A csallóköznádasdi Robex (Balázs Róbert) a szakma élvonalába tartozik. 25 éves korában nyitotta meg az első szépségszalonját Somorján, s pont a napokban tervezte megnyitni a következőt, de már a fővárosban. A szépségszalonok ajtaján majd egy hónapja lakat van. Van-e a kiút ebből a kilátástalan helyzetből?

robex-portre-02.jpg

Robex (30) profi fodrász, sminkes és műkörmös! Válogathatunk a szolgáltatásai közül, a szakma élvonalába tartozik. Míg  kamaszkorában a többiek körülötte buliztak, addig ő szorgosan gyakorolt. Meg is lett az eredménye, huszonévesen már a tévében szerepelt.

Halihó, itt az igazi! A szépségipar ma tálcán kínálja a lehetőséget, hogy több arcunk legyen, valaki mások is legyünk, mint amit a natúr arcunk mutat: a pillások, a körmösök és a sminkesek csodát tudnak művelni az arcunkkal és a kezünkkel. Most karanténban az igazi arcunkat mutatjuk meg a szelfikben: hajunk kifakult, körmünk letörött, pilláink kipotyogtak. Lassan kezdünk megbarátkozni a sminkeletlen arcunkkal, és már a póthajat is levetettük. A szigorú szépségrutin – melyben helyet kapott a fodrász, körmös legalább havi egyszeri megvizitelése –  a karanténban elmarad. A szépség szakemberei azt mondják: ne izguljunk, nem tesz rosszat a természetes állapot, legalább pihen picit a bőrünk és a hajunk.

– A szépítők egyelőre nem dolgoznak. Három szakmában vagy tudor, de mindhárom az emberi kontaktuson alapul, s most attól félünk a legjobban. Hogy látod a jövőt?

– Egy horrorfilm is jobb, mint ami most van – mondja Robex. – Én karrierre törekszem, éjt-nappallá téve dolgozom kamaszkorom óta – és  most nem csinálhatom azt, amit annyira szeretek. Nehezek a mindennapok, már csak emiatt is. Jelenleg a „Maradj talpon” játékban próbálok helytállni. Nekünk, kisvállalkozóknak minden nap számít a túlélés szempontjából. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha olyan szituációba kerülünk, hogy a családdal, a barátokkal és a vendégekkel csak virtuálisan tudjuk ápolni a kapcsolatot. Másfelől nem csodálkozom. Az utóbbi időben akkora volt a pörgés, annyira nem foglalkoztunk egymással, hogy kellett egy pofon. Mondom ezt én, akinek igazán sok vesztenivalója van: de ez a véleményem. Ha elcsitul a járvány, hiszem, hogy jobban megbecsüljük majd egymás társaságát.

„Nem veszek részt online oktatásban, nem tartok online kurzusokat. Én az emberi kontaktusban hiszek! Egy videóhívásban nem látom, hogy a tanuló hogyan fogja az ecsetet a műkörömépítésnél, mennyire nyomja meg, nem látom a gesztusokat.“

– A somorjai szalonod mellé bővítést terveztél, de Pozsonyban. Hogy állnak a munkálatok?

– A pozsonyi szalon nyitásra készen áll. Április közepén terveztünk nyitni, most ez is csúszik. Ott is lesz fodrász, sminkes és a műkörmös, továbbá műkörmös és sminkes szaküzlet, illetve  ott tartom majd a képzéseket. Somorján három alkalmazottal dolgoztam, bízom az állami támogatásban. Most mindnyájan a tartalékokból élünk, és várjuk a megnyitást. Bizakodó vagyok, de ha még sokáig nem nyitunk ki, támogatás híján padlót foghatunk.

– Mivel telnek a napjaid?

– Kreatív ember vagyok, hamar feltaláltam magam. Nekiálltam felújítani, felfrissíteni a somorjai szalonomat, kifestettem, beiktattam kis bútorcserét, már csak a tapétázás van hátra. Emellett a pozsonyi szalonnal is van még munka, takarítás, árufeltöltés, szóval, várjuk a nyitást. Otthon főzök, takarítok, a szakmai oldalakat és videókat böngészem a neten. Mivel oktatok, szüntelenül képezem magam, új dolgokkal kísérletezem. Utánanézek az alapanyagoknak, mit mivel érdemes kombinálni, hogyan lesz tartós a műköröm.

– Online órákat is tartasz?

