A sült gesztenye az egyik legfinomabb téli csemege, amit csak el tudunk képzelni. Ha a karácsonyi vásárokban már az összes árus pultjánál kipróbáltuk, akkor itt az ideje annak is, hogy otthon elkészítsük a legfinomabb, de házi verziót!

A sült gesztenyét nem nehéz elkészíteni, ennek ellenére trükkje és titka van. A bódékban vett gesztenyének - éppen ezért - sokszor se íze, se bűze. A héja nincs rendesen bevágva, vagy éppen darabokra potyog. Pedig csak pár apróságra kell odafigyelni!

sult-gesztenye-kezdo.jpg

Elöljáróban tudni kell: az üzleti forgalomban kapható szelídgesztenyék francia és olasz ültetvényekről származnak, hazait már nehéz találni. A hazai gesztenyefák pusztulnak, mert kórokozó támadta meg őket, az erdészek a pusztítást nem tudják megállítani.

Amennyiben mégis sikerül finom hazai gesztenyéhez jutni, csapjunk le rá! Az az igazi, az bizony nem fog megpenészedni (mint az import áru).

A titok – Hogyan süssünk gesztenyét?

A gesztenyét 3-4 órára, de akár egy éjszakára is beáztatjuk. Fontos, hogy alaposan válogassuk ki a szemeket: a penészeseket, a lyukasakat ne hagyjuk benne! Az áztatás után a gesztenye domború oldalán nagyjából 1-1 cm-es X alakú vágást ejtünk. (A kemény héj alatt lévő barna hártyát még átvágjuk, viszont magát a gesztenyét nem, mert szétpotyoghat a sütés után.)

sult-gesztenye-sido-tamas.jpg
A gesztenye elkészítésének titkát Sidó Tamás, a Villa Rosa étterem (Dunaszerdahely) séfje osztotta meg velünk...

A gesztenyéket ezután enyhén sós vízben 2 percig forraljuk, majd újabb 20 percet hagyjuk a vízben állni. A sótól nem kell megijedni – ez az, ami igazán kihozza a gesztenye ízét. Leszűrjük, majd forró serpenyőre tesszük a szemeket, és addig sütjük rajta, míg égett illatot nem érzünk. (Illetve ki nem nyílik a héj.)

sult-gesztenye-talcas.jpg

Ha a gesztenye héja már tele van fekete foltokkal, gyakorlatilag elszenesedett, és szépen feltárult a keményebb kéreg, akkor 1 dl vizet öntünk alá. Ez azonnal el fog párologni, így gyorsan borítsunk egy fedőt rá, majd várjuk meg, míg a gesztenye pár percet párolódik a gőzben. Ez azért fontos, mert ekkor válik el a puhább, belső kérge magától a terméstől; így nem kell majd folyamatosan kapargatni evés közben.

Ha már eléggé lecsapódott a víz, levehetjük róla a fedőt – és tálalhatjuk is a gesztenyét!

elofizetes_uj_no_133.png

Slávik-Varga Virág
Cookies