Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbaj nagy kockázatú népbetegség: sietteti az erek meszesedését. Gyógyításának alapja az életmódterápia, azaz a diéta és a testmozgás.

Ehhez társul a gyógyszeres kezelés, az ún. antidiabetikumok rendszeres szedése. Az antidiabetikumok hatékonyságának feltétele, hogy a beteg hasnyálmirigye még képes legyen a glükóz (vércukor) szintjének szabályozásában fő szerepet játszó inzulin termelésére.

gyogyszercsalad.jpg
(Kép forrása: theatlantic.com)

Az évek előre haladtával azonban egyre jobban csökken az inzulintermelés is. Ezért keltett nagy figyelmet egy olyan új gyógyszercsoport megjelenése, amely az inzulintermeléstől függetlenül képes hatást kifejteni, vagyis a cukorbetegség bármely stádiumában alkalmazható. Ahhoz hogy megértsük a cukorbaj kezelésében valóban újdonságnak számító gyógyszer szerepét, tudnunk kell, hogy a vese meghatározó szerepet játszik a vércukor szintjének szabályozásában is.

A vércukrot is tartalmazó vér a vesén keresztül átáramolva megszabadul a test számára haszontalan és/vagy káros anyagoktól, melyek bekerülnek a vizeletbe. Az elsődleges vizeletszűrletbe azonban bekerül naponta kb. 140-180 gramm glükóz is.Hogy e fontos energiaforrás ne vesszen el, a „veseszűrő” mögött elhelyezkedő vesecsatornácskák (tubulusok) képesek visszaszívni ezt a szűrletbe került cukrot, így az nem a vizeletbe jut, hanem visszakerül a vérbe.

Másként fogalmazva: egészséges embernél a szűrletbe kerülő cukor mennyisége nem lépi át az ún. veseküszöböt, tehát a vese cukorvisszaszívó kapacitását.

Logikus, hogy minél több cukrot tartalmaz a vér, annál több kerül át a szűrletbe, és annál többet kell visszaszívni a tubulusoknak is. Tudjuk, hogy a cukorbetegség egyik tünete az ún. hiperglikémia, azaz a normálisnál magasabb vércukorszint. Az ilyen magas vércukorszint esetén viszont a veseküszöböt meghaladó mennyiségű cukor kerül át a szűrletbe. Ezt a mennyiséget a vesetubulusok már nem képesek visszaszívni: a cukor megjelenik a beteg vizeletében.

Így alakul ki a cukorbetegség másik fontos tünete: a cukorvizelés (glikozúria). Ez a tünet viszont úgy is felfogható, hogy a test így próbál megszabadulni a cukorfeleslegtől: kipisili azt. Nos, ezt a cukorbajban megjelenő mechanizmust sikerült most a gyógyszerkutatóknak a gyógyítás szolgálatába állítani!

hirlevel_web_banner_1_121.jpg

Az új gyógyszer ugyanis képes gátolni azt az enzimet, amely a vesecsatornákban a cukor visszaszívásáért felelős. Vagyis ez a gyógyszer a normálisnál alacsonyabb szintre helyezi a veseküszöböt, így a vese nem szívja vissza a vércukrot, hanem az nagy mennyiségben távozik a vizeletbe. Ezzel párhuzamosan pedig csökken a vércukorszint! Még érthetőbben: ez a szer úgy gyógyítja a cukorbajt, hogy a beteggel kipisilteti a cukorfelesleget. S hogy a sok cukor miatt a vizelet ne sűrűsödjön be, természetesen nagyobb mennyiségű víznek is távoznia kell a testből.

Az így kezelt beteg tehát naponta 2-3 deciliterrel több vizeletet „termel”. Mivel azonban az új gyógyszer tablettáját elég napjában egyszer, reggel bevenni, ez a többletpisi nem okoz gondot. További előnye, hogy adható a már eddig használt gyógyszerek és/vagy inzulin mellé is kiegészítő kezelésként. Az így ürített vizelet cukortartalma azonban magas, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a külső húgyutak (hímvessző, hüvely) higiéniájának.

Dr. Kiss László
Kapcsolódó írásunk 
Cookies