Gyakran talán alábecsüljük a szaglás és az illatok fontosságát, pedig nem túlzás azt állítani, hogy ha kellemes illat uralkodik egy lakásban, attól rögtön sokkal otthonosabban érezzük magunkat. Legyen szó a frissen sült sütemény illatáról, egy kellemes illatgyertyáról vagy éppen illóolajokról.

Az illatok hatását nem lehet megkerülni: a mindennapjaink szerves részét képezik, és számos kellemes emléket és érzelmet hívnak elő. Biztosan a Kedves Olvasók is fel tudnak idézni számos kedvenc illatot a gyermekkorukból: a sütemény édes illatát, amelyről az otthonuk melege jut eszükbe, vagy egy kellemes parfümét, melyet anyukájuk gyakran fújt magára.

testet-lelket-melengeto-illatok-kezdo.jpg
(© www.spencercobby.co.uk)

A szaglás fontossága

A szaglás több szempontból különlegesebb, mint a többi érzék. Az egyik legfontosabbnak tartott sajátossága abban rejlik, hogy egyszerre aktiválja az érzelmi és a memóriarendszerünket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy illat képes még azelőtt előhívni egy érzelmi töltettel rendelkező emléket, hogy akárcsak felismernénk vagy azonosítanánk az adott aromát.

Az illatokkal és a szaglással is valahogy úgy vagyunk, mint sok minden más, természetesnek vett dologgal: akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos, amikor elveszítjük. Az elmúlt két év, a pandémia sokak számára éppen ezt a kellemetlenséget hozta magával, hiszen az egyik legfontosabb képességüket, a szaglásukat veszítették el hosszabb-rövidebb időre.

Az ünnepek és az illatok

Az advent és a karácsonyi ünnepek alkalmával talán még inkább felértékelődik a melengető, finom illatok fontossága, hiszen ha nekikezdünk az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény, a mézeskalács sütésének, nemcsak a lakásunkat fogja azonnal átjárni a méz, a fahéj és a szerecsendió illata, hanem egyúttal lelkünket is elkezdjük ünneplőbe öltöztetni.

Az advent beköszöntével számos városban nyitják meg kapuikat a karácsonyi vásárok, amelyek telis-tele vannak kürtőskalácsot, forralt bort, puncsot kínáló árusokkal – és természetesen az ezekkel járó ínycsiklandozó illatokkal. Ha idén kilátogatnak ezekre a helyekre, szippantsák magukba jó mélyen ezeket az ünnepi illatokat!

Aromaterápia – az illatokkal való gyógyítás

Aromaterápiának nevezzük az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok, az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összességet. Az illatokkal való gyógyítás nem újkeletű dolog, szinte egyidős magával az emberi civilizációval. Ősidők óta használják, mivel számtalan illat van kimondottan pozitív hatással nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is.

Az illóolajokat többféle formában is alkalmazhatjuk: belélegezhetjük közvetlenül forró vízbe csepegtetve, alkalmazhatjuk helyileg, ha krémekbe, olajokba keverjük, és természetesen illatosíthatjuk vele a lakás különböző helyiségeit is.

minden_reggel_ujno.sk.png

A következőkben összegyűjtöttünk néhány olyan illatot és azok jótékony hatását, amelyek a téli, borongós napokon bátran segítségül hívhatók, ha megnyugtatásra vagy éppen egy pici melengető hatásra vágyunk.

Ánizs – ez a meleg, édeskés és fűszeres illat kiválóan egyensúlyban tart, valamint jókedvre derít.

illatok-anizs.jpg
(© kezdokertesz.hu)

Citromfű – ez az édeskés illat frissítő hatásáról ismert, emellett pedig kiválóan segíti az idegrendszerünk nyugtatását, egyensúlyban tartását.

illatok-citromfu.jpg
(© gyorgytea.hu)

Erdei fenyő – melegítő hatása van, segíti az összpontosítást, ezért jótékony hatással lehet ránk a munkahelyünkön vagy akár tanulás közben.

illatok-erdefenyo.jpg
(© homeopatia.info.hu)

