győzünk mindent, és magunkra is jut elég időnk. Így a szentestére nem leszünk hullafáradtak és stresszes idegroncsok.

Jobb, ha tudatosítjuk, hogy az ünnepek lényege nem a stressz – csak magunkra vethetünk, ha mégis így éljük meg. No de lássuk a teendőket!

indito_29.jpg

Mielőtt még bármihez is hozzákezdenénk, érdemes átgondolni, mekkora összeget akarunk az ünnepekre költeni: külön az ajándékok vásárlására, és külön az ünnepi menüre, valamint a dekorációra. Élő fenyőt veszünk, vagy a pár éve vásárolt műfenyőt díszítjük fel? Az ajándékokat egymagunk finanszírozzuk, vagy a párunkkal, testvérünkkel közösen lepjük meg szeretteinket? Azt azért mindenképp tudatosítsuk, hogy nem az ajándék ára és mennyisége határozza meg az ünnepi hangulatot.

Első adventi hétvége (november 29. – december 1.)

Vegyük elő a karácsonyi ajtókopogtatót, a nagyobb díszeket, a fényfüzéreket, a Mikulás-figurát, és kezdjük ünneplőbe öltöztetni otthonunkat és a külteret. Természetesen nem kell mindent azonnal kitenni. Ezáltal észrevétlenül is könnyen ünnepi hangulatba kerülhetünk. Fontos, hogy mindezt ne egyedül tegyük, hanem vonjuk be családtagjainkat is! Igazán jó móka, amikor együtt helyezzük fel a fényfüzéreket.

Írjunk listát, mit szeretnénk sütni és főzni az ünnepek alkalmával. Gondoljuk át, lesznek-e vendégeink, és ennek alapján állítsuk össze a bevásárlólistát. A tartós élelmiszereket hasznos dolog mielőbb beszerezni, hogy később ne kelljen órákig sorakozni a pénztárnál.

Második adventi hétvége (december 6 – 8.)

A nagytakarítás nagyobbik részét érdemes mielőbb letudni. A szemfülesek már november végén túlestek rajta, másokra idő hiányában még vár a takarítás. Kezdjük az ablakok tisztításával és a függönymosással, majd következzen a csillárok portalanítása és a bútorok viaszos kezelése (a bútorok tetejét is töröljük le nedves törlővel). Ebbe persze a porszívózás, felmosás is beletartozik. A tiszta lakásba már a karácsonyi dekorációt is kitehetjük. Tudjuk, hogy az ünnepekig még szükséges takarítani, de a nagy munkán már akkor is túl vagyunk. Már csak a heti rutin (porszívózás, felmosás, portörlés, fürdőszoba-tisztítás) és a konyha marad hátra.

Tipp: A konyhát csak a nagy karácsonyi sütést követően érdemes célba venni. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a saját kezűleg gyártott ajándékok, karácsonyi díszek készítését. Kellemes karácsonyi zenével az alkotás is örömteli és nyugodt. A gyerekeket is bevonhatjuk a közös alkotásba, készíthetnek valami kedves ajándékot a nagyszülőknek.

web-bannerek-instagram.jpg

Harmadik adventi hétvége (december 11–13.)

Süssük meg a száraz aprósüteményeket (mézeskalács, linzer, hókifli), de a mézes krémes tésztalapjait is előre el lehet készíteni. A kihűlt sütiket jól záródó fémdobozokban, hűvös kamrában tároljuk. Ha élő fát szeretnénk, akkor ideje beszerezni a karácsonyfát. A fenyőket általában egyszerre vágják ki, viszont az árusok kint, a hidegen tárolják. Mielőtt útnak indulnánk, gondoljuk át, el tudjuk-e szállítani a fenyőt, vagy kiszállítást kérünk-e. Tudjuk tárolni a fát az ünnepig, van rá helyünk? A fenyő vízbe állítva a száraz, hűvös helyet szereti.

Tipp: Ha a karácsonyfa vásárlásakor el akarjuk kerülni a tömeget, akkor érdemes hamarabb megvásárolni a fenyőt. Sokkal nagyobb a választék, és az eladónak is több ideje jut egy vevőre. Ha pedig nem tudjuk kellően tárolni a fenyőt, akkor csak közvetlenül karácsony előtt vásároljuk meg. Ekkor viszont tudatosítsuk, nem biztos, hogy a választék olyan széles lesz, mint szeretnénk.

Negyedik adventi hétvége (december 18–20.)

Készítsük elő a karácsonyi díszeket – ellenőrizzük, minden épségben van (különösen a karácsonyfa csúcsa), a fényfüzér világít-e. A karácsonyfa talpát is keressük elő. Ha bármi hiányos, még van lehetőségünk pótolni, illetve égőt vásárolni. Nézzük át az ünnepi étkészletet, a poharakat, hogy minden darab tiszta, foltmentes legyen. Készítsük elő az ünnepi abroszt és a szalvétát is. A ruhatárunkból válasszuk ki, hogy majd mit veszünk fel az ünnepnapok során. Ugyanígy készítsük elő a család többi tagjának ruháit is. Ha szükséges, frissítsük fel, mossuk és vasaljuk ki. 

Tipp: Az utolsó adventi hétvégén készítsük el az élő fenyős beltéri dekorációkat. Így az ünnepekre szép friss marad.

Csomagoljuk be az ajándékokat. Ne csak ajándéktáskába tegyük, hanem adjuk meg a módját! Felejthetetlen élmény látni szeretteink örömteli arcát, ahogy kibontják az ajándékokat!

December 22–23.

Az aprósüteményeket kenjük meg lekvárral, krémmel. Ha tortát, süteményt szeretnénk az ünnepekre, akkor az egyik nap süssük meg a tésztát, és másnap díszítsük. Az ünnepek előtt egy nappal a bejglit is meg lehet sütni. A halról se feledkezzünk meg, szépen készítsük elő. A szokásos heti takarítást is ekkor ejtsük meg.

December 24.

Nincs más hátra, mint nyugodtan, boldogan feldíszíteni a karácsonyfát, elkészíteni az ünnepi ebédet vagy vacsorát. Ha időnk engedi, akkor érdemes előkészíteni a 25-i karácsonyi ebéd hozzávalóit – bepácolni/megtölteni a húst, esetleg a francia burgonyasalátát elkészíteni (a család többi tagja is segíthet). Végül élvezzük ki a csodás szentestét és az ünnepnapokat!

fenyos.jpg

A beosztást kifejezetten a hétvégékre készítettem, mert a munka és a család mellett akkor van a legtöbb időnk ezzel is foglalkozni. A leírt tipp viszont nem szentírás. Aki hétköznap is győzi a teendőket, tegye bátran, a hétvégéket pedig szentelje a pihenésnek és az ünnepi ráhangolódásnak. Fontos, hogy ne vállaljunk mindent magunkra, a feladatokat osszuk meg. A férfias munkákat bátran bízzuk a párunkra! Tudatosítsuk, hogy nem kell mindennek ragyogni, tökéletesnek lennie ahhoz, hogy az ünnepek szépek, meghittek legyenek. Ha kicsúszik lábunk alól a talaj, és mégsem győzünk időben mindent elvégezni, akkor sem dől össze a világ – egyszerűn engedjük el. Az a legfontosabb, hogy a család összejöjjön, együtt üljünk asztalhoz, és ezért adjunk hálát!

Mindnyájunknak meghitt, boldog ünnepi készülődést kívánok!

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies