A kert az a hely, ahol elmerülhetünk a gondolatainkban, a hely, ahol nyugalom van. A kert csendes, és mégis hangos, mert a rózsaszirmok ahogy lehullanak, előtte még susognak egyet, akárcsak a kisarjadó fűszálak és a nyíló margaréták. A kert beszél hozzánk. És sokunk szerint az a kert a szép, ahol virágok vannak. Boldogok azok az emberek, akik virágot nevelnek. Egy családi virágkertészetben jártunk Gombaszögön.

A gombaszögi pálos monostor romjainak szomszédságában hatalmas fóliák magasodnak: mutatják az utat a Hamelli-kertészethez. Egy klasszikus családi cég, amely két évtizede működik sikeresen. Két fivér vezeti, és most már a fiatalok is bekapcsolódnak. Csodáljuk meg virágjaikat, és engedjük, hogy bevezessenek bennünket egy virágkertészet mindennapjaiba!

hamelli-indito.jpg

Hamelli János (48, Kőrös) virágkertész az öccsével, Mariánnal menedzseli a céget. A fiatalok, azaz a fia, menye és öccsének lánya szintén megtalálták helyüket a vállalkozásban.

– Általában az öcsémmel együtt hozzuk a döntéseket. De most már meghallgatjuk a fiatalokat is – mondja. – Az ő meglátásaik teljesen mások, és ez jó! Van, hogy mi, idősebbek azt mondanánk valamire, hogy dehogy, az úgy nem jó, nem kell, aztán rá kell jönnünk, hogy bizony van értelme annak, amit mondanak. A kertészetet 2002-ben kezdtük itt, Gombaszögön. Akkor vettük meg a telkeket, azóta minden évben fejlesztünk valamit.

A nagymama a virágokat szerette!

Napjainkban már a harmadik generáció dolgozik a színpompás virágok forgatagában, meséli János. Gyermekkorukban a nagyszüleik virágpalántákat neveltek, és eljártak piacozni. Öccse, Hamelli Marián (46) mezőgazdasági középiskolát végzett, míg Jánosnak a kertészet állandó tapasztalás. Technológiai menedzsmentet tanult, de már fiatalon érezte, hogy képtelen lenne egy irodában ülni.

– Itt napi kihívások vannak, mindig van valami gubanc, s pont ezt szeretem! – hangsúlyozza – Nem ijedünk meg a munkától. Reggel elsőnek kell jönni, aztán meg utolsónak elmenni, ennyi.

Ottjártunkkor kamion érkezett, amit sürgősen le kellett pakolni. A munkások az öntözőberendezéssel voltak elfoglalva, így a két fivér ült a targoncára, hogy minél előbb végezzenek. A laikus azt gondolná, hogy a buja nyári virágözön elmúltával jön a jól megérdemelt pihenés, de itt soha nincs megállás.

A muskátlit már nyár végén ki kell ültetni, hogy jól mutasson tavaszra a függő cserepekben. Még a muskátli szezonja van, de már meg kell rendelni a krizantémdugványokat. A kis növénykéket (melyeket tavasszal 12 cm átmérőjű cserepekben árulnak), nagyjából az 50-52. héten, karácsony környékén ültetik. Ezért nincs soha megállás egy kertészetben.

A muskátli örök, nem megy ki a divatból!

Fő profiljuk a virágkertészet – tavasszal egynyáriak, balkonvirágok, ősszel a krizantémok, és bónuszként a káposzta, amit vágnak, savanyítanak. Ehhez éppen most építik a savanyítóüzemet. Ugyanezekkel a virágokkal, főleg muskátlival (álló és futómuskátli, ezekből adnak el a legtöbbet), petúniával indultak, bár kezdetben nem volt ilyen széles a választék. A trendek persze változnak, és hogy mi az aktuális divat, azt akár a népszerű kertészújságokban megjelenő reklámok is befolyásolják. De a muskátli örök favorit!

– Minden évben kijárunk a nagy virágkiállításokra Hollandiába, Németországba, próbálunk új színeket, új fajtákat bevezetni. Ezek, sajnos, idén a járvány miatt elmaradtak. A kiállításokat a nemesítő cégek szervezik, tőlük vásároljuk a dugványokat.

A virágok mellett virágföldet, műtrágyát is árulnak – és tanácsokkal látják el a vásárlókat. Mert a Hamelli-kertészetben a vevő az úr! A virágok értékesítése több szálon fut, egyrészt magánszemélyek vásárolnak náluk helyben, másrészt nagybani vásárlók, üzletesek keresik fel őket. És szállítanak virágboltokba, nagyraktárakba. A fiatalok szélesítik a vevőkört, újabb nagykereskedésekkel vették fel a kapcsolatot. Ügyfeleik többsége a szélesebb környékről, a szomszédos megyékből való, de krizantémot Pozsonyba, Dunaszerdahelyre is szállítanak. Az elmúlt években már kialakult a törzsvásárlói kör, még Magyarországról is jönnek. Vásárlási utalvánnyal honorálják azt a vevőt, akinek legszebb a virágja, balkonja. (Közösségi oldalukon közzéteszik az elégedett vásárlók fotóit.)

