Álomszép! – kiáltottunk fel, mikor megláttuk Csillag Kriszta kalligráfiáit. A szépírás a kreatívkodás egyik csúcsát jelenti, bár még nem annyira elterjedt. A vágfarkasdi Kriszta az első fecskék közé tartozik.

Mint az iskolában?
Amíg Krisztával nem találkoztunk, balgán azt gondoltuk, hogy sablonnal formálják a kalligrafikus betűket. Ám mikor Kriszta elővette a szépíró szettjét, leesett a tantusz! Olyan ez, mint az iskolában: a gyakorlófüzetét nézve eszembe jutott az alapiskola első osztálya. Töltőtollal tanultunk írni. Ma is emlékszem az első, fecskefarkú L betűre vagy a szilvára hajazó A betűre. Pont így kell gyakorolni itt is: mívesen megformázzuk a betűt, a tollunkat tusba mártjuk… S akkor vagyunk jók, mikor már tudjuk, hol és mikor kell rányomni a tollat.

A szépíró Csillag Krisztina (28) Vágfarkasdon él. Politológiát tanult, és Pozsonyban dolgozik, a Szlovák Nemzeti Tanácsban. (Ami azt jelenti, hogy naponta ingázik a fővárosba.) Kreatív hobbija és analitikus énje jól kiegészítik egymást − legalábbis ezt állítja. Mindkettő precizitást követel.

01csillaguj.jpg

– Mindig is szerettem kézzel írni, betűt rajzolni – meséli Kriszta. – A művészetek is közel állnak hozzám, művészeti alapiskolába jártam Gútára. Az egyetemet követően azonnal munkába álltam, ahol havonta szakdolgozatnyi munkát kell leadni. Nem csoda, hogy valami pihentető elfoglaltságot kerestem... Az Instagramon felfigyeltem a kalligráfiára, és egy idő után már tudatosam kerestem a posztokat. Otthon is böngészni kezdtem, így találtam rá Ján Filipekre, aki Hollandiában tanulta ki a műfajt. Bejelentkeztem a pozsonyi workshopjára, és a kétnapos intenzív kurzuson megtanultuk a szépírás alapjait. Ám a vágott hegyű tollal írt Brush betűtípus nekem nem jött be. Én jobban szeretem a cifra betűket. Filipek a modern irányzatot műveli, sajnos, nálunk még csak ezzel lehet találkozni. Céges logókat készít, amelyeket először számítógépen megtervez, majd kézzel megír.

– Hogyan találtad meg a kedvenc betűtípusodat? Mert gondolom, erről van szó...

– Kutakodtam és nyomoztam. Ma az egyik legnevesebb fiatal kalligráfus Jake Weidmann. Ő rendszeresen tölt fel élő videókat az instára, órákat ad szépírásból. Pontosan megadja a bejelentkezés időpontját. A telefonomat ilyenkor magam elé rakom, és a „mesterrel“ együtt gyakorlok. Mert a siker titka a sok-sok gyakorlás! A világ hét legjobb kalligráfusának az egyike Joseph M. Vitolo. Ő írt egy könyvet az angol, tradicionális Copperplate stílusú szépírásról. Ez tetszik nekem igazán! A könyv angolul jelent meg, Script in the Copperplate Style címmel, és letölthető az internetről. Ebből sok trükköt megtudhatunk, többek között azt, hogy a tollat hol, melyik ponton kell megnyomni. Ahogy a kézírásnál, a szépírásnál is mindenkinek egyedi a kézjegye. Én addig-addig gyakoroltam, míg kialakult a saját stílusom.

– Honnan szerzed be a szükséges felszerelést?

– Szlovákiában nem ismerek olyan kalligráfust, aki az angol tradicionális stílust művelné. Kevés az információ, és nem lehet kapni tollakat se. Magyarországon már jobb a helyzet. Én a tollakat, a tollhegyeket, de még a tintát is az angol scribblers webshopon rendelem. Gyűjtöm az acél tollhegyeket, mert mindegyikkel másként lehet formázni a betűt. Az aktuális kedvencem a Nikko G tollhegy, mert flexibilis, és sokáig bírja. Ha egy tollhegy elkopik, akkor karcolja vagy szakítja a papírt, esetleg a tinta rosszul csurog le, és buborékokat hagy. Senkit se tévesszenek meg a díszcsomagolásban árult tintatollak! Azok csak dísznek jók. Érdemes minőségi segédeszközöket vásárolni. 

Vékonyabb és vastagabb vonalak váltakoznak, ezért nem mindegy, hol nyomjuk meg a tollat.

– Kétféle tollat látok nálad. Mi a különbség köztük?

