Hangosak voltak a sóhajok legutóbb az alsósófalvai farsangtemetésen, ahol Ádám Gyula képei készültek. Nem csoda, hisz nem mindenki jöhetett, aki szeretett volna, az intézkedések korlátozták a szabad mozgást, nem voltak óvodai csoportok. Ám azért szólt a hegedű, énekelt a székely.

Az Illést sirató szövegbe is bevették, hogy siratják a farsangolók hiányát, de a turisták hiányát is, akik egy ideje már nem jönnek a parajdi sófürdőbe.

telkergeto-kezdo.jpg

A gyergyói Szárhegyen (Gyergyószárhegy) is eltemették a nagybőgőt, elbúcsúztatták a farsangot. „Addig jó nekünk az élet, amíg együtt kacagunk” – tartják a mulatozók.

telkergeto-12.jpg

Nagy a tömeg, mert több csíki községből jönnek a hagyományőrzők. A megegyezés szerint minden évben más falu látja vendégül a csoportokat.

telkergeto-1.jpg

Minden falu felvonultatja a maga vidám hagyományait, amit az eleiktől megörökölt – vagy amit az öregektől újratanult, amikor ismét divatba jött a farsangbúcsúztatás.

telkergeto-6.jpg

A legfélelmetesebb szereplő a kászoni bika, amelyik mindig ki akar szabadulni, de nem sikerül neki; vannak elegen, akik megfékezzék.

telkergeto-11.jpg

Népszerű a fekete-vörös ördögálarc, ez a vezető színe az erdélyi forgatagoknak. Tavalyelőtt a Vírus is megjelent, hátha elijeszti a betegséget (nem sikerült).

telkergeto-8.jpg

Voltak itt papok és ördögök, csattogtak az ostorok, a fiatal lányok forgatták a fejüket, mert az ördögvilla bármikor megragadhatta a bokájukat.

telkergeto-10.jpg

Mert erre megy ki itt minden, a huncutságra, az új idők pedig új maskarákat hoznak, orvost, rendőrt, csatornás munkást.

telkergeto-4.jpg

A megállókon terített asztalok várták a farsangolókat, ahol megrakhatták a gyomrukat minden finomsággal, ami a szomszédok konyháiból a közös asztalra került.

telkergeto-3.jpg

„Tea kizárólag betegnek” – hirdette a felirat, de ezt a góbéságot, a székely humort már megszokhattuk Erdélyben. Ilyenkor nem szabad megsértődni, mert minden megengedett.

telkergeto-5.jpg

Jön a böjt időszaka, a farsangnak vége, de még van pár nap, míg mulatni lehet, addig a falvak otthon is megejtik még a farsangtemetést. Mára elmondhatjuk: divatja van Erdély-szerte a farsangi játékoknak.

telkergeto-9.jpg

Farsangfarka jellegzetessége a fordított világ, szerepet cserél férfi és nő, vezető és köznép, áltemetést vagy álesküvőt rendeznek humoros jelenetekkel.

telkergeto-7.jpg

A székelyföldi farsangi játékokban mindig egy jellegzetes figurát utasítanak ki vagy égetnek el (ez az emlegetett Illés vagy bika).

telkergeto-2.jpg

A fényképeket Ádám Gyula és Pinti Attila készítették.

elofizetes_uj_no_187.png

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies