Végre eljött az idő, amikor kijelenthetjük, hogy a 21. század legpozitívabb hozadékának a telefon, az SMS, a Messenger, a Whatsapp, a Viber, a Facetime, az Insta számít… Hittük volna?

A sok szitkozódás ellenére, melyek arról szólnak, hogy a kütyük és az appok csak az időnket rabolják, most tényleg életmentőnek számítanak. Hiszen összekapcsolják az embereket, és anélkül, hogy találkozni kéne veszélyben lévő szeretteinkkel, lelket önthetünk egymásba. Mutatjuk, hogyan nyújthatunk segítő jobbot. Íme!

aldas-az-internet-kezdo.jpg

A kismamák és a friss anyák

Tavaly ilyenkor még állapotos voltam, és nem felejtem el, mennyire féltem a szüléstől és a gyerekágyi időszaktól, amikor mindennél jobban fogom félteni apró gyermekem életét. Nem volt világjárvány, mégis rettegtem, hogy sikerül-e megbirkóznom a rá leselkedő veszéllyel. Ebben az időszakban nagyon jólesik a bátorítás, a jó szó vagy akár az, hogy felajánljuk a segítségünket, ha már tényleg nem bírja a kismama. Tény, hogy az első hat hétben nem jöhet-mehet senki (pláne most!), azonban a bejárati ajtó előtt hagyott bevásárlás vagy egy nagy tál erőleves igazán nagy segítség az anyukáknak és a friss családoknak. Egy szó, mint száz, kérdezzük meg a kismamáktól és az újdonsült anyukáktól, hogyan tudunk segíteni... Számomra az is elég volt, hogy elsírhattam a telefonba a bánatom a legjobb barátnőmnek.

Az utazók

Sokan szidják azokat, akik „behozták” a vírust, mert minek annyit „kódorogni a nagyvilágban”?! Holott mindenkinek van legalább egy rokona, barátja vagy ismerőse, aki külföldön dolgozik vagy ott él. Nem vitás, ők a bátor és merész rokonok és ismerősök, de most nagyobb szükségük van ránk, mint valaha. Hiszen már nincsenek karnyújtásnyira. Pontosan ezért igyekezzünk felvenni velük a kapcsolatot videócseten, és beszélgessünk, borozzunk velük egyet, mintha csak egymás mellett ülnénk a nappaliban…

Erőt önthetünk egymásba, hisz sehol nem jó a helyzet, ma már nincsenek „szerencsésebb országok”, hisz még az angol trónörökös és a miniszterelnök is elkapta a vírust.

A betegek

A betegség nem válogat, legyen szó apró gyermekről, fiatalról vagy idős emberről. Most az idősek kerültek a legveszélyeztetettebb kategóriába. Ha tudunk ilyenről a környezetünkben, ne legyünk restek felajánlani nekik a segítségünket: főzés, ételrendelés, bevásárlás, fertőtlenítők beszerzése, maszkvarrás. Kizárólag mindent a bejárati ajtó elé helyezzünk, gusztusos kis dobozban. Mindjárt jobb kedvük kerekedik ennyi figyelmesség láttán. Hiszen ők tényleg nem érintkezhetnek senkivel, legfeljebb telefonon keresztül.

Az idősek

Sokan közülük nem akarják elfogadni (vagy épp nincs elég infójuk a veszélyhelyzetről), hogy most muszáj otthon maradni, az utcára lépve pedig kötelezően szájmaszkot kell viselni. Tisztelet a kivételnek. Nem csoda, hiszen ők aztán mindent túléltek, deportálásokat, kommunizmust, erősek, szívósak és nincsenek híján a pozitív gondolkodásnak sem. Ráadásul még mindig az élőszó erejében hisznek! Mégis igyekeznünk kell türelmesen elmagyarázni nekik (akár többször is egymás után), hogy most tényleg itt az ideje annak, hogy maradjanak otthon. Talán még egy okostelefont is beszerezhetünk nekik, lehet, pont most jött el az ideje annak, hogy megtanuljanak szkájpolni. Ahogy Erzsébet királynő is teszi 93 évesen...

web-bannerek-instagram.jpg

Ima önmagunkért

Ne feledkezzünk meg saját lelki egészségünkről se! A legtöbben mindent másokért tesznek, a családjukért, a szeretteikért, ami teljesen érthető. Ám ahogy az időseknek és a betegeknek szükségük van a biztatásra, úgy nekünk, saját magunknak is szükségünk van a feltöltődésre. Egy ima, kis esti meditáció, néhány jógapóz vagy pár sor vers – vagyis egy kis lecsendesedés helyrebillenti a lelki egyensúlyunkat. Szánjunk időt magunkra, tartsunk önvizsgálatot, hogy mi tesz minket boldoggá, vagy soroljunk fel öt pozitív dolgot, ami a közelmúltban történt velünk.

Ezek a gyakorlatok segíthetnek abban, hogy a következő napokban jobban érezzük magunkat. Ráadásul most az internet tömve van ingyenesen letölthető könyvekkel, koncertélményekkel, képgalériákat barangolhatunk be – és online is edzhetünk. Fordítsuk mindezt a hasznunkra, és éljünk a lehetőséggel! Ezekben a vészterhes időkben az internet tényleg áldás!

Derzsi Bernadett
Cookies