61672312_935350973462848_8280211087102574592_o.jpg
A képen a Hamelli kertészet csapata és a két tulajdonos: Hamelli János és Hamelli Marián

Az idei év tavasza a koronavírus miatt rendhagyó volt, hiszen éppen az egynyári és balkonvirágok árusításának főszezonjában bezártak. Viszont a háziasszonyok most is szerették volna beszerezni a pompás Hamelli-virágokat. Így a többi kertészethez hasonlóan ők is a házhoz szállítást választották. Munkaerőből nem volt hiány, besegítettek az üzletesek, akik szintén bezártak. A lányok, asszonyok elkészítették, bedobozolták a virágokat névre szólóan, a szállítást pedig saját furgonokkal oldották meg. Szállítottak nem csupán a Rozsnyói járásba, hanem Kassa, Poprád, Eperjes, Bártfa környékére is, sőt egészen Zólyomig. A kertészet kiültetést is vállal – aki nem szeretne otthon bajlódni az egynyári virágokkal, kora tavasszal elhozza a cserepét, ők pedig kiültetik és nevelgetik benne a kibomló szépségeket. A tulajdonos már fejlett, mutatós példányt vihet haza. Ez is egy jövőbe mutató trend lesz, úgy látják.

Virágfesztivál és munkaterápia

A marketing az ifjabb Hamellik terepe, tőlük származik a virágfesztivál ötlete is. Az eseményt idén negyedik alkalommal szervezték volna meg (a világjárvány miatt ez is elmaradt).

– A fesztiválra május vége felé kerül sor. Vendégeink kedvezményes áron vásárolhatnak, ajándékvirágot és a kertészet logójával ellátott meglepetéstárgyat kapnak ajándékba.

Az érdeklődők számának növekedését jól mutatja, hogy az első évben két katlan, azaz 200-220 adag ételt főztek, a második évben négyet, idén pedig már tíz katlan gulyással készültek. A betléri kastély virágvásárja is szerepel a naptárjukban, meghívást kaptak pár éve, azóta jeles kiállítók. Az Andrássyak csodás vadászkastélyát Szlovákia minden szegletéből felkeresik a látogatók, és szép számban jönnek külföldi turisták is.

Munkaterápia!

Tudjuk, hogy a szép virág gyönyörködtet, megérinti a lelket. Ezért terápiára is használható. A Hamelli-kertészetbe a szezonális dolgozók mellé nemrégiben hat új munkás érkezett: a rozsnyói pszichiátriáról járnak ide betegek munkaterápiára. Az igazgatónő választotta ki azokat a betegeket, akik alkalmasak a kertészeti munkára. A februárban indult együttműködés a járványügyi korlátozások miatt megszakadt, aztán nyáron folytatódott.

Jön a következő Hamelli-nemzedék!

A Hamelli-virágkertészetben körülbelül 5000 m2 terület van befedve fóliával és üvegházzal, és most építenek két 1000 m2-s fóliaházat. És a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt!

– Egy négyzetméterre azelőtt 100 muskátli jutott, most már csak 30. Kell a hely, hogy szépen fejlődjön, ne legyen elnyúlva, több virág legyen rajta, szépen bimbózzon. Szóval több helyre van szükség, így fűteni, a szép virággal törődni is többet kell.

Általában a hölgyek járnak virágot vásárolni, jó az ízlésük, tudják, mit akarnak. A férjek, gyerekek néha unják magukat. A kávézóban meg lehet majd inni egy kávét vagy sört, és egy fagyit is el lehet nyalni. Azt szeretnék, hogy rendben legyen minden, az udvar, a környezet. Van még mit tenni, átalakítani, modernizálni... Van miért és kivel tervezni, hiszen most már az utódok is főszereplői a kertészet életének.

muskatli-cserepek-fellogatva.jpg
A jövőről a Hamelli-kertészet nem dédelget elérhetetlen álmokat. Alkalomadtán terjeszkednek, csinosodnak. Épül a káposztasavanyító üzem – és a régi intézőlakban kis kávézót, teraszt és két apartmant terveznek kialakítani...

– Ők viszik tovább a stafétabotot – mondja bizakodva interjúalanyunk. Most 26 éves fia a kassai ipariba járt. – A magyarság megmaradása miatt adtuk oda. Az iparinak megmaradt az a vonzereje és státusza, hogy magyar gyerekeket nevel. Itt Rozsnyón nagy az elszlovákosodás, de mi meg szeretnénk maradni magyarnak.

 A lánya gimnáziumban tanul, azt szeretnék, ha mezőgazdasági főiskolára jelentkezne Gödöllőre vagy a csehországi Lednicére. Próbálják egyengetni a gyerekek útját, mert csak így van értelme az egésznek. Így lesz, aki továbbviszi a családi céget. Azt vallják: „Szeretjük a szülőföldünket, itt kell megtalálni a boldogulásunkat.”

Prékop Ivett
Galéria 
Kapcsolódó írásunk 
Cookies