Miért hat kocka? Rengeteg nő küzd szétnyílt hasizommal, főleg szülés után jelentkezik a probléma. Ám van segítség!
A hasizmoknak három rétege van, melyek egymással kereszteződő irányú rostokkal zárják körül a hasüreget. Oldalt és elől helyezkednek el a külső ferde hasizmok és a belső ferde hasizmok. Vízszintesen fut a haránthasizom: ez képezi a hasfal belső izomrétegét. Az egyenes hasizom pedig elől fut le, a középvonaltól jobbra és balra elhelyezkedve. Izmos szexbombáknál ez rajzolja ki a kockákat (sőt, ezek maguk a kockák). Sérülés esetén az egyenes hasizmok középen (ezt hívják a linea alba vonalának) eltávolodnak egymástól!

hasizom5.jpeg

Többedik terhesség vagy kövérség?

Ha a nő a többedik terhességét viseli, ha egymás után hamar teherbe esik, ha nagyobb súlygyarapodása van vagy helytelen a testtartása: ilyenkor okozhat nagyobb károsodást a szétnyílt hasizom. Ám sportolóknál is bekövetkezhet sérülés, pont a túlterhelés miatt, de kisbabáknál is diagnosztizálták! A szétnyílt hasizom leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az egyenes hasizmok középen eltávolodnak egymástól. Terhesség esetén ez rendben is van, általában a második trimeszterben következik be az eltávolodás. Ám az izmok között kialakult rés hat-nyolc héttel a szülés után magától bezáródik! Kivételes esetekben azonban a hasfal sérülése megmarad, a hasizmok el is válhatnak egymástól, a regeneráció ideje megnyúlik (szélsőséges esetben még műtét is szükségessé válhat). Szerencsére ma már vannak képzett edzők, akik a szétnyílt hasizom regenerációjára specializálódnak, és tornával jó eredményt tudnak elérni.

Az anyukák esetében kendőben hordozás is leterhelheti a hasat. A fizikoterepauták ezért nem ajánlják, csak rövid ideig! Az ötvenes korosztálynak is tornáznia kell, mert később már merevebbek az izmok, s nem lehet helyrehozni a sérülést.

Diastasis recti! Akik nőkkel foglalkoznak, azt mondják, hogy az a legnagyobb jutalmuk, mikor boldog anyukákkal találkoznak, vagy elküldik a fotót a szép hasukról. Nehéz velük dolgozni, mert az önbizalmuk sérült, pont a külsejük miatt, s nehezen hiszik el, hogy egyszer még gyönyörű hasuk lesz, szebb, mint valaha. Pedig az lesz!
Ezt mondja Porter Éva, aki most épp anyasági szabadságon van a két és fél éves kisfiával, de sokat foglalkozott anyukákkal. Nyolc évig tanított piláteszre kicsiket és nagyokat. A Csallóközből ment férjhez Londonba, de a tornát nem hagyta abba. Arról kérdeztük, hogyan kezelik a szétnyílt hasizmot külföldön?

hasizom.jpeg

A nők nehezen hiszik el, hogy egyszer még gyönyörű hasuk lesz, szebb, mint valaha. Pedig az lesz! – mondja Porter Éva

– A szétnyílt hasizomról itt, Angliában a nők nem nagyon beszélnek. Magam sem tudom, hogy azért-e, mert intim téma. A nők nincsenek tudatában annak, hogy miért maradt meg a hasuk, bár itt is vannak (csakúgy, mint nálunk) kismama órák. Ezeken terítékre kerül a téma, de a szülés utáni kontrollvizsgálatokon már nem hozakodnak elő vele. A szakirodalom viszont innen származik, tehát aki akar, talál segítséget és szaktornát! Sajnos, itt is kevesen tudják, hogy a diasztázist a rossz testtartás – vagy akár a rendre helytelenül kivitelezett edzőtermi mozdulatok is kiválthatják. Sokszor nem is vesszük észre, hogy valamit rosszul csinálunk. Fontos, hogy a nehezebb mozdulatoknál a hasfalat húzzuk be, közben fújjuk ki a levegőt. A kilégzéssel segítjük az erőlködést, miáltal a belső szerveket, illetve a központi izmokat kevésbé terheljük meg. A szétnyílt hasizom nem csupán esztétikai probléma: derékfájást, medencefájdalmat, székrekedést, puffadást és sérvet is okozhat.

– Azt mondod, önvizsgálattal meg tudjuk állapítani, hogy szétnyílt-e a hasizmunk. Te hogyan csinálnád?

– A földön hanyatt fekszünk behajlított térddel, talpunkat a talajra helyezzük, és óvatosan felemeljük fejünket és vállunkat a talajról. Ilyenkor a hasfal kidudorodik, és fentről lefelé nézve, a köldök környékén hosszabb bemélyedést látunk. Ebbe a mélyedésbe az ujjunkat be tudjuk illeszteni. Az egy-két ujjnyi rés enyhe elváltozásnak számít, az izmok tudatos tornával rövid időn belül regenerálódnak. A nagyobb rés már problémát okozhat. A tornák közül ilyenkor tilos a hasazás, a plank, a súlyok emelése. A pilátesz és a jóga remek mozgásformák, viszont itt is módosítani kell a gyakorlatokon. Ezért fontos az oktató szakértelme. A helytelenül kivitelezett gyakorlatokkal többet ártunk, mint használunk! Egy-két hónap alatt nem érünk el eredményt, ezért fontos a kitartás.

Vigyázz! A relaxin hormon segít abban, hogy izmaink könnyebben nyúljanak és táguljanak. Ez kulcsfontosságú a várandósság esetén, viszont a gyors izomnyúlás okán testünk jobban kitett a sérüléseknek!
Kisbabánkat igyekezzünk egyszer az egyik oldalunkon, másszor a másik oldalunkon hordani vagy tartani, nehogy az egyik oldalt túlterheljük. Terhelés közben a hasfalat szinte „öleljük körbe” – ez egy érzés, ami védi a hasizmokat! Ha nem tesszük, a teher, vagyis a baba súlya ránehezedik a derekunkra. (A babahordozás kendőben megengedett, ha nincs ellenjavallat. Ám az elöl hordozás hosszú távon nem ideális.)
Sok nő nem is tudja, hogy szétnyílt a hasizma! Szülés után a pocak nem akar eltűnni, de sokszor ez áll a köldöksérv vagy a nagy hátfájások mögött is. 

–sallay–

Kapcsolódó írásunk: A gyengéd szülés

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies