Az orvosi esztétika küldetése az, hogy kisebb-nagyobb alakításokat, arcfiatalítást eszközöljön, de közben az arc sajátos karaktere megmaradjon. Akkor sikerült jól egy kezelés, ha a kívülállónak csak az tűnik fel: „Jé, de jól nézel ki!”

Ma az a trend, ha például a homlok ráncosodik, nem kell vele megvárni a negyvenéves kort. Mert a ráncok fixálódnak, töréseket hoznak létre a bőrben, s később nem lehet kiradírozni őket.

trukkok-es-hibak-kezdo.jpg
(© Steven Meisel / vogue.co.uk)

Mindenhol azt olvassuk, hogy a hialuronsavas feltöltés egy, esetleg két év alatt felszívódik. Ez nem igaz. A hialuronsav maradványai tíz vagy ennél több év után is fölfedezhetők a bőrben, csak elmozdulnak a helyükről, szétfolynak. Ma már vannak olyan klinikák, ahol kezelés előtt ultrahangos vizsgálattal megnézik, vannak-e maradványok az előző töltésekből az arcban, s azokat töltés előtt eltávolítják. (Bővebben dr. Buda Bernadett oldalán.)

Miért negatív a botox megítélése?

Mert a nők csak a rosszul töltött botoxot veszik észre. A jó munka – ahogy említettük – láthatatlan. Senkiben sem kelt jó érzést egy mimikától megfosztott, maszkhatású arc.

Árak

Az olcsó anyag majdnem mindig rossz minőségű. A komoly klinikákon 1 ml hialuronsav 300 euróba kerül. A ráncok kialakulásáért a genetikai hajlam, a napsugárzás, valamint a káros életstílus a felelős. Talán ebben a sorrendben. A szoláriumot ajánlatos elkerülni, s viseljünk fényvédőt – még télen is, mert a fény az üvegen is áthatol, a hóról pedig visszaverődik. A folyamatos hidratálás szintén fontos.

A kacsaszáj továbbra sem esztétikus. Pedig sokan kérik; hogy miért, az már a testképzavar kérdéskörébe tartozik.

Szövődmények

Csak az orvos tudja megmondani, hol kell hialuronsavat tölteni, s hol botoxot. Hogy mire gondolunk? A homlokbotoxnál a teljes izombénítás a szemöldök leesésével járhat. Ahol jól hat a botox, ott is lehet „az elefánt ráül a homlokunkra“ effektus, de ez idővel elmúlik.

A szem melletti botox

Azoknál, akiknek nagyon nevet az arcuk, és jó „erősre készül“ a botoxuk, megváltozhat a mimika, letolhatja a középarcot. Ha reggelente táskás, ödémás a szemünk, gyengébb botoxot kell kérni, mert a botox pont azt a mozgást bénítja meg, ami a nyirokkeringést tudja segíteni. Itt inkább a mezoterápiát, a tűs frekvenciát kellene erőltetni, vagy más, tű nélküli kezeléseket. Például a nucleofill a kötőszövetet erősíti, a Drakula-terápia pedig a kollagéntermelést segíti.

minden_reggel_ujno.sk.png

A 11-es ránc kezelése

Ez a két szemöldök közötti ráncot jelenti: a hialuronsavas töltés itt kockázatot jelenthet, mivel a szemöldök felett két artéria is fut, s ha azokat megszúrják, vakságot lehet vele okozni, illetve bőrelhalást. Ezért ide inkább a botoxot ajánlják a szakemberek. S hogy miért hal el egy terület? Mert megszűnik a vérellátás. Az orvosok zöme egyáltalán nem tölti a homlokot hialuronsavval. (Bővebben dr. Pónyai Katinka oldalán olvashatunk a különféle kockázatokról.) Videókat a kezelésekről pedig az orvosesztétika.hu oldalon találhatunk.

Nem ellenség a botox!

A botox a barátunk, ha helyesen használjuk. Az egyedüli szabály – nem szabad túlzásba vinni. Sokan félnek a botoxtól, mert látták például Donatella Versace képeit. De Donatella a feltöltéseket és a diétákat vitte túlzásba, nem a botoxot. A botulotoxin egy időre ellazítja az izmot, és gátolja a mozgását. A ráncok csak kismértékben függnek az életkortól. Aki minduntalan ráncolja a homlokát, összevonja a szemöldökét, annak már huszonöt éves korában ráncos lesz a homloka. Egy idő után a bőr veszít a rugalmasságából, ezért a homlok egyre lassabban tér vissza a „ráncmentes“ állapotába. Idővel a ráncok elmélyülnek, és akkor sem tűnnek el, amikor nem ráncoljuk a homlokunkat. 

Feltöltésről akkor beszélünk, amikor hialuronsav alapú anyaggal kipótoljuk a bőr alatt a hiányzó szövetet, és alátámasztjuk a bőrt ott, ahol kell. A hazai protokoll szerint a homlok vízszintes ráncaiba az orvos botoxot fecskendez, a függőleges ráncokat, a szemek sarkában képződő szarkalábakat pedig hialuronsavval kezeli.

Tévedés azt gondolni, hogy minél később botoxoztatunk, annál jobb. Épp fordítva. Ha a ránc nagyon mély, már a botox sem tudja kisimítani. Korai ráncosodásra a fiatalabbaknak kötőszövet-erősítő kezeléseket javasolnak a szakemberek.

Nyolchavonta

A botulinumtoxin kolbászméregként ismert, nagy mennyiségben halált is okozhat. Egy baktérium termeli, s húsz éve kezdték el – először a kancsalság kezelésére – használni. Általában 3-6 hónapig tart a botox hatása; s tudvalevőleg „nem a botox ürül“, hanem regenerálódik az idegvégződés. Igazából már hamarabb elkezd regenerálódni az izom, s egyre több izomrostunk kezd el mozogni. A hozzáértő orvosok félévente, nyolchavonta javasolják szinten tartásra a botoxkezelést.

trukkok-es-hibak-belso.jpg

Rossz szokás, ami ráncképződéshez vezet

Ne gyűrjük az arcunkat! Soha. Ezért könyöklésnél se gyűrjük az arcunkat! Mert amit gyűrögetünk, az gyűrött lesz... Nagyon fontos az is, hogy milyen helyzetben alszunk. Az ideális helyzet a háton alvás, de ezt kevesen bírják ki. Jó pozíció a félig háton, félig oldalt fekvő.

Oldalunkon fekve se gyűrjük magunk alá az arcunkat, ne tegyük egymásra a kezünket, hanem hagyjuk szabadon a mellkasunkat, és a kezünket tegyük a szabad oldalunkra! (Különben mély legyezőráncok alakulnak ki a mellkason.) Ha így alszunk órákon keresztül, az már nyomot hagy a bőrünkön. Az arc ráncaiból meg lehet állapítani, milyen helyzetben alszik az ember.

–nagyvendégi–
Cookies