Mikor először találkoztam a szójagyertyával, fellázadtam. Már megint milyen furaságot  találtak ki... Aztán utánanéztem a miérteknek, és csak pislogtam. Azóta nem veszek mást, csak szójagyertyát!

A szójagyertya egyre elterjedtebb azok körében, akik vigyáznak az egészségükre, és szeretik megkímélni a környezetet. A hangulat vele ugyanúgy garantált. De miben más ez, mint a hagyományos, paraffinból készült gyertya?

szojagyertya-kezdo.jpg
A képen látható szójamécses hazai termék, egy éberhardi családi manufaktúra gyártja. A kukkoniashop oldalán meg is vásárolható.

A nagyáruházakban is kapható, sok helyütt; csak éppen nem ismerjük. Az elárusítók sem nagyon tudják, mit árulnak, pedig rá van írva minden termékre, hogy miből készült! Na de a kérdés: miért jobb a szójagyertya és mécses? A boltok polcain rengeteg gyertya közül válogathatunk, ám érdemes utánajárni, hogy a színén és illatán kívül mi a különbség az egyes fajták közt! Az igazi mindig a kézzel készült termék. A hagyományos gyertyák alapanyaga a paraffin, amely a petróleum egyik mellékterméke, vagyis egyfajta kőolajszármazék. A paraffinos gyertyák égetésekor ugyanazok a származékok kerülnek a levegőbe, mint a dízelüzemanyagok égetése során (pl. benzol, formaldehid).

Hogyan készül a szójaviasz?

A szójaviasz a szójabab olajából készült növényi viasz. A szójababot betakarítják, megtisztítják, feltörik, hántolják, majd pelyhesítik. Ezután a pelyhekből kivonják a szójaolajat, és hidrogénezik. A hidrogénezés az olaj zsírsavainak egy részét telítetlenből telítetté alakítja. Ez a folyamat drámai módon megváltoztatja az olaj olvadáspontját, szobahőmérsékleten szilárddá válik. A megmaradt babhéjat általában takarmányként használják, így a gazdálkodás és a termelés is környezetbarát megoldásnak számít.

A paraffinos gyertyákkal szemben a szójagyertyák 100%-ban növényi alapú viaszból, szójababból készülnek, így teljesen vegánnak számítanak. A paraffinviasz, mivel petrolkémiai anyag, és melegebben, gyorsabban ég a szójánál, több füstöt és kormot bocsát ki a levegőbe, miközben a kanóc élénken elégeti a gyertya anyagait.

A szójagyertya előnyei

A szójagyertyák tisztán égnek, nem termelnek fekete kormot, így a falakra, függönyökre sem tapad rá az égés mellékterméke. A szójagyertyák hosszabb ideig égnek, mert a szójaviasz olvadáspontja más viaszokhoz képest alacsonyabb. Eme tulajdonságából adódóan a szójaviasz kevésbé gyúlékony, mint a paraffinviasz: a kanóc ezen az alacsonyabb hőmérsékleten táplálja a lángot. Így olyan gyertyát hoz létre, amely 2-3-szor hosszabb ideig ég, mint az azonos méretű paraffinból készült gyertya! Az alacsonyabb hőmérséklet miatt pedig biztonságosabb is.

A szójagyertyák illata is egészen más, mint hagyományos társaiké. Az illatosítás itt kizárólag természetes illó- és illatolajjal történik. Amikor szójagyertyát vásárolunk, figyeljünk oda rá, hogy a parabén- és ftalátmentes termékeket válasszuk, ugyanis ha ilyen kémiai anyagot tartalmaz, akkor gyanakodhatunk, hogy a greenwashing jelenségével állunk szemben! (Ez főleg az amerikai szójatermékekre jellemző, melyek a szupermarketekben kaphatók.)

elofizetes_uj_no_73.png

Egészséges alternatívák

Talán kimondhatjuk, hogy a szójaviasz a legjobb választás a környezet és egészségünk szempontjából, azonban ennek az árát is meg kell fizetni: jóval drágább, mint egy paraffinos termék. Ha ennek ellenére mégis a fenntarthatóbb megoldást választanánk, számos pénztárcabarát fajta közt szemezgethetünk!

  • Pálmaviasz
    Pálmaolajból, vegyszer nélkül kerül feldolgozásra. Nemcsak tégelyes, hanem tömbgyertya készítéséhez is megfelel. Itt érdemes utánanézni, hogy a gyártó fenntartható gazdálkodásból származó pálmaviaszt használ-e, amely nem járul hozzá az esőerdők termőfölddé alakításához.
  • Növényi viaszok
    Ide tartozik a repceolaj, pálmamagolaj és a szójaolaj is. Általában ezt a típust többféle olajból keverik, s így érik el a kívánt hatást. A repceviasz (Canola Wax néven is ismert) például nagyszerű illatmegtartást, illatszórást és hosszabb égési időt biztosít.
A kókuszviasz a kókuszolaj hidrogénezésével, finomításával készül, és más természetes olajokkal, például szójával keverik, hogy az olvadáspontját megnöveljék.
  • Méhviasz
    Sokáig ég, és nagyon szépen megtartja a formáját – éppen ezért ebből sokszor találkozhatunk gyönyörűen faragott darabokkal. A méhviaszt a méhek a lép építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. A méhviaszból készült gyertyák lángjának melegebb, sárgásabb színe van, azonban nehezen tartja meg és bocsátja ki az illatokat.
Slávik-Varga Virág
Cookies