A hagyományos körömlakkos manikűr elkészítésének is megvannak a saját fortélyai, amelyeket ha ismerünk, akár öt-tíz napig is ápolt lehet a kezünk. Tanuljunk meg ügyesen bánni otthoni eszközeinkkel, s a jövőben nem kell majd sokat bíbelődnünk a körmeinkkel – még háztartásvezetés, gyereknevelés és munka mellett sem!

karmosno.jpg

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, hogy tartósság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körömlakkot választunk. Hiába végezzük el ugyanis a teljes folyamatot, egy kevésbé minőségi lakk pár napon belül berepedezhet, megkophat, leválhat. Érdemes tehát alaposan szétnéznünk, mielőtt egy-egy márka mellett letennénk a voksunkat!
Tipp: Inkább vásároljunk műkörömszaküzletből, vagy ha nincs ilyen a környékünkön, rendeljünk az internetről.

De nézzük is a tartós manikűrözés szabályait!

ELŐKÉSZÍTÉS

 1. Távolítsuk el az előző lakkot a körmünkről. Alaposan mossuk meg a kezünket, majd távolítsuk el a körmünk alá rakódott szennyeződéseket is.
 2. Körmünket formázzuk körömreszelővel. Ügyeljünk az egyforma hosszúságra és formára!
 3. Bőrfeltoló kaparóval óvatosan nyomkodjuk vissza a körömágy melletti bőrkéket, s ha szükséges, kaparjuk is le. (Ehhez a művelethez használhatunk rózsa- vagy narancsfa pálcát is). A bőrke visszatolása fontos lépés, ne hanyagoljuk el! Egyrészt azért van rá szükség, hogy ne szakadozzon fel a köröm melletti bőr. Másrészt ha a bőrre kerül a lakk, akkor az hamarabb leválhat.
 4. Jobban tapad majd a körömlakk, ha picit felbolyhosítjuk a körömlemez felületét egy ún. „buffer” (szivacsos tömbreszelő – a szerk. megj.) segítségével. Ez valójában egy puha, finom, középen bélelt csiszolópapír-szerűség, amelyhez számtalan formában és színben hozzájuthatunk. Drogériában is beszerezhetjük, ám ha igazán jó, szemcsés darabot szeretnénk, inkább keressünk fel egy szaküzletet.
 5. A keletkezett „port” távolítsuk el egy puha – csak erre a célra használt – kefével (portalanító kefe). Ezt semmi esetre se a kezünkkel tegyük, ugyanis az ujjunkról zsír kerülhet a körmünkre, ami csökkenti a lakk tartósságát.
 6. Az előkészítés utolsó szakaszaként kenjük be a körmeinket Nail preppel, ami egy vízelvonó, zsírtalanító, fertőtlenítő, gombátlanító szer. Ha nincs otthon ilyenünk, megoldhatjuk a dolgot körömlakklemosóval, sőt a Szlovákiában ismert kék Alpával is. Ám ha mindig otthon készítjük a manikűrünket, megéri beszerezni egy profi terméket!
Az amerikai Pantone cég minden évben kihirdeti az aktuális divatszínt, amit aztán az egész világ követ. Ez a szín megjelenik a divat minden területén: a ruhákon, a cipőkön, a kiegészítőkön és a manikűrtrendekben egyaránt.

A LAKKOZÁS MENETE

 1. A lakkozást egy réteg alaplakk felvitelével kezdjük. Számtalan típusú alaplakk kapható a piacon, Base coat, Nail base vagy Bonder néven. Ezek egységesítik a körömlemez felületét, illetve táplálják is azt. Színes körömlakk esetén óvják a körmöt az elszíneződéstől, s elősegítik a lakk tapadását. Nem érdemes kihagyni, mert sokkal tartósabbá teszi a lakkozásunkat! Általában hamar szárad. Mire a tíz ujjunk végére érünk, jöhet is a következő lépés.
 2. Felvisszük az első réteg körömlakkot. Laza, könnyed, de határozott mozdulatokkal, szépen, egyenletesen dolgozzunk. Ügyeljünk arra, hogy a lakkot ne vigyük fel túl vastagon a körmünkre. A köröm hegyénél erősítsük meg a lakkozást – azaz húzzunk rá keresztben is egy vékonyka sávot.
 3. Várjuk meg, amíg megszárad – ennek időtartama márkától függően változó. Miután teljesen megszáradt, jöhet a második réteg körömlakk. Amennyiben olyan lakkot vásároltunk, ami egy rétegben is tökéletesen fed (One step néven kaphatók), ez a lépés kihagyható. 
 4. Mindkét rétegnél figyeljünk oda, hogy a körömlakk ne érintkezzen a bőrünkkel. Ha mégis félrecsúszna a kezünk, rózsafa- vagy narancspálca segítségével, körömlakklemosóval korrigálhatunk.
 5. Miután a második réteg lakk is megszáradt, jöhet a fedőlakk (Top Coat). Ennek az a szerepe, hogy tartósabbá, erősebbé és fényesebbé tegye a körömlakkot. Léteznek mattító hatásúak, átlátszóak, csillámmal díszítettek, de géllakk hatású fedőlakkok is. 

2020-as körömtrendek

Az amerikai Pantone cég minden évben kihirdeti az aktuális divatszínt, amit aztán az egész világ követ. Ez a szín megjelenik a divat minden területén: a ruhákon, a cipőkön, a kiegészítőkön és a manikűrtrendekben egyaránt. 2018-ban az ultraibolya volt az év slágere, 2019-ben pedig a korall. Nos, a 2020-as év hivatalos divatszíne a klasszikus kék! 

kek_korom.jpg

Kék körömlakkal idén abszolút trendik leszünk.

Jól kombinálható más színekkel – például sárgával, pirossal. Ha túl erősnek érezzük a klasszikus árnyalatot, nyugodtan választhatunk halvány babakéket is – ez könnyed, tavaszias hangulatot áraszt.

Tavasszal – és ez feltehetőleg kitart még nyáron is – nagy divat még a babasárga és a babarózsaszín is. Tökéletes választások lesznek a nude színek is – ami bár tavalyi trend, még mindig divatosnak számít. A francia manikűr is örök klasszikus, ám 2020-ban újragondolva jelenik meg! Fehér helyett sárga vagy kék színnel a köröm végén; esetleg a hagyományos „C” ív helyett csak egy könnyed félvonalkával.
S amivel garantáltan nem lőhetünk mellé, az a piros körömlakk! Bármilyen árnyalatban, bármilyen ruhához, bármilyen alkalomra tökéletes megoldás.

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

–varga–
Kapcsolódó írásunk