Az iontoforézissel kezdődött minden. Ez kisfrekvenciás áram segítségével juttatta be a hatóanyagokat a bőr alá. Majd jött az ultrahang, a fényterápia, a rádiófrekvencia és a mikrotűs kezelési eljárások…  A kezelések lényege, hogy a hatóanyagot a bőrfelszín alá juttassák, ne csak a bőrfelszínt kezelje. Mivel a bőr természetes védekezőképességgel van ellátva, az a feladata, hogy ne jusson a bőrbe semmi se. Pont ezért volt kihívás a kozmetikai kezelés. A kozmetikai eljárások a bőr védekező mechanizmusát hekkelik meg (persze roncsolás nélkül).

Néhány évtizeddel ezelőtt komoly kozmetikai forradalom indult útjának, ami a mai napig töretlenül tart. Rég lecsengett az a nézet, hogy a kozmetikus csak bőrt tisztít, eltávolítja a mitesszereket és pakolásokkal szépít. Évről évre újabb gépek és eljárások adnak esélyt arra, hogy a bőrünk szüntelen fiatalos és üde legyen. Ezeknél is fontos a kozmetikus szaktudása.

turelmesek-arcfiatalitoja-kezdo.jpg

Őszi „újdonság”!

A bőrkezelések ideje az őszi–téli időszak. Nyáron a bőr erős sugárzásnak van kitéve, ami stresszfaktornak számít. Ilyenkor a bőr nem tud regenerálódni, mert szüntelenül védekezik.

A frakcionált mikrotűs rádiófrekvenciás arcfiatalító kezelés a rádiófrekvenciát ötvözi a dermaroller kollagénindukciós terápiával. Különböző fantázianeveken ismert: Thermage, ScarLet, Morpheus. A technológia ugyanaz, csak a gyártó és az elnevezés más.

– A rádiófrekvenciát magában régóta használja a kozmetika – magyarázza Ruff Angéla, az Új Nő házi kozmetikusa. – A bőrfelszínen keresztül impulzusokat ad a bőrnek, ami serkenti a kollagén és az elasztikus rost termelődését. Továbbá megnő a nyirok- és vérkeringés, ezáltal általános fiatalodást idéz elő. A rádiófrekvencia az egyik legszelídebb és leghatékonyabb kezelés, ami csak létezik a kozmetikában. A kötőszöveti réteget felmelegíti 42 Celsius fokos kontrollált hőmérsékletre, miáltal a fehérjéből felépült kollagénrostok kicsapódnak és roncsolódnak.

Bár ez ijesztően hangzik, de pont ez a roncsolás segíti, hogy a bomlás után a szervezet újratermelje a kollagént. Ám ahogy öregszünk, a kollagén bomlása változatlan, míg az újratermelés folyamata lelassul. Szervezetünk nagyobb ütemben bontja le a kollagént, mint ahogy termeli. A rádiófrekvenciával pont a termelést serkentjük!

A dermaroller vagy a dermapen, demastemp néven is ismert mikrotűs kezelések gyűjtőneve kollagénindukciós terápia – tévesen mezoterápiaként is emlegetik. Vigyázat! Az injekciós tűvel vagy pisztollyal végzett mezoterápiát kizárólag orvos végezheti, kozmetikus nem! A kollagénindukciós terápia a kozmetikus terepe, kiváló bőrfiatalításra, bőrmegújításra, akné utáni hegek, továbbá ráncok és foltok enyhítésére. A mikrotűs kezelés mikrosebeket ejt a bőrön, ezáltal hatóanyagot juttat be, és a sebgyógyulás által serkenti a bőr megújulását.

Turbó fokozatra kapcsolva a rádiófrekvencia és a dermaroller ötvözete igazán hatásos és látványos fiatalodást eredményez.

ruff-angi-kozmetikus.jpg

Ruff Angi kozmetikus

– A thermage eljárással, úgymond, meghekkeljük a bőrt, hogy bőrfiatalodást és kollagéntermelést tudjunk elérni – mondja Angi. – A kezelőfej mikrotűi beleszúrnak a bőrbe, akárcsak a dermaroller, és a tűk által vezetik be a rádiófrekvenciát. Míg a hagyományos rádiófrekvenciás gépek a bőrön keresztül dolgoznak, addig az új eljárással kifejezetten a célterületre kerül a rádiófrekvencia. Így nem vész el semmi energia!

Ezáltal a rádiófrekvencia és a mikrotű hatása összeadódik. Minden szempontból bomba kezelés! Nem váltható ki azzal, hogy a kozmetikus rendelkezik külön dermarollerrel és egy rádiófrekvenciás géppel. A kezelés akkor működik turbó fokozaton, ha a két eljárás egy gépezetben van.

A türelem szép bőrt teremt!

A frakcionált mikrotűs rádiófrekvenciás gépen állítani lehet a tűszúrás mélységét és a rádiófrekvencia erősségét. A kozmetikusnak tudja, mit csinál (ha nem tudja, akkor baj van). Rosszat ugyan nem tud tenni vele, de túlzásba lehet esni. A mikrotű és a rádiófrekvencia mélységét a bőr állapotához mérten kell beállítani.