– Nem veszek részt online oktatásban. Én a személyes kontaktusokban hiszek, az élő szolgáltatásban! A videóhívásban nem látom pontosan, hogy műkörömépítés közben a tanuló hogyan fogja az ecsetet, mennyire nyomja rá, hogyan nyúl az alapanyagokhoz. Én élőben szeretek tanítani, szeretem megmutatni a mozdulatot.

kormos.jpeg

– Milyen tanácsot adnál az Új Nő női olvasóinak? Hogyan ápoljuk a hajunkat otthon? Mire ügyeljünk?

– Ha egy mód van rá, ne fessünk hajat otthon, mert annak nem lesz jó vége. És ha idáig nem festettünk, akkor most se kezdjük el. Egy drogériás hajfesték sosem lesz olyan, mint egy professzionális termék, amivel a fodrász dolgozik. Azt sem lehet tudni előre, hogyan fog reagálni a profi festékkel festett haj a drogériás termékre. A drogériás hajfestékeket natúr, festetlen, „szűz” hajra tervezték. Ha belevágunk a hajfestésbe, előtte mindenképp konzultáljunk a fodrászunkkal, kérjük ki a tanácsát! A fodrász örömmel kikeveri a megfelelő színt, amit aztán otthon mi magunk is felvihetünk. Tudom, miről beszélek, hisz ezt csinálom már negyedik hete: hajfestékeket keverek… Lenövés esetén először csak a hajtöveket fessük be, majd negyedóra múlva a festéket a többi hajrészre is felvihetjük, majd várjunk további húsz percet. Így szép egyenletes hajszínt kapunk. Nem mindegy, hogy festett hajra milyen sampont használunk. A gyümölcsös sampon gyümölcssavat tartalmaz, fakítja és lemarja a hajszínt. A vendégeimet mindig ellátom jó tanácsokkal, hogy a mindennapokban könnyedén tudjanak s. k. hajat ápolni.

„Nagyon rohant már ez a világ, nem foglalkoztunk egymással. Ha elcsitul a járvány, mindenki rájön, hogy értéke van az időnek – és remélem, hogy egymás társaságát is jobban megbecsüljük.“

– Mi a helyzet a körmökkel? A műköröm utáni háborús állapotot hogyan tudjuk helyrehozni a legyengült körmökön?

– Először is érdemes körmös szaküzletből körömreszelőt rendelni. A drogériás reszelővel nem lehet műkörmöket reszelni, mert a második körömnél elkopik. Hetente legalább egyszer rövidítsük le reszelővel a körmöt, így nem nő meg karomhosszúra. A műköröm eltávolításakor csak a műkörmöt reszeljük le a köröm felszínéről. A sok fertőtlenítőtől, kézmosástól hamar kiszárad a körmünk és a körömágyunk: ezért kókuszolajjal vagy olívaolajjal ápoljuk. Ha sikerült eltávolítani a műkörmöt, akkor egy finomabb reszelővel érdemes picit mattítani a körömlemezen, majd alaposan kenjük be olajjal. Pár nap múlva újra fényes lesz. Most próbáljuk pihentetni a körmöket, illetve erősíteni. Ne kezdjünk bele az otthoni géllakk készítésbe, mert könnyen összeszedhetünk egy algás vagy körömgomba fertőzést!

– A legyengült körmöt miként tudjuk megerősíteni?

– Gyógyszertárban nagyon jó minőségű erősítő körömlakkot vásárolhatunk. Zsírtalanított körömre vigyük fel két rétegben, akár tíz napig is ápolja a körmünket. A zsírtalanítást pedig körömlakklemosóval végezzük el, elég csak áttörölni vele a körmöt. Divatba jöttek a körömlakkok. A helyes használat a következő: zsírtalanítást követően egy réteg körömápoló, majd két réteg színes körömlakk, végül zárjuk fedőlakkal a sort. Türelmesen várjuk ki a száradást. Így sokkal erősebb és vastagabb lesz a körmünk. Még egy jó tanács: felejtsük el a körömvágókat. Csak reszeljünk! A körmeinket először áztassuk be egy szappanos vízzel teli manikűrtálba, utána reszelhetünk. Ha heti egy-két alkalommal szép hegedűmozdulatokkal visszareszeljük a körmünket, egy hónapon belül erős körmöt kapunk. Jó tanács: egy női táskában mindig legyen körömreszelő!

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásaink: Három az egyben
                                     Mi lesz velünk, csajok?

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata