Talán az egyik legrosszabb dolog a karácsonyt megelőző időszakban, ha rájövünk, hogy az élet nem áll meg csak és kizárólag azért, mert karácsony van. S bizony megesik, hogy a szeretet ünnepe előtt következik be az, amire egyáltalán nem számítunk: szakítás, válás, megcsalás, önostorozás. Hogy éljük túl mindezt?

Ilyenkor úgy érezzük, hogy egy ketyegő bombává változtunk, és nem tudjuk, mikor fogunk robbanni. Ekkor szoktunk olyan dolgokat tenni, amit később igencsak megbánunk. Mégis, hogy álljunk talpra anélkül, hogy súlyos kárt tennénk magunkban vagy a környezetünkben?

1. Az első pofon
Ha megtörténik a baj, nincs más hátra, szembe kell néznünk vele. A kérdés viszont az: hogyan? Hiszen amikor elhagynak minket, vagy esetleg kiderül, hogy a párunk megcsalt, pillanatok alatt képes elborulni az agyunk. A vörös köd után viszont azt kell mantráznunk magunknak, hogy újra talpra kell állnunk! Egy kicsit még nyalogathatod a sebeidet, de aztán állj a sarkadra. Ne azon agyalj, hogy pont az ünnepek előtt és pont a szeretet ünnepén történik veled mindez, hanem egyszerűen vegyél erőt magadon, és nézz szembe a problémával, majd irány a család és a barátok!

2. „Maradjunk barátok”
Ne! Ne maradjatok barátok. Legalábbis egy időre. Szakíts meg vele minden kapcsolatot! Ne írogass neki, ne hívogasd, és legfőképp ne nézegesd, merre jár, mit csinál. Még a végén kiderül, hogy ő nagyon is jól van, s ekkor még mélyebbre zuhansz. A második lépcsőfok, hogy magadra összpontosíts. Tűzz ki magad elé egy vagy több célt! (Pl. megtanulok főzni, veszek egy bringát, elmegyek kosárlabdázni, stb.)

3. Érzelmi hullámok és kitörések
Elkerülhetetlenek ekkor az érzelmi kitörések. Hiszen amikor már úgy érezzük, hogy végre jobb lesz minden, másnap arra ébredünk, hogy tévedtünk. Mégsem lesz jobb. Azonban innentől kezdve már tudod, hogy jó úton haladsz. Hogy miből? Több új és jó gondolatod lesz, és egyre kevesebb nosztalgikus, múltat, szerelmet idéző. Az idő tényleg segíteni fog, és begyógyítja a sebeket.

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

4. Kell egy barát!
Legalább egy. Akinek mindent elmondhatsz, és akiről tudod, hogy jó tanáccsal fog ellátni. A sok panaszkodás után beszéljétek meg, mi az, ami téged előbbre visz. Tervezzetek közös kis programokat, beleértve az ünnepeket és a szilvesztert. Menjetek el egy karácsonyi hangversenyre.

5. A kiengesztelő másik kapcsolat
Nem szabad rögtön egy másik kapcsolatba ugrani! Ilyenkor az a legrosszabb, ha másnál keresünk vigaszt. Hiszen valószínűleg még nem vagyunk túl a párunkon. Sőt! Adj időt magadnak!

6. Függőségek
Szerelmi bánat idején előkerül a cigi és a pia. Szó sem lehet róla! Helyette teázzunk. Ha a boros poharat választjuk, a másnap sokkal letargikusabb lesz. Vagy ha ez így folytatódik, akkor sosem lesz kiút a szerelmi bánatból...

7. Figyelj magadra!
Mi az, amit eddig elhanyagoltál? Amit félretettél az életedben miatta. Most vegyél mindent elő, és terítsd az asztalra! Kérdezd meg magadtól, mi az, amit igazán szeretnél. Amire vágysz. Közben menj fodrászhoz, manikűrre, és vásárolj néhány ruhát magadnak. Tűzz ki célokat magad elé. Sokszor annyi is elég, hogy mit fogsz csinálni aznap. S lépkedj szépen lassan előre. Egyről a kettőre.

Ha nagy csalódás ért, akkor az ünnepek alatt szánj időt arra, hogy végig tudd gondolni a dolgaidat. Ne félj attól, hogy a rokonok majd sajnálkozni fognak feletted. Pihenj, olvass, és legyél azokkal, akik igazán szeretnek.

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata