Szösszenetek egy kilenctagú család életéből: mesél az anyuka!

,,Nálunk mindig szüli­napja vagy névnapja van valakinek. Néha lehetne már egy közönsé­ges nap is!"

szosszenetek-kezdo.jpg

Rend

Ha vendéget várunk, rákészülünk. Rengetegszer voltam már zavarban a vá­ratlanul betoppanó vendé­gek miatt: a konyhában tor­nyosult a mosogatnivaló, a kamraajtó nyitva, a tere­getni való ruha a folyosón várta a sorát – és még sorol­hatnám. Mára elfogadtam, hogy így élünk, nem megy másként.

Sütés

Szeretek sütni, de ko­vásszal nem foglalkozom. Azt mondják, olyan, mint egy gyerek, nekem pedig többre nincs kapacitásom.

Mosás

Vasárnap kivételével minden nap mosok. A mi­nimum napi három adag.

A gyere­keknek van egy külön ru­haszobájuk, amit úgy kell elképzelni, mint egy kisebb üzlethelyiséget, ahol ked­vére válogathat az ember. Néha razziát tartok benne, „Nem találtok ruhát, mert annyi van!” felkiáltással.

Könyvek

A gyereknevelés­ről nem olvasok már köny­veket. Olyan gyerekeim van­nak, akik nem férnek bele a skatulyákba.

Utazás

Van egy kilenc­személyes autónk, azzal já­runk a Dunához sétálni, vagy túrázni. Emellett na­gyon szeretünk biciklizni.

Mi és az ünnepek

Levelet írni a Jézuskának? Inkább listát készítünk, és a gondviselés is megsegít bennünket valamilyen úton-módon. Volt, hogy a férjem kapott bónuszt a munkahelyén, vagy játékokat kaptunk jó emberektől; s évekig érkezett a kisfiam nevére csekk egy névtelen adakozótól. Havi beosztással élünk, s megtanultuk: ha van lista, általában megjön hozzá az égi áldás is.

szosszenetek-portre.jpg
Fialka Andrea

Étkezés

Nálunk nincs olyan, hogy valaki ne tudna összeütni valamit. Ákos, a legkisebb fiú is megvajazza a kiflijét. Nagybevásárlást havonta egyszer tartunk, akkor feltöltjük a kamrát. Szüleim is besegítenek, küldenek tojást, húst. Én előre megtervezem, hogy mit főzök hétvégén, és megveszem a hozzávalókat. Van egy nagy kertünk, abban sok minden megterem: krumpli, csemegekukorica, uborka, paradicsom, paprika, répa; s ezenkívül gyümölcsfáink és -bokraink is vannak.

Szeretem, ha a gyerekek, ahogy mennek végig az udvaron, tudnak valamit csipegetni... Állattartással is próbálkoztunk. Volt tehenünk, kecskénk, tyúkjaink és fekete malacunk, mára a cicák maradtak.

Karácsonyfa

Volt, hogy csak egy fenyőágat díszítettünk fel. Máskor 24-én hívtak, hogy egy kereskedőnél megmaradt a fenyő. A soron következő évben aztán már megengedhettük magunknak a fát.

Karácsonyi menüsor

A reggelink halaskenő, ebédre lencselevest készítek és mákos gubát. A gyerekek szeletelik hozzá a kiflit, darálják a mákot; ez is megy kalákában. Szenteste hal kerül az asztalra – és nincs annyi majonézes saláta, amennyit a gyerekeink ne tudnának megenni. A napot szentmisével zárjuk. Ilyenkor sokáig fennmaradhatnak a gyerekek. Egyik évben Monopoly társasjátékot kaptak ajándékba, nyolc órán keresztül játszott az egész család; no, az izgalmas volt!

elofizetes_uj_no.png

HÉT GYEREKKEL AZ ÉLET

Nagylúcson, az otthonukban fogadott Fialka Andrea (49), aki hét gyermeket nevel a férjével, Antival.

– Hét saját gyermekünk van és egy befogadott lányunk, Enikő – mutatja be Andrea a családját. – Enikő Anna lányom barátnője. Később úgy alakult az élete, hogy szüksége volt otthonra, így befogadtuk. Középiskola alatt négy évig élt velünk, beköltözött a lányszobába. Ma Magyarországon él, s ha látogatóba jön, újra a lányszobában alszik. Anna lányunk egy ideig Németországban élt, fél éve költözött haza, ő már készülődik a júliusi esküvőjére. Anna és Áron már dolgoznak, Tamás fiunk pedig végzős szakközépiskolás. Eszter gimnazista, a többiek pedig a szomszédos faluba, Egyházgellébe járnak alapiskolába. Ákoska ovis, én pedig óvónőként dolgozom Nagylúcson. Férjem, Anti, villany- és gépszerelő. Van négy szép cicánk, ők is hozzánk tartoznak.

het-gyerekkel-az-elet-foto.jpg

– Nagyon takaros házatok van.

– Két gyermekkel költöztünk ide, Nagylúcsra, egy félkész házba. Először az alsó szintet fejeztük be, majd csak később a felső szintet. Sokáig úgy éltünk, hogy a gyerekeké volt az egyik szoba, miénk pedig a másik. Nagy ünnep volt, mikor végre lett saját hálószobánk!

– Rend és tisztaság honol mindenhol... Hogy tudod menedzselni a rendfenntartást?

– Most nincsenek itthon a gyerekek, így rend van. Amúgy a nappali a közösségi tér, itt megköveteljük a rendet, de a felső szint már az ő birodalmuk. Fent van egy fiúszoba és egy lányszoba. A fiúszobában öten, a lányszobában most ketten laknak. A fiúk mindig mondogatják: „Hja, persze, hogy könnyebb a lányoknak, hiszen kevesebben vannak!” Szombaton zajlik a nagytakarítás, a fiúk megegyeznek, ki fog porszívózni, felmosni. A nagyfiúk mindig megregulázzák a kicsiket: „Tessék elrakodni, mert porszívózunk!”

– Honnan jött a nagycsalád ötlete?

– 23 évesen mentem férjhez, Antival tudatosan nagycsaládra készültünk. Egy Hajszoló nevű kétéves keresztény képzésen tettük le egymás mellett a voksot, ahol megtanítottak bennünket az adott forrásokból gazdálkodni.

Élénken élt bennem egy rokon példája is: négy gyermeket neveltek, s én azt gondoltam, milyen jó lehet, mikor ennyi testvére van az embernek! A nővéremnek is négy gyermeke született, egyébként Antival mi is négyet terveztünk.

– Hogyan lett a négyből hét?

– Két évig nem jött az áldás, akkor már nyitottak voltunk az örökbefogadásra, Anti eleve sokat látogatta a gyermek otthonos gyermekeket. Végül megérkezett Anna, majd hároméves különbségekkel a többiek. Mindegyik gyerekemet szoptattam, majdnem két évig. Negyedik gyermekünk, Eszter annyira jó baba volt, hogy úgy éreztük, a többit is bírni fogjuk...

– Mindvégig otthon voltál velük?

– A legkisebb fiunk születése előtt az egyházi óvodában tanítottam – korábban elvégeztem az óvodapedagógiát, és megszereztem a jogosítványt. Próbálkoztam a profi szülőséggel is, befogadtunk egy roma kisfiút, ő egy évig élt velünk.

Olvass tovább: Hét gyerekkel az élet

Sallay Erika
Cookies