Megnyugtató érzés, hogy ebben a rohamosan változó világban még mindig akadnak dolgok, amelyek állandók. Amelyek évek, évtizedek elteltével is ugyanolyanok maradnak. A karácsony éppen ilyen, legalábbis a lényege még mindig hasonló, mint a 20. század elején volt: karácsonyfa, szaloncukor, bőséges vacsora, ajándékok, kétnapnyibékesség, mosoly az arcokon – gyakorta szikrázóbb, mint egy csillagszóró…

Válogatásunkban a régi idők téli hangulatát igyekszünk visszahozni. Bár a fotók nagy része fekete-fehérben köszön vissza az oldalakról, mégis könnyű hozzájuk képzelnünk a színeket: a hidegtől és boldogságtól kipirult arcokat, a hó ezüstös csillámját. A karácsonyfák díszein a szivárványos fényeket s a fa alatt megbúvó kisvonat mozdonyának bordóját, ami éppen olyan színű, amilyennek a Mikulás kabátját is elképzeljük.

teli-rege-szankos.jpg
Fortepan / Magyar Bálint (1908): Azért a felnőtteknek sem szabad elfelejteni – néha gyereknek lenni.

Ha igazán szabadjára engedjük a képzeletünket, szinte érezzük ujjunk alatt a szánt húzó lovak bársonyos szőrét, karunkon a tűlevél szúrását, ahogy titokban elcsenünk egy szaloncukrot a fáról. És ha behunyjuk a szemünket, talán az ünnepi asztalon sorakozó ételek illatát is érezzük, legalábbis a karácsonyra jellemző narancs-, fahéj-, forralt bor- és csokoládéaromát mindenképpen.

Fortepan / FŐFOTÓ (1968)

A divat jön-megy, ám a piros szín marad!

teli-rege-kezdo.jpg

Fortepan / Göcseji Múzeum / Morandini-Schlemmer-hagyaték (1932)

Tömzsi kezek kutakodnak a fa alatt. A karácsonyi időszakért leginkább a gyerekek rajonganak. Ez ma sincs másképp.

teli-rege-kisgyerek.jpg

Fortepan / Miklós Lajos (1940)

Ruha, könyv, plüssjáték, baba... Mókás, hogy nyolcvanhárom évvel később is hasonló ajándékok bújnak meg a karácsonyfák alatt.

teli-rege-ajandekok.jpg

Fortepan / Lissák Tivadar (1942)

A kisvasút sípjánál már csak a kisfiú örömteli nevetése lehetett hangosabb, miközben az állomásra irányítja a szerelvényt. Felszállás!

teli-rege-kisvasut.jpg

Fortepan / Urbán Tamás (1977)

A karácsony egyik legfontosabb szabálya, hogy meg kell adni az étkezés módját. Az ünnepi teríték elengedhetetlen része a hangulatnak. Mondjuk, a finom fogásoknál semmi sem fontosabb.

teli-rege-kaas.jpg

Fortepan / Fortepan (1910)

Sok hóban nem reménykedhetünk, de ezeket a régi képeket nézegetve legalább gondolatban hallhatjuk, ahogy ropog talpunk alatt a friss hó.

teli-rege-lovaskocsi.jpg

Fortepan / Dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár / Petanovits-fényképek  (1938)

Noha manapság nem javallott csillagszórót gyújtani a karácsonyfán, van valami egészen varázslatos a fesztelenül pattogó szikrákban. Mintha apró fénytündérek táncolnának előttünk.

teli-rege-karacsonyfa.jpg
 
minden_reggel_ujno.sk.png
Király Anikó
Cookies