A számítógép és a mobil jó szolga, de rossz úr is egyben. Ugyanez vonatkozik a sextingre – hatalmas felfordulást okozott a népesség hímnemű egyedeinek körében. Férfiszervük megszállottjai lettek, és a róla készült fotókat és videókat kényszeresen küldözgetik szanaszét.

Laura a mobilja pityegésére ébredt. Valaki egy fotót küldött neki. A képernyőn kis formátumban egy duci hasat és egy fedetlen fütyit látott. „No, Luca, mit szólsz hozzá?” Laura az első percben azt hitte, hogy valakinek kisfia született, és így akarja megosztani örömét a világgal ebben a késői órában. De azután széthúzódott a kép az okostelefon teljes képernyőjére, és az vált láthatóvá, hogy egy ismeretlen személy a vécén ül, és felső szemszögből lefényképezte… nohát – a fütyülőjét.

sexting-kezdo.jpg

Nem csoda, hogy Laura először egy kisbabára gondolt, mert a test le volt borotválva, és egy ugyancsak kicsi hímtag volt látható. Laura sokkot kapott. Időközben a fölháborító fotó készítője rájöhetett, hogy összecserélte a két nevet, mert egy újabb SMS-t küldött: „Luca?” De máris érkezett egy videó, aminek több időre volt szüksége, amíg átverekedte magát a mobiloperátorok hálózatain, Laura emiatt Luca helyett élőben végignézte, ahogy az a habókos hatökör manuálisan igyekszik éltre kelteni a fütykösét.

Laura tehát ilyen durva körülmények között szerzett tudomást róla, hogy az az üzletfele, akivel a karácsonyi ünnepségen ismerkedett össze, egy ostoba, meggondolatlan alak, hiszen olyasmit tesz közszemlére, amivel igazán nincs mit dicsekedni, ráadásul megcsalja a feleségét, aki az estélyen Tímea néven mutatkozott be Laurának.

Ennek a neve sexting

Klári marketingmenedzser, és egy alkalommal üzenetet kapott otthonról a férjétől, aki egy „súlyos” náthából lábadozott. A mailhoz nem volt szöveg, csak egy számsor img.jpg jelzéssel. Klári gondolkodás nélkül kinyitotta, és miközben a mobilja behúzta a képet, megállt mellette egy férfi beosztottja, aki aznap lépett be a munkahelyre. A kép hirtelen beugrott, és mind a ketten rápillantottak. A képen Klári férjének pénisze volt látható harci készültségben. Majd a föld alá süllyedtek mind a ketten. Klári rettenetesen örült, amikor az új beosztott a próbaidő leteltével elment a vállalattól, mert addig minden egyes megbeszélésen pironkodva kerülték egymás tekintetét.

A sexting, amely a sex és a texting szó összekombinálásából keletkezett, egy új jelenség megnevezése: erotikus tartalmú szövegek, képek és videók küldését jelenti. Nincs új a nap alatt, hiszen már a willendorfi Vénusz is (bár egy kissé munkaigényes) erotikus üzenet volt a kedves számára. Az a rossz, ha tévedésből másnak küldünk ilyen képet, vagy ha a munkatársak postája közé keveredik.    

Nincs semmi rossz abban, ha két felnőtt erotikus képeket vagy szövegeket küld egymásnak. A különféle kutatások készítői azonban hangosan tiltakoznak, ha tizenkét éves serdületlen gyerekek teszik ezt -- ráadásul ártalmatlan szórakozásnak tartják, a könnyű ismerkedés elfogadott eszközének. A felnőttek közötti sexting is gyakran a törvényesség határát súrolja, mert az eredetileg ártatlan flört következményei beláthatatlanok. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy ami egyszer feltöltésre kerül, azt egy másik személy letöltheti, és akkor az ellenőrzés már kicsúszik a kezünk közül. Senki sem tudhatja, hogy idegenek hogyan használják fel a tartalmat holnap, egy hónap vagy öt év múlva.

szivecskes-telefonok.jpg

Nézzétek, milyen csajom van!

Mihály félénk fiatalember volt, nem tartozott a képküldözgetők közé, a sextingbe is véletlenül keveredett bele. Egyik kolléganője nagyon határozottan ráhajtott, kapcsolatot akart. Kényes fotókat küldözgetett magáról, és viszonzást várt. Misi azonban szégyellt ilyen fotókat készíteni, ezért keresgélni kezdett a Google-ban. Beírta a keresőbe a „normal penis” címszót. Rákattintott, az eszméletlen fölvételek közül kiválasztotta a legszerényebbet, és elküldte. Végül a kép és a valóság összehasonlítására nem került sor, a kolléganő érdeklődése abbamaradt, ki tudja, miért.

