Szívesen kipróbálnék egy új receptet! – sóhajt a barátnőm és rögtön a telefonját kezdi nyomkodni. Mire észbe kapok, már látom, ahogy az interneten keresi a legújabb recepteket. Összeráncolom a homlokomat, és elmélázom. Mi lenne, ha egy recept se lenne fent az interneten? Ha nem lennének blogok, és nem lennének a főzésről videók…

Használunk még szakácskönyvet?

Amelyik szakácskönyv, illetve recept bevált, azt nem tudjuk olyan könnyen elengedni. Ám most, hogy mindent megtalálunk az interneten, egyre inkább porosodnak a szakácskönyveink a polcokon. Érdekes, hogy ennek ellenére valahogy mégis egyre több szakácskönyv kerül a piacra. Valószínűleg azért is, mert ahány ember, annyi recept van a világon.

Az internet előnye

Nem elég, hogy majdnem minden recept megtalálható a neten, most már videók segítségével is bármit könnyen és gyorsan elsajátíthatunk. S ha ez nem lenne elég, most megjelentek a felgyorsított minivideók, különféle receptekkel, melyek lényege, hogy meggyőzzenek minket: pillanatok alatt képesek vagyunk mennyei finomságokat varázsolni az asztalra! 

Az internet hátránya

Mivel mindenki saját tempója, stílusa és ízlése szerint főz, így egyáltalán nem kell beállni a sorba az internetes szakácsok mögé! A világháló könnyen megtaníthatja az embert a főzés alapjaira, viszont a legnagyobb fortélyokat és titkokat azért a legtöbb esetben mégsem árulják el. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Blogok

Persze léteznek specifikus blogok is, ahol beavatnak minket néhány apróságba, amitől kicsit jobban érezzük magunkat a kötényünkben. Kiváló trükköket tanulhatunk így, ám ez még mindig nem olyan, mint amikor ott állunk nagyival a rezsó mellett, és együtt főzőcskézünk.

Mi lesz a titkokkal?

Nagymamáink titkaival. Ők mindent úgy főztek, hogy például “látták”, mennyi só kell az ételbe. Egyszerűen ráérzésre főztek. “Azt látod rajta, mennyi kell bele!” Az ember meg csak áll, és nem érti, miért nem lehet számokban megmondani, hogy hány kanál cukor kell a tálba. Aztán amikor sokat áll a nagyival a rezsó mellett, akkor rájön, hogy ezt tényleg nem lehet csak így számokban megmondani. Látni kell, érezni, kóstolni. S legfőképp: ellesni ezt tőlük valahogy!

Ön honnan főz? Szakácskönyvből, internetről vagy a saját receptgyűjteményéből? Esetleg tanulta valakitől?

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg