Azt mondják, hogy az ember drogok nélkül is képes elérni az eufória állapotát. Mégis hogy lehetséges mindez?

 Egy új légzési technika segítségével újraélhetjük mindazt, amit születésünk előtt, a születésünk pillanatában vagy ami azután következett. Miért fontos számunkra mindez? Mert tele vagyunk érzelmi blokkal, fájdalmakkal, lelki traumákkal, amit orvosolni kell, s erre a legjobb gyógyír, ha „visszamegyünk oda”, ahol ez a góc keletkezett.

A cseh származású pszichológus, dr. Stanislav Grof szerint a spirituális élmények segítenek a gyógyulásban. Ő a transzperszonális pszichológia atyja, a holotróp légzési technika megalkotója. Ez egy olyan technika, mely segít a stressz oldásában és a traumák feldolgozásában. Ez a technika kiváló az érzelmi és szexuális blokkok oldására, segít az alvászavarban és a különféle fóbiák és félelmek leküzdésében.

Grof szerint Freud és Jung tanai zsákutcába vezetnek minket, hiszen egy terápia rendkívül hosszadalmas lehet, akár évekig is elhúzódhat. Az LSD-vel folytatott kísérletek során Grof rájött arra, hogy a módosult tudatállapotban átélt transzélmények felszínre hozzák a negatív élményeket. Ezek átélése a feldolgozás révén egy lehetséges gyógyulási folyamatot kínál. Éppen ezért kell átélnünk születésünket vagy az előtte lévő traumákat ahhoz, hogy a blokkolt energiáink újra működni tudjanak.

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

Mi jelent a holotrop légzés, vagyis a transzlégzés? 
Grof és felesége kidolgoztak egy technikát, mely tudatmódosító szerek nélkül is képes az embert erre a transzélményre visszavezetni. A holo jelentése: teljes, a tropé: haladni valami felé, tehát a holotrop annyit jelent: teljessé válás, avagy út a teljesség felé.

Ez egyfajta gyógyító technika, egy intenzív légzési folyamat, melyben tudatalattinkat ébresztjük fel. Az intenzív légzéstechnika felgyorsítja a légzést, ezáltal megnövekedik a széndioxid kilégzése, ekkor csökken a vér szén-dioxid-tartalma, és tudatmódosulás következik be. A holotróp légzést egy megfigyelő vagy segítő kíséri figyelemmel. Fekvő pozícióban, tudatot megmozgató zenére és intenzív légzés hatására a tudatalatti működésbe lép. 

Manapság a világ számos helyén foglalkoznak a holotróp légzési technikával mint gyógyítási módszerrel. Úgy vélik, nem csupán a lelki, hanem a fizikai fájdalmakra is kiváló gyógymód.  Ön kipróbálná?  

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg