A korai sötétségben a fényfüzérekkel kivilágított utcák terelnek haza, a rádióban felcsendülnek a rongyosra játszott karácsonyi számok, a házba belépve pedig körülölel a mézeskalács illata. Az adventi időszak izgalmakkal teli várakozás, a karácsony előszobája, amelyből olyan jó lenne egy kényelmes nappalit varázsolni!

A fókuszt azokra az időtöltésekre kellene helyezni, amelyek igazán erősítik a család összetartó erejét, ahelyett, hogy a hajtásra, az ajándékok görcsös felkutatására tennénk a hangsúlyt. Ahhoz, hogy ezt elérjük, némi felkészülésre van szükség. A stresszes decembert felválthatja egy higgadt, előre megtervezett ünnepi hangolódás, ha bevetjük a régről ismert adventi naptárt – ez alkalommal viszont a saját igényeinkre szabva!

montessori-karacsony-kezdo.jpg

A gyerekeknek hatalmas örömet szerez kinyitni egy ablakot a kalendáriumon, hisz ilyenkor tudatosítják: ismét egy nappal közelebb kerültünk a karácsonyhoz! Nekünk, felnőtteknek – ellentétben a kicsikkel – ez inkább egy szorongást kiváltó visszaszámlálás, ami mögött a teendők sokasága tornyosul.

S közben attól tartunk, hogy az egész egyszer csak a nyakunkba zúdul… Ez mindaddig így is marad, míg nem kezdünk el a nehézségekre tudatosan készülni, és úgy beosztani a teendőket, hogy abból mindenki egyaránt kivegye a részét.

A Montessori-nevelés elvei Maria Montessori pedagógiai módszerén alapulnak: a gyerekeket a saját tapasztalataik révén tanítják önállóságra, szem előtt tartva a kicsik korát és érdeklődését.

A módszer egyik fontos alappillére, hogy mi, szülők, kiegyensúlyozottak legyünk. Hogy fogadjuk el, szeressük és tiszteljük önmagunkat. Ingatag alapra nem lehet stabil falakat emelni! Ha ez megvan, akkor letettük az alapkövet, melyre a nevelési stratégiát fel lehet építeni.

montessori_karacsony_16.jpg

Itt következik a gyermek, akit arra buzdítunk, hogy a szó legegyszerűbb értelmében megélje a mindennapokat. Hogy lehetőséget kapjon olyan tevékenységekhez hozzátenni a maga részét, melyek egyébként felnőttes feladatok lennének.

Hogy ezekből megismerhesse az élet valódiságát, s ezeken a kompetenciákon keresztül stabil önbizalomra tehessen szert.

montessori_karacsony_8.jpg

Ehhez nélkülözhetetlen akadálymentesíteni a gyermek életterét: olyan bútorokkal, eszközökkel felszerelni azt, amelyek a saját korbéli sajátosságaihoz idomulnak. Már azzal, hogy ezt biztosítjuk, egyfajta tiszteletet nyilvánítunk ki a gyermek felé. Megszűnnek számára azok a kihívások, amelyek gátolják a mindennapos feladatok elvégzésében, így magabiztosan tud mozogni a családdal való közös élettérben, ahol ennek köszönhetően hamar képes lesz segítség nélkül, önállóan is tevékenykedni.

A módszer egyik jellegzetes segédeszköze a tanulótorony, amely hozzáférést enged a gyermek számára a konyhapulthoz vagy apa/anya dolgozóasztalához. Tehát azokhoz az állomásokhoz, ahol a felnőttek a munkájukat végzik.

montessori-karacsony-tanulotorony.jpg

Ennek köszönhetően nemcsak betekintést nyerhet a szülők tevékenységeibe, de akár ki is veheti a részét belőlük. Így amíg a szülő a dolgát végzi, a gyermek tapasztal és gyakorol.

montessori-karacsony-portre.jpg
Maria Montessori Olaszország első orvosnője volt. A Montessori-módszer mára az egész világon elterjedt. Pedagógiája a gyermekbe vetett bizalomban gyökerezik.

Az adventi naptár, amely a Montessori-módszerrel összhangban van, nem tartalmaz sem csokoládét, sem apró ajándéktárgyakat. Sőt, javarészt semmi különlegeset, amihez extra költségekbe kellene vernünk magunkat.

montessori-adventi-naptar-1.jpg
(© vidu_handmade / Instagram)

A mindennapi életből indul ki, és azokat a mozzanatokat célozza meg, amelyek egyébként is az ünnepi készülődés részét képezik. Így lényegében segíti a család logisztikai működését is ebben az időszakban.

A kinézetét illetően sem kell túl cicomásra gondolni, hiszen nem az a célunk, hogy tompítsuk a várva várt karácsony fényét.

Márpedig a túl díszes, villódzó kalendárium olyannyira meg tudja babonázni a kicsiket, hogy a karácsonyfa látványa már nem is lesz annyira különleges a számukra, mint azt elvárnánk. Az ő estükben, bármennyire is furcsa, az egyszerűség és az áttekinthetőség a kulcs!

montessori_karacsony_6.jpg

Így megfelelő lehet egy egyszerű, zsebes vagy csipeszekkel rendelkező falinaptár, esetleg egy urna vagy kosár, megszámozott borítékokkal.

montessori-adventi-naptar-2.jpg
(© vidu_handmade / Instagram)

A boltok kínálata elég széles, így bizonyára nem okoz gondot fellelni néhány minimalista példányt, de saját kezűleg is belevághatunk, úgy még különlegesebb lesz.

montessori_karacsony_7.jpg

De mit rejtsenek az egyes rekeszek?

Állítsunk össze egy listát, amelyen szerepeljen az összes karácsonyváró tennivaló, amit el szeretnénk végezni az elkövetkező néhány napban. Szűrjük ki azokat, melyekbe belevonhatjuk a gyerekeket, és azokra összpontosítsunk. Az egyes teendőket rendezzük el időrendi sorrendben, és társítsuk őket az egyes napokhoz.

Így lehetőséget adunk magunknak arra, hogy beosszuk a feladatokat, és egyben tartalmas időt töltsünk a gyerekeinkkel, akik a közös tevékenykedésnek sokkal jobban örülnek majd, mint ha csak egy szem csokoládé várná őket minden nap.

montessori_karacsony_5.jpg

A listára bátran írjuk fel az ünnep előtti takarítást, a különféle sütemények készítését, az udvar és a lakás dekorálását, a hólapátolást, a karácsonyfa-vásárlást, esti sétát a kivilágított városban, bevásárlást a karácsonyi asztalhoz, az ünnepi terítést, fenyőágak és tobozok gyűjtését, adventi koszorú készítését, sőt az adventi gyertyák meggyújtását is!

Ha elég energiát érzünk hozzá, az üresen maradt napokat különféle kreatív tevékenységekkel tölthetjük ki: például készíthetünk képeslapot, amit aztán közösen megcímezünk, majd postára adunk.

Vagy karácsonyfadíszeket, amelyeket a gyermek akaszthat fel karácsonyfára. Készíthetünk hógömböt, apró ajándéktárgyakat a nagyszülőknek, esetleg madáretetőt.

Szentestére pedig bőven elég, ha egy képekkel illusztrált listába szedjük, hogy fog zajlani a nap, hiszen a kicsik számára ez egy ismeretlen kaland, ami így könnyen követhető lesz a számukra; aznap pedig számos alkalom adódik majd arra, hogy ők is kivegyék a részüket a készülődésből.

montessori_karacsony_3.jpg

Ami a kivitelezést illeti, a legkisebbek számára a legjobb, ha a rekeszek fotókat rejtenek. Az aznapra tervezett teendőt, esetleg annak végeredményét szemléltető fotót. Így a tevékenység könnyen értelmezhető lesz számukra, és egyben látni fogják a munka célállomását is.

montessori_karacsony_2.jpg

A nagyobbaknak sem árt a fotós melléklet, de nekik szöveges leírást is készíthetünk, így az olvasást is gyakorolják. Frappáns megoldás lehet, ha találós kérdésekkel próbáljuk rávezetni őket, vagy mondókák, versikék formájában tudatjuk velük az aznapi elfoglaltságot.

montessori_karacsony_1.jpg

Az adventi hangolódás a család minden tagjának előnyére szolgál. Ha tartalmas, közösen eltöltött időt ajándékozunk egymásnak, azzal nemcsak a munkamegosztást, a kölcsönös odafigyelést gyakoroljuk, hanem életre szóló élményeket teremtünk.

Olyanokat, amelyek a fahéj illatától is meg tudnak majd elevenedni az emlékezetünkben.

minden_reggel_ujno.sk.png

Szalma Nikoletta

Kapcsolódó írásunk 
Cookies