– Az egyik egyenes szárú, a másiknak pedig van könyöke, azaz ferde tollszárnak hívják, angolul oblique pen. Mindkét tollnak a végén az acél tollhegyeket cserélni lehet. Egyik sem tölthető tintával, hanem írás közben tintába kell mártani. 

– Időutazásban vagy, mikor előhúzod a papirost, a tollat és a tintát. A kalligráfia Jane Austen idejét idézi, mikor még kézzel írtak, s a levél egy művészi íráskép volt.

– Így van. Szeretem azokat a tevékenységeket, amelyek „megállítják” az időt. Például nagyon szeretek bakelitlemezről zenét hallgatni. Az írás is rituálé: nem sietek, mindig gondosan előkészítem a papírt, aminek már a tapintását és az illatát is imádom. Megtisztítom a tollhegyet a rajta lévő zsírtól. Az új tollhegyeket ugyanis bevonják olajréteggel a rozsda ellen, és ezt le kell tisztítani. A használt darabokkal ugyanígy kell eljárni, mert ha zsírosak, akkor a tinta nem csurog le szépen. Elég hozzá egy fültisztító és fogkrém. Régen krumpliba szúrták vagy a szájukba vették az írnokok, és a nyálukkal tisztították meg. Ez utóbbit nem ajánlom (neveti el magát). A szépírás alfája és ómegája a toll és a tinta. Itt nem lehet sietni, mint a mai golyóstollakkal. A kalligráfiát nemcsak azért szeretem, mert szép, hanem mert története is van. Én pedig szeretem a történelmet!

04_57.jpg
Csillag Kriszta a kalligráfiát virágokkal kombinálja. Vízfestékkel fest. Élő virágok a modelljei, szabad kézzel dolgozik. A stílus pedig a tollhegytől függ. Az angol, klasszikus Copperplate Kriszta kedvence!
 

– Meddig tartott mindezt kitanulni? 

– Jaj, a mai napig tanulom! Ennek sosincs vége. Ám ha egyszer rendesen megtanuljuk, akkor nem felejtjük el: olyan ez, mint a biciklizés. Most azon vagyok, hogy tökéletesítsem a technikámat. Ha ránézek a gyakorlófüzetemre, egy sereg hibát látok. Hiába, örök perfekcionista vagyok. 

– A kalligráfia komoly koncentrációt igényel. Nem lesz ettől fárasztó?

– Összpontosítani kell, igen. Ám mégis pihentető, mert a figyelmem fókuszált. Ilyenkor csak a kezemre koncentrálok, és kecses vonalakat húzok. Azt mondják, ha stresszes vagy, meditálj jógával. Ám meditálni nem csak jógával lehet. A tudatos jelenlétet a kalligráfiával is elérhetjük. Egy mártással általában csak három-négy betűt tudok leírni. Egy díszes kezdőbetűre – mint a K betű, ami a kedvencem – épphogy elég a tinta. Az sem mindegy, milyen papírt használok. Ha silány, akkor „vérzik” a papír, maszatolódik a tinta, vagy a tollhegy egyszerűen szétszakítja. Jó minőségű, kicsit csúszósabb papírt érdemes beszerezni, amelyet már itthon is lehet kapni.

Meditálni nem csak jógával lehet. A tudatos jelenlétet a kalligráfiával is elérhetjük.

– Apropó, tinta! Mennyi időbe telik, míg megszárad? 

– Fekete tintával dolgozom, aminek legalább két percre van szüksége a száradáshoz. Ha még csillog a betű, akkor hagyom akár tíz percig is. Biztosra akarok menni. 

– Rajzokkal is készültél. Gyönyörű virágokat festesz, s ezeket a kalligráfiával kombinálod... 

– A festést tavaly kezdtem el, majd szépírással párosítottam. A virágokat vízfestékkel festem, élő virágok a modelljeim, s többnyire szabad kézzel dolgozom. Itt is a gyakorlás a fontos. A tévé és a Facebook helyett nekem ez az esti szórakozás.

02_81.jpg
Kriszta sorvezetőt használ
 

– Vállalsz esküvőket?

– Ez időigényes, úgyhogy nem nagyon vállalok ilyesmit. Az értesítőket szeretem a saját festett virágaimmal díszíteni. Főként ültetőkártyákat kérnek tőlem, illetve borítékcímzést, vagy születésnapokra, névnapokra írok egy szép ünnepi levelet.

– Jut még másra is időd?

– A kalligráfia mellett nagy kedvencem az olvasás és a jóga, bár az utóbbi időben elhanyagoltam, mert a kisdoktori szakdolgozatomon dolgoztam. Szeretném a doktori iskolát is elvégezni. Kinológiával is örömmel foglalkozom, a border collie kutyámat tanítom mindenféle trükkökre. 