Örülhetett, hogy ilyen rendes srácra akadt, mert Misi nem élt vissza a fotóival. Szilvinek nem volt ilyen szerencséje. Amikor elküldte meztelen fotóját a fiújának, az bizony nem habozott, és megmutatta a barátainak. A barátok nem késlekedtek, azonnal jelezték Szilvinek, hogy mennyire tetszik nekik a kép…

Mint eső után a gomba, úgy sokasodnak azok az esetek, amikor az eldobott szeretők az interneten és a közösségi hálókon posztolják exbarátnőik meztelen képeit és pornóvideóit. Nem egy lány jó hírét tönkretette már egy régen átküldött fénykép vagy videó, a család megharagudott, a barátok szégyellték és elfordultak tőlük, soknak még a karrierje és párkapcsolata is ráment.

Nem számít, hogy az ember hol lakik, az internet a világ minden pontján elérhető. A legtöbb országban nincs törvény az ilyesmire, a bizonyítás hosszadalmas – és levenni egy képet az internetről technikailag lehetetlen. Egyedül úgy kerülhetjük el a kellemetlen helyzeteket, ha egyáltalán nem posztolunk, nem küldünk hasonló tartalmakat a közösségi hálón.      

Az arcot soha. Biztos, ami biztos!

Lehet, hogy túlzott óvatosságnak tűnik, és lehet, hogy sokaknak jó tapasztalataik vannak a sextinggel, mert betartják azt a szabályt, hogy soha nem küldenek erotikus tartalmakat ismeretlen személynek, csak olyanoknak, akiket alaposan ismernek. „Az a legfontosabb – mondja Edit –, hogy ne vegyük túl komolyan a dolgot. Ne küldjünk kényes fotókat tökfejeknek, és SOHA ne küldjünk olyan képet, amin látható az arcunk.”

Az izgalomhoz nem feltétlenül kellenek képek és meztelen videók. Csak képzelőerő kell, és megfelelő partner. Kódolva is lehet írogatni, és akkor egy idegen azt hiszi, hogy egy értekezést vagy viktoriánus levelezést olvas. De lehet beszélni nyíltan is, és nyersen megnevezni a valóságot. Ez a „Dirty talk”. „Kell hozzá humor, játékosság, mert korrektül és megfontoltan kell megnevezni a tevékenységet és a szerveket – mondja Mara. – Csak akkor kezdjünk bele, ha a másik tudja, hogy nem vagy félnótás, nem szedsz butító gyógyszereket, és nem vagy disznó. Lazán kell folytatni az egészet. Állítólag mindenkit figyelnek és lehallgatnak. Hát legyen valami örömük a kukkolóknak is.”   

szexting-belso.jpg

Sexting szabályok

A sexting olyan sztárok házasságát is szétverte, mint Sandra Bullock, Reese Whitespoon, Tiger Woods vagy David Duchovny. Scarlett Johansson postáját egy hekker feltörte, és a parázsló fotókat közzétette. Az iCloudon keresztül nem maradtak titokban a hekkerek előtt Jennifer Lawrence és Lindsey Vonn üzenetei sem, pedig valóban kényes dolgokat tartalmaztak. Tavaly több száz szlovákiai lány meztelen képét lopták el a Messengerből, és pornóoldalt állítottak össze belőlük – fiatal anyukák, feleségek, kiskorú lányok fedezték fel magukat bennük.

Előbb a szex, utána a sexting
Ha tetszik valaki, de ő nem figyel rád, ne erotikus fotókkal akard felhívni magadra a figyelmet. Kényes tartalmú üzenetet csak olyannak küldj, akit jól ismersz, tudod, hogyan fog reagálni rá, és biztos vagy benne, hogy nem fog kiszolgáltatni.

Csak lassan
A kapcsolat elején ügyelj a méltóságodra, ne tárd fel az öledet a mit sem sejtő srácnak. Még akkor sem, ha a férfiak tízszer gyakrabban mutatják meg a szerszámukat, mint a nők.

Válaszolj gyorsan
Ismerkedéskor az a szabály, hogy halogass, hagyd bizonytalanságban a másikat. A sextingben ennek pont az ellenkezője érvényes. Reagálj gyorsan, mert várakozás közben oda az izgalom.

Részegen ne sextingelj
Lehet, hogy a másiknak vicces lesz, de semmiképp sem szexi. És ha kijózanodsz, nem fogsz emlékezni, de a mobilban és a címzettben, sajnos, megmaradnak az üzeneteid. 

Ellenőrizz! Kétszer is ellenőrizd, hogy jó címre küldöd-e az üzenetet. Sőt jobb, ha háromszor is meggyőződsz róla!

A kapcsolatok véget szoktak érni
A képek, szövegek azonban a volt partnerednél maradnak. Visszaélhet velük, posztolhatja, elküldheti új barátodnak.

Soha nem mutasd meg az arcodat
Csak az egyes testrészeidet fotózd, soha ne az arcodat vagy olyan jellegzetességedet, aminek alapján felismerhetővé válsz.

Blokkolj, törölj
Sextinget elmenteni nagy kockázat. Bárki bármikor hozzáférhet a mobilod tartalmához, és nemcsak hozzáférhet, hanem a benne levő címekre el is küldhet bármit. Akár szórakozásból. El is veszítheted a mobilodat, ezért blokkolj, köss jelszóhoz, kódolj – és főleg törölj!

hirlevel_web_banner_2_16.jpg

Kapcsolódó írásunk