– Ez nem az a kezelés, amit havonta igénybe veszünk – világosít fel Angi. – A bőr állapotától függően egy-három kezelést javaslok, majd mindenképp egy féléves szünetet kell tartani. A kezelések között legalább 3-4 hét felépülési időre van szükség – magyarázza Angi. – Azonnali hatásként a kollagénrostok megrövidülnek, ezzel megemelik az arcbőrt. Illetve a rádiófrekvencia ödémát, vizesedést okozhat, miáltal a bőr hidratáltabbnak tűnik. Ez utóbbi hatás fokozatosan elmúlik. Hosszú távú hatásként viszont a következő fél évben a bőr megfiatalodik, megszépül, sokkal jobban funkcionál. Ezért mondom azt, hogy ez az eljárás csak a türelmeseknek való – viszont felveszi a versenyt a szálbehúzással vagy a profhilo kezeléssel, amit szintén csak orvosok végezhetnek.

hirlevel_web_banner_2_380.jpg

Ezzel az őszi–téli kezeléssel „konzerválni” lehet a bőr állagát. Kombinálni lehet más kezelésekkel, de nem egy ülésen belül. Két thermage kezelés között alkalmazható egy normál rádiófrekvenciás kezelés vagy egy tű nélküli mezoterápiás kezelés (ami elektromos impulzusok segítségével megnyitja a bőr csatornáit, és hatóanyagot juttat a bőr mélyebb rétegeibe).

Visszafordítja az idő kerekét!

Míg maga a rádiófrekvencia egy nagyon kellemes, pihentető kezelés, addig ez az eljárást érzéstelenítőkrémmel használják. A kezelés előtt a kozmetikus először letisztítja az arcot, úgymond, előkészíti a kezelésre, a megfelelő krémmel érzéstelenít, majd következik maga a kezelés. Ilyenkor megnő a bőr nyirok- és vérkeringése: vagyis jobban fel tudja szívni a tápanyagokat, mintegy záró pakolásként regeneráló tápanyagokkal látja el a bőrt. Az arc és a nyak kezelése összesen másfél órát vesz igénybe. A kezelést követően előfordulhat pirosodás, ami egy-két nap alatt elmúlik. Ritkán jelentkezhet véraláfutás, hajlamosság esetén. Menstruáció idején a nők általában vérzékenyebbek, a mikrotűs eljárás által előfordulhat pontszerű vérzés.

thermage-kezeles.jpg

A kozmetikus hangsúlyozza, fontos, hogy bőrünket az eljárást követően otthon is megfelelően ápoljuk. Meg kell adni a bőrnek a szükséges tápanyagokat külső anti-aging termékekkel. Pluszban egész évben védeni kell a nap káros UV sugaraitól.

– Ha a fényvédelemről nem gondoskodunk, akkor a bőrünk ellen dolgozunk. És teljesen felesleges bármiféle kezelés! – teszi hozzá a kozmetikus. Az úttörő kozmetikai eljárás az arcon túl a nyakon, dekoltázson, kézen, kézfejen, lábon – igazából bárhol alkalmazható. Fiataloknál sikeres az akné utáni hegek kezelésénél, de a tág pórusú bőrt is képes tonizálni. Ez utóbbinál ne számítsunk bababőrre, de rugalmasabbá teszi a bőrt, így a pórusok kevésbé látszódnak.

Kiváló a ráncokra, de a legjobb hatást a lógó bőrnél érhetjük el vele. Ennél viszont szükséges a három kezelés. A kezeléssel visszafordítható az idő kereke. Igen csábító, amikor valaki 5-10 évet is letagadhat a korából. Az eljárás különböző fillerek és botox esetében is bevethető!

A botoxszal nem ütik egymást!

A botox jóval mélyebbre hatol a bőrben: így a két kezelés nem üti egymást. A fillerek tekintetében előfordulhat, hogy a mikrotűs kezelés gyorsítja a filler lebomlását. A hialuronsavval feltöltött arcban nem egy évig, hanem csak kilenc hónapig marad meg a hialuron: a szervezet hamarabb lebontja. Más gond nem lesz.

– Azt tartom, hogy a szépészeti eljárások kiegészítik egymást – mondja Angi. – Aki töltetni jár, annak is szüksége van kozmetikára. A kozmetikus máshogy dolgozza meg a bőrt, mint az orvos.

Hozzáteszi még, hogy a kezelés akkor ellenjavallt, ha valakinek gyulladásos rosaceája van. Az eljárás előtt azt is fontos jelezni, ha az elmúlt fél évben orvosilag kémiai hámlasztással volt kezelve a bőr. A frakcionált mikrotűs rádiófrekvenciás arcfiatalító kezeléssel korábban csak az esztétikai orvoslás élt, és a bőrgyógyászok dolgoztak vele. Mára viszont a képzett kozmetikusok is alkalmazhatják – így a kezelés a vidéki városokban is könnyen hozzáférhetővé vált.

M. Ando Krisztina
Cookies