A jelenlegi helyzet nem igazán alkalmas az utazgatásra, azonban a képeket nézetegve könnyedén képzeletünk repülőgépére pattanhatunk, s az otthoni fotelból tekinthetjük meg Dubaj legizgalmasabb látványosságait!

Dubaj az a hely, ahol nincs járda, mert ott senki sem jár gyalog, arany csorog a falakról, és fehérek az autók (azok jobban visszaverik a fényt, ugyanis nyáron 50 fok van). A dubajiak mindