Természetes, hogy az évszakok váltakozása rányomja a bélyegét a kedélyállapotunkra, s hogy mindez ősszel és télen a legfeltűnőbb. Az egyre sötétebb és hidegebb hónapokban depressziós tüneteket produkálhatunk, ezért érdemes jobban odafigyelnünk testünk jelzéseire. A szezonális kedélybetegség ugyanis kihat a teljesítményünkre, az életminőségünkre, az emberi kapcsolatainkra, ugyanakkor különféle testi panaszokkal is szembesülhetünk.

1#A melankólia,
vagyis a lehangoltság legtöbbször abból fakad, hogy nagyon kevés fény ér bennünket a téli hónapokban. Későn kel a nap, és korán sötétedik, s amikor fel kéne kelnünk kora reggel – legalábbis a vekker szerint –, szervezetünk úgy érzi, még nem jött el az ébredés ideje. A kevés fény a szeratoninszint csökkenéséhez vezet, amitől levertnek és kedvetlennek érezzük magunkat egész álló nap. Tippünk: A szakemberek az ún. fényterápiát javasolják, és azt, hogy ne szürküljünk bele a télbe, vagyis igyekezzünk minél több színt csempészni hétköznapjainkba. Ruhatárunkban és otthonunkban is alkalmazzunk melegebb színeket, mint a piros és narancssárga, melyekkel máris javíthatunk a közérzetünkön. A jó hír pedig az, hogy a téli napforduló (december 21.) után már hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák.

2#Aluszékonyság és állandó fáradtság
Télen nemcsak az emberek, hanem az állatok is szívesebben kuckóznak be, és alszanak téli álmot. Valahogy mi is úgy érezzük, ez az időszak tökéletes lenne arra, hogy elbújjunk a világ szeme elől, és nagyokat durmoljunk. Nem is akkora baj, ha lassabb életvitelre vágyunk, vagyis lazítós hétvégékre és pihenős délutánokra. Viszont ügyeljünk arra, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, hiszen a túl sok lustálkodástól és mozgásszegény életmódtól még gyengébbnek érezzük majd magunkat. Tippünk: A lassabb tempó mellett ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! A téli sportok kiválóak arra, hogy formában tartsuk magunkat, de néha egy-egy hosszabb séta is segít felfrissíteni testünket és lelkünket egyaránt.

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

3#Megnövekedett étvágy
A hideg hónapokban fokozottan kívánjuk a szénhidrátot és az édességeket. A karácsony és az újév pedig egyáltalán nem asszisztálnak ahhoz, hogy a könnyebb ételeket preferáljuk, pedig a zsír, a cukor és a szénhidrát csökkentése fontos szerepet játszik abban, hogy ne legyen még rosszabb a kedvünk. Tippünk: A fáradtság miatt gyakrabban iszunk kávét és energiaitalt, este pedig többször fogyasztunk alkoholt, hogy felmelegedjünk. Azonban nagyon fontos télen is mértéket tartani, hiszen a szeszes és koffeines italok nem válnak a téli depresszióban szenvedők javára. Sőt!

Figyeljünk a testünk jelzéseire!
Ha télen dőlünk ágynak, sokkal nehezebben viseljük az egyszerű megfázást is. Ilyenkor a negatív gondolatok profi módon árasztják el agytekervényeinket, tehát ne csodálkozzunk, ha sokkal pesszimistábbak vagyunk, és ezenfelül még alvászavarral is küszködünk. Sokan úgy vélik, hogy a téli depresszió legjobb ellenszere a mozgalmas élet, azonban a téli hónapokban ajánlatos többet pihenni, a kandallóba tüzet gyújtani, lélekmelengető könyveket olvasni, méregteleníteni (szaunázni), jó filmeket nézni, aromalámpát használni és lágy dallamokat hallgatni. Továbbá ne okoskütyüvel a kezünkben térjünk nyugovóra, az édes álom előtt pedig ne együnk túl nehéz ételeket! Egyszóval: tegyünk meg mindent télen is azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Dunai Mira

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg