Mit tegyek, ha nem tudok leállni?! Takarítok, fertőtlenítek, kilincseket törlök, az ágyneműt napi háromszor átforgatom... Tördelőszerkesztőnk annyira belejött, hogy még a telefonját is a csap alá nyomta. Várjuk a ti takarítós sztorijaitokat is!

Mit kezdjünk vele? Mi van akkor, ha egy nő (esetleg férfi, mert az sem ritka) nem bír leállni, és csak akkor érzi jól magát, ha mindent letöröl, pedig már minden bútor ragyog... A bezártság még inkább felerősítheti ezeket az érzéseket és a hajlamot a glancolásra, fertőtlenítésre. A cél a távolban lebeg, valahol az utolsó porszemen túl.

takaritasmania-kezdo.jpg

Gasparik Renáta (Dunaszerdahely) nem tagadja, hogy tisztaságmániás. Elárulta nekünk, hogy milyen módszereket vet be a bacik ellen.

– Egy belvárosi panelben éltek, ahol rengetegen járnak-kelnek. Hol és hogyan kezdted a nagytakarítást? Milyen tisztítószereket használsz?

– Mióta kitört a koronavírus járvány, csatasorban állok. A kilincsekkel kezdtem, lefertőtlenítettem az összes kilincset, a távirányítókat, az ablakkilincseket, a számítógépeket, minden hasznos háztartási kelléket. Emellett a wc-t, a mosdót, a kád- és mosdócsapot, a zuhanyzó rózsáját – végül magát a kádat. A felmosás szintén napi rutinom. A padlót levendulás antibakteriális SAVO-val (fertőtlenítővel) mosom fel. Az egész család Dettol antibakteriális szappant használ kézmosásra – és Dettol nedves törlőkendőket használok a felületek tisztítására. A konyhában a pultot minden főzés előtt és után lemosom.

A konyhaasztalt, az ebédlőasztalt, a kisfiam íróasztalát és a polcokat is fertőtlenítő törlőkendőkkel takarítom át. Beszereztem egy nagyon hasznos Denkmit antibakteriális sprayt. Ez szinte univerzális, mert szó szerint mindenre használható. Még a cipők talpát is ezzel tisztítom!

– Mára elfogytak a boltok polcairól az antibakteriális takarítószerek. Készítesz valamit házilag?

– Mivel naponta porszívózok, minden másnap felmosok, portalanítok, a fürdőt pedig hetente kétszer takarítom, nem kellett felvásárolnom a fél boltot. A lakásban szerencsére minden szükséges hozzávalóból volt kis készletem. De tetszenek a saját készítésű kevercsek is. 

gasparik-takaritas.jpg
Gasparik Renáta

– Mit viszel magaddal a városba? És hazaérkezéskor mi az első dolgod?

– Ha kimerészkedünk a városba, mindig arcmaszkot és kesztyűt viselek – a fiam és a párom szintén. A zsebünkben pedig ott a kézfertőtlenítő, ami természetesen alkoholt tartalmaz, mert csak az alkohol öli meg a bacikat! Miután hazaérünk, mindent lemosok, amihez csak hozzányúltunk: kilincsek, kulcsok, telefonok. A cipőinket is lefújom, a ruhákat pedig mosásba rakom! A kesztyűt szintén kimosom, a szájmaszkot pedig fertőtlenítem. Még be sem lépett az ajtón a párom, de már körbe is rajzoltam fertőtlenítővel, és a ruhái azonnal mennek a mosógépbe. Minden kis tárgyat, pénztárcát, telefont, ami nála volt, alaposan lefertőtlenítek. Mindig is hittem a tiszta szappan és víz erejében. Sokszor ráhúzzák a hozzám hasonló emberekre, hogy tisztaságmániások, pedig mi épp csak egy kicsikével jobban szeretjük a rendet, mint mások – neveti el magát Reni. – Betegségről akkor beszélünk, amikor a takarításból megszállottság lesz. Szerintem a fokozott fertőtlenítés most csak a szükséges plusz.

hirlevel_web_banner_1_427.jpg

Darnay Krisztina
Cookies