Nyitott világban élünk, ami üldözi a fafejűséget. Mindent és mindenkit megértünk. Ami jó, jó!

Ám sokszor nem tudjuk, mi a beteg és mi az egészséges. Az én apukám az alkoholistát még gyönge és semmirevaló embernek tartotta, aki elissza gyermekei uzsonnapénzét. Az én koromban az alkoholista már csak beteg embernek számít.

mark-bryan-kek-kezdo.jpg

Unokahúgom, aki öt éve végezte az orvosi egyetemet, még azt tanulta, hogy az a férfi, aki szőrös lábára tűsarkút húz és miniszoknyában jár, mentális zavarokban szenved. Vizsgázott is a kérdéskörből. Most pedig a közegészségügy alkalmazottjaként a belépő beszélgetéseken naponta találkozik férfiakkal, akik talpig sminkben, méteres körmük alatt fekete csíkkal, nyeglén „kikérik maguknak”. Mert ők az igazi nők!

„A normális vége”, írja az Elle utolsó száma. A tágabban vett fejlődés új normákat hoz... Az új normák pedig újfajta normalitást hoznak, szivárványcsaládokat és sminkelő férfiakat. (Elle, május-jún. szám) Hat-hét éve, mikor interjúkat készítettünk neves pszichológusokkal, olyan értelemben nyilatkoztak, hogy a nemi identitás – én fiú vagyok, lány vagyok, homoszexuális vagyok – kamaszkorban alakul ki. Addig nemigen kell a nemiséggel zargatni a gyerekeket, és nem tesz jót, ha ilyen-olyan irányú erotikus késztetésekkel találkoznak, mert ez csak elbizonytalanítja őket.

Az ilyesmi még nemigen foglalkoztatja a gyerekeket, azért is állított az emberiség korhatárokat: 15 évtől van jogod szexelni, 18 éves korodtól házasodhatsz és a többi.

A bimbó a rózsának sorsa, ha igazi rózsa, akkor bimbót hajt, ha nem, akkor kalászt. Igazság szerint a pszichológia manapság hallgat, és amikor szeretnénk megkérdezni, hogy kit tisztelhetünk Mark Bryan-ban, aki háromgyerekes apuka létére tűsarkúban és miniszoknyában tipeg (amúgy egy szőrös férfi, izmos vádlikkal, szúrós férfitekintettel), senki nem tud válaszolni. A szakember hebeg-habog, nem meri kimondani, hogy a fickó mentális zavarban szenved, mert ki tudja... Még kirúgják a szakmából. Megkérdeztük homoszexuális barátainkat is, akiket szeretünk és tisztelünk, de ők csak a vállukat vonogatták: Bryan ezek szerint nem tudja, merre menjen, jobbra vagy balra (magát különben cisznemű heterónak definiálja)...

hirlevel_web_banner_1_330.jpg

Manapság tekintélyes lapok azt írják, már nincs jelentősége a nemnek – de bizony az utcán nem nemtelen emberek futkároznak, és még nem sikerült a szűznemzést megoldani, gyereket egyelőre csak a nő tud szülni. S hogy a nemnek nincs jelentősége? Hisz manapság ez a menő, a fluid nemi jelleg! A TikTokon a fiúk hetven százaléka festi magát, a legjobb sminkesek a transzik, az egyes csoportok egymástól lopkodják a szexis ruhadarabokat. Mindenki nagyobb páva akar lenni – lassan már a tojók is a hímek tolluszályával vonulnak.

Akkor tehát a pszichológusok hazudtak, mikor azt tanították nekünk, hogy az embert veszélyes elbizonytalanítani – bármiben, a nemében meg főleg.

Bryan férfilába

Mark Bryant nemrégiben hatalmas felhajtással fogadták Budapesten. Mark 61 éves, amerikai, de Németországban dolgozik robotikai mérnökként, és háromgyerekes családapa. Izmos vádlija, kopasz feje van, és mindennap szoknyát húz. Nagyon népszerű, majd félmillióan követik az Instán, mert teljesen formabontó módon néz ki.

Deréktől felfelé klasszikus férfiszettekben jár, öltönyzakóban, deréktől lefelé pedig – szűk ceruzaszoknyában és magas sarkúban. Nem nő, mert egy nőnek igéző lába van, az övé meg szőrös férfiláb. Van, aki azt mondja, na és, mi ebben a csoda: hisz a nők is átvették a férfiak ruhadarabjait. Csak épp Coco Chanel azért vetette le a fűzőt a nőkkel, mert az irtó kényelmetlen volt, a nők nem kaptak benne levegőt, eltörte a bordáikat. És így tovább: a praktikus ruhadarabokat vettük át, azokból lettek uniszex – de nem genderfluid – ruhadarabok.

mark-bryan-feher.jpg

Ki fogja követni?

„Mark Bryant lehet követni, de a férfiagyat és a női agyat azért nehéz lesz átoperálni" – ez azon a kerekasztal-beszélgetésen hangzott el, amit Lakatos Márk divatblogger hívott össze Mark érkezése kapcsán. Vagyis a férfiakat nem biztos, hogy pont ezzel lehet majd érzékenyíteni az LMBTQ-témák iránt. Amúgy a fő kérdés az volt, hogy válhat-e a szoknya a jövőben férfiviseletté? A két nem úgyis közelít egymáshoz.

„Ha a férfi is főz és vasal, akkor ezek a férfiak hordjanak szoknyát..." – hangzott el a javaslat. Igen. A férfiak mindig is hordtak szoknyát, tógát, leplet a történelem során. De nem ilyen szűk ceruzaszoknyát, mert ilyet a nők kilencven százaléka nem visel, s hozzá kényelmetlen tűsarkút. Ez a viselet ebben a kombinációban mást jelez.

Nagyvendégi Éva
Cookies