Van, aki hisztizik, van, aki kesereg és van, aki homokba dugja a fejét... Ki miként reagál a világban kialakult helyzetre, embere válogatja, egy dolog azonban biztos: most mindannyian harcot vívunk.

Ezt a harcot azonban nem kell egyedül megvívni. Ma ugyanis tökéletesen ráláthatunk arra, hogy a szomszédunk mit gondol, a fodrászunk milyen döntést hoz, az egyetemi csoporttársunk hogyan birkózik meg a szigorú megszorításokkal. Ugyanis minden rajta van a közösségi oldalakon. Ma, divatos szóval szólva, szinte minden lépésünknek kitettsége van. Az alábbiakban azt a nyolc embertípust gyűjtöttük össze, akibe most, a járvány idején biztosan belebotlunk:

otthon-munkahely-embertipusok-kezdo.jpg

1. A hiszékeny

Neki mindegy, hogy az adott hírt a WHO vagy a káprázatoskamuvilág.com tette-e közzé: már klikkel is a megosztás gombra, hogy az ismerőseit is kellőképp felcsigázza. Ő az, aki elsőként posztolt az olasz orvos „szuperhatékony“ tanácsairól vagy a rémhírterjesztő nőről, aki szerint Pozsonyt hermetikusan elzárják a vidéktől. Ezen kívül a reggelét egy nagy bögre teával indítja – tudniillik a tea preventív hatással bír a koronavírussal szemben. Ja, mégsem?!

2. A felelőtlen

Hiába folyik még a csapból is, hogy ne menj sehova, ha nem muszáj!, ő titkos mozikba és borvacsorákra jár. A koronavírust egy vuhani népi legendának tartja (amire ő egyébként is immunis), és „csőrösnek” csúfol mindenkit, aki maszkban jár

3. A paranoiás

A kihalt utcák és a maszkot viselő emberek látványától a zombi apokalipszis eljövetelére asszociál, s álmaiban a Walking Dead főszereplőjének képzeli magát.

Végelkeseredésében Nostradamus és Baba Vanga jóslatait elemzi, s vlog formájában készít dokumentumfilmet az emberiség utolsó óráiról.

4. A hipochonder

Ahogy a koronavírus híre felröppent a kínai médiában, ő már rohant is fel a HáziPatikára és a WEBBetegre tájékozódni. A tünetek háromnegyedét azonnal észlelte magán, (s bár a kontinensen még nyoma sem volt fertőzöttnek) ő jobbnak látta azonnal önkéntes karanténba vonulni. Azóta is száműzetésben él, s két lázmérőzés és immunerősítő shot között csak az tartja benne a lelket, hogy még januárban sikerült bevásárolnia alkoholos (az a tuti!) kézfertőtlenítőből.

5. A megmentő

Míg a válsághelyzet cégeket és vállalkozásokat tör derékba, addig az ő élete új értelmet nyert: Insta- és Facebook-posztok formájában menti meg a világot. Minden fórumot kihasznál arra, hogy az ismerőseinek egy kis bátorítást küldjön, s mostanra egyértelműen jobban informált a BBC-nél. 

6. A bohóc

Tőle tudjuk, hogy odahaza most mindenki cukros lisztes wc-papírt eszik, s hogy a szépítkezésről lemondó nők a járvány végén versenybe szállhatnak MOMO-val. (Igen, azzal a ronda tojásfejű szörnnyel, aki gyermekeket terrorizál.) Facebook-oldala hemzseg a különböző mémektől, s a karanténban azzal tölti az idejét, hogy szétlájkolja Tibi atyát és Vágvölgyi Noémit.

hirlevel_web_banner_2_369.jpg

7. A kanapéharcos

Ha intézkedéseket hoz a kormány, mérges. Ha nem hoz intézkedéseket, mérges. Ha mindenhonnan a járvánnyal kapcsolatos hírek folynak, mérges. Ha a járványon kívül másról is szó esik, mérges. Szerinte a politikusok hülyék, a médiában dolgozók hülyék, sőt, minden ember hülye: hülye, hülye, hülye! Ő maga pedig csak azért született erre a galád világra, hogy a Facebookos kommentszekciót birtokába vegye, és igazságot tegyen a „pórnép“ között. Kár, hogy a profilképe egy virág!

8. A normális

Nem pánikol és nem kelt pánikot, de felméri a helyzet komolyságát. Munkáját – ha teheti – otthonról végzi, kint kizárólag maszkban jár. Hiteles forrásokból tájékozódik, és nem ül fel a hoaxokra. Tisztel minden közfeladatot ellátó személyt, a közjót nem tiporja sárba azzal, hogy minden előírást megszeg. A közjó érdekét helyezi előtérbe, és nem halmoz fel élelmiszerfelesleget. (A liszt nyárra úgyis megzsizsikesedik.)
Róla vegyünk példát! Mi erre biztatunk mindenkit.

Olláry Ildikó
Cookies