Eukaliptusz – ez az erős, mentolos illat nemcsak felfrissít, hanem megnyugtat és harmonizál is.

illatok-eukaliptusz.jpg(© woodlandtrust.org.uk)

Fahéj – elmaradhatatlan része a karácsonyi időszaknak ez a meleg, édeskés illat, amely egyébként serkentő hatású is.

illatok-fahej.jpg
(© egeszsegter.hu)

  • Fenyő – ez a klasszikus, friss és egyben erős illat egyszerre nyugtat és vigasztal.

illatok-fenyo.jpg
(© citygreen.hu)

Mandarin és narancs – mindkét eleven citrusos illat jókedvre derít és ösztönzően hat.

illatok-narancs.jpg
(© healthline.com)

Teafa – a teafát ne csak a karácsonykor, hanem az év bármely időszakában bátran használjuk, mert erőteljes illata ellenére megtisztít és élénkít, emellett pedig remek természetes fertőtlenítő hatással is bír.

illatok-teafa.jpg
(© australianbodycare.hu)

Hogy válasszunk illóolajat?

Az illóolajok kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használjunk 100%-os tiszta és természetes illóolajokat. Az aromaterapeuták gyógymódja is csakis a tiszta és természetes olajokon alapul.

Ma már a drogériák polcain is könnyen elérhetőek az ilyen jellegű természetes illatanyagok, számtalan márka és illat közül válogathatunk.

Illatgyertyák

Nemcsak illóolajokkal melengethetjük a lelkünket a hosszú, téli estéken, hanem meggyújthatunk akár egy-egy illatgyertyát is, amelynek nemcsak az illata, hanem a fénye is melegséggel tölt majd el bennünket. Megtalálni a legjobb illatgyertyát azonban egyáltalán nem könnyű dolog. Évről évre egyre több sorakozik a boltok polcain, és már nemcsak a klasszikus, paraffinból készült illatgyertyák kaphatóak, de szerencsére egyre többen forgalmazzák a szójaviaszból készült változatokat is.

A paraffin sajnos egy mérgező anyag, amely az egészségünkre és a környezetünkre is káros hatást gyakorol. Ezzel szemben viszont a szójaviasz egy teljesen természetes és fenntartható alapanyag, hiszen szójababból állítják elő.

A szójaviasz további előnyeiként említhető meg az is, hogy égetés közben nem bocsát ki káros anyagokat, az égési ideje pedig akár 50%-kal tovább tarthat, mint a paraffinból készült társaiénak.

szojagyertya-kezdo.jpg
Egy karácsonyi illatú, szójaviaszból készült gyertya tökéletes ajándékötlet lehet az ünnepek alkalmával hölgyismerőseink számára!

Diffúzorok

Az ultrahangos aromadiffúzorok az utóbbi néhány évben nagy népszerűségnek örvendenek. Érthető is, hogy sokan kedvelik, hiszen nem csak párologtatóként működnek tökéletesen – a frissítő, tisztító hatású hidegpárásítók üdítik a testünket, az illat pedig, amely átjárja az otthonunkat, a lelkünkre is jótékony hatást gyakorol. Ma már számtalan méretben és formában elérhetőek ezek az eszközök, így lakáskiegészítőként is szépen mutatnak.

+1 tipp! – Lakásillatosító házilag

A folyékony lakásillatosítónkat elkészíthetjük saját kezűleg is, így mellőzhetjük a flakonos változatokat, és nem mellesleg pénzt is spórolhatunk. Az elkészítése roppant egyszerű, hiszen elegendő, ha összekeverünk körülbelül 20 ml alkoholt 5-10 csepp jó minőségű illóolajjal, majd hozzáadunk 2 dl vizet. Miután alaposan összekevertük, az így kapott keveréket töltsük egy kis üvegcsébe, amelybe rakhatunk még 3-4 félbevágott hurkapálcát – és kész is a házi folyékony lakásillatosító, amelyből folyamatosan párologni fog az általunk kiválasztott illóolaj.

Szalai Réka
Cookies