A tejet az én gyerekkoromban még úgy emlegették, mint csodaszert. Mikor például terhes voltam, naponta megittam két pohárral. Most aztán a híradásokból megtudtam, hogy nem jót cselekedtem, mert nincs a tejre szükségem. Amit, krónikus nem tejivó létemre (a kakaót és a vajat viszont imádom!), még én sem akarok elhinni. Talán azért, mert az utóbbi tíz évben annyi mindenről kiderült, hogy mégis szüksége van rá az emberi szervezetnek, miközben előtte ellenségnek kiáltották ki.

A tejben sok hasznos dolog van, ami kell nekünk: kalcium, cink, jód, foszfor, A- és B-vitamin. Nemcsak a tapasztalat, de sok kutatás is bizonyította a tej egészségvédő hatását.

tejut-indito-vagott.jpg

Mikor az ember az ellentanulmányokat olvasgatja, ajánlatos szem előtt tartani, hogy minden kutatás mögött érdek áll. Az emberek, akik nem akarnak lemondani a napi tejeskávéjukról, új, növényi tejeket vásárolnak. A növényi tejek többségéről kiderült, hogy ha nagyipari méretekben állítják elő, akkor rengeteg adalékanyagot kell beletenni, hogy a tejhez hasonló ízt, állagot és eltarthatóságot tudjanak felmutatni. A felnőtt nők többsége azért iszik tejet, mert úgy tudja, hogy a terhesség alatt ez segíti a magzat csontfejlődését. A szakemberek szerint, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását, akkor a tejjel nincs semmi baj.

A rendszeres tejfogyasztás javítja a memóriát, és a gyerekeknél a zsírdús tej serkenti az agy növekedését. A zsírszegény vál tozat pedig hasznos a szívinfarktus megelőzésében, mert a tejben lévő kálium csökkenti a vérnyomást.

A Kukkonia termékek képviselői a minap a szerdahelyi járás iskoláiban jártak. Kis felmérést is készítettek: ki jön el az iskolába reggeli nélkül, illetve hányan nem hordanak tízórait? Sajnos, sok kéz lendült a magasba.

Reggelente mindig sietünk, anyukám pénzt szokott adni, hogy vegyek valamit a büfében. Legtöbbször üdítőitalt és egy kis édességet vásárolok – mondta az egyik kislány. Nincs egyedül ezzel. A statisztika szerint a diákok közel 5 százaléka nem reggelizik, 25 százalékuk pedig nem visz tízórait az iskolába.

gyerekek_0.jpg
„Nagyon jó volt ez a délelőtt, a finom tej mellett még egyszer megnézném a csodás Kukkonia- filmet!“ – mondta egy harmadikos somorjai kisfiú

Fontos, hogy a gyerekeket már kiskoruktól az egészséges életmódra neveljük, felhívjuk a figyelmüket a kézműves és hazai termékekre, arra, hogy miért finomabb az a zöldség, amit a szomszédban kapáltak, a mi esőnk öntözött, s miért jobb a mi bocink teje. Nem árt eleget hangsúlyozni, hogy a tej elengedhetetlen tápláléka a fejlődésben lévő szervezetnek, hiszen fehérjében és D-vitaminban gazdag, valamint elegendő mennyiségben tartalmaz foszfort és tejcukrot. Franciaországban tanórákon oktatják az egészséges élelmiszerek, a hazai, háztáji termékek, többek között a tej fontos szerepét az egészséges életmód kialakításában, Nálunk, sajnos, nincs ilyen, ezért fontos, hogy otthon családi körben beszélgessenek erről.

kakako-ivas.jpg
Holnaptól pedig a szüleimtől reggelire Kukkonia kakaót kérek, olyan príma! – mondta az egyik lelkes kislány.Több mint 1300 gyermek ízlelgette a Kukkonia tejtermékeket.

A kukkoniások nem példabeszédekkel igyekeztek népszerűsíteni a tejet és a kakaót, hanem kóstolókkal. Méghozzá Kukkonia termékeket kínáltak a csallóközi régió több iskolájában. Nagy sikert arattak, mert mindenhol elfogyott az ízletes tej.

Több érdeklődő felnőtt is megállt a városi sátrak előtt, és ők is kortyolgattak. Akadtak viszont, akik elhárították a kínálást, laktózérzékenységet emlegetve. Aztán meglepődve értesültek arról, hogy a Kukkonia termékcsalád összeállítói rájuk is gondoltak, mert laktózmentes tejet, vajat és pudingot is kínálnak.

A szerdahelyiek után a somorjai, a tejfalui, a gútori, valamint pozsonyi alapiskolák alsó tagozatos tanulói is megkóstolták a kizárólag hazai alapanyagból, adalékanyagok és ízfokozók nélkül előállított finom italokat. Ezenkívül a Csallóköz, egykori nevén a Kukkónia szépségeiről készült kisfilmet is megnézték. Továbbá megtudhatták, hogyan készül a tej, miként kerül a farmokról az asztalunkra.

–néva–

 

Kapcsolódó írásunk: Rossz a gyerekem?

web-bannerek-hirlevel-01_2.jpg

Új Nő csapata