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

 • A kalligráfia szépírást jelent. A görög kallos (szépség) és a grafosz (írás) szavakból ered. A díszes kézírást és annak művészi szintjét nevezik kalligráfiának. Az európai kalligráfia a római és a görög írnokok korába vezethető vissza. A kódexeket másoló középkori szerzetesek csodás iniciálékkal gazdagították munkáikat. Az iniciálék virágkora a könyvnyomtatás feltalálásáig tartott, és csak a 19. században fedezték fel újra. Mégpedig az angol William Morris, a kézművességet pártoló Arts and Crafts legismertebb alakja. Morris imádta a középkori kéziratokat, ezekből inspirálódott: vele a kalligráfia újra a figyelem középpontjába került. 
   
 • Rézhegy Pompejiből! Az első, fémből készült tollhegy az i. sz. 79-ben vulkánkitörés során elpusztult Pompeji városának romjai közül került elő. Samuel Pepys 1663. augusztusi naplójában szintén utal egy fémből készült tollra. Újonnan feltalált fémtollakat említ a The Times 1792-es száma is. A fémből készült tollat végül 1803-ban szabadalmaztatták, de ipari termelése a manufaktúrákban – Bryan Donkinnak köszönhetően – csak 1811-ben kezdődött meg Angliában. A fémtollak és tollhegyek tökéletesedtek, és használatuk széles körben elterjedt.
   
 • Ma a tollhegyek acélból készülnek. Nincs belső tartálya a tinta tárolására, írás közben folyamatosan töltendő. Előnye a töltőtollal szemben az, hogy többféle tintával dolgozhatunk. (Töltőtollnál korróziót, meghibásodást okoznánk ezzel.) Az acél írótollat manapság illusztrációk és képregények készítéséhez és a kalligráfiában használják.
A kódexeket másoló középkori szerzetesek csodás iniciálékkal gazdagították munkáikat.
 • Ecsettel! A kínai kalligráfia ecsettel dolgozik, mellyel az írnok folyamatosan tudja a jeleket rizspapírra (régen selyemre) írni. A japán gyerekek ma is iskolában tanulják – azt mondják, hogy a finom manuális mozgás szinte az izmaikban rögzül.
   
 • A muzulmánok is kedvelik a kalligráfiát: mivel vallásuk nem engedte az emberi ábrázolást, a túldíszített írásban bontakoztak ki.
   
 • A régieket még szépírásra tanították az iskolában, nem kézírásra. Ma a legismertebb kalligráfus Sussex hercegnéje, az amerikai Meghan Markle. Amerikában kevesen tudnak folyóírással írni, mert már nem tanulják az iskolában, ezért van olyan nagy becsülete a kalligráfiának. Meghan színésznő korában, mikor meghallgatásokra járt, ezzel egészítette ki a jövedelmét: meghívókártyákat és leveleket írt. A távol-keleti – a kínai, a japán és a koreai – kalligráfusok évekig tanulnak meghúzni egy vonalat, leírni egyetlen írásjelet. Ilyen elmélyülés ma már senkitől sem várható el, ám a gyakorlást ma sem válthatjuk ki. És ha nálunk is kiveszik az iskolai tananyagból a kézírás oktatását, a művészi szépírásnak akkor is lesznek követői. Emberi kéz alkotja: ezért is érték a kalligráfia.
   
 • Ma Gleichauf Boglárka Magyarország kalligráfia-guruja: ő rendszeresen tart workshopokat. A ferde tollszárú tollat balkezesek nem tudják használni. Ma már van speciális toll balkezesek számára.
   
 • A kalligráfia kézműves mesterségnek számít. Múlt évben a gombaszögi nyári táborban tartott Csillag Krisztina egy rövid kurzust az érdeklődőknek, és idén is készül.
   
 • A vastagabb vonalat a tollra gyakorolt nyomással érjük el. Ilyenkor a toll hegye pár milliméterre szétnyílik, amolyan fecskefarokká válik, és szépen megvastagodik a betű szára.
   
 • Az esküvőkön szépírásos fatáblákkal köszöntik a vendégeket: budapesti Kisdió ebben éllovas. Köszöntőtáblákat, ülésrendtáblákat és idézetes táblákat készítettek először. Legújabban pedig ásványokra írt ültetőkártyákat rendelhetünk tőlük. Ők az esküvős műfaj legjobbjai.

Ando Krisztina

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata
A szépíró
Az ifjú párnak! A jegyesek iniciáléját rajzokkal kombinálni, s ebből címert készíteni a nagy napra: Nyugaton ennek nagy hagyománya van. Képünkön egy dél-afrikai lány munkáját láthatjuk. (www.arabellajune.com)
A szépíró
A szépíró
Az esküvőkön szépírásos fatáblákkal köszöntik a vendégeket: budapesti Kisdió ebben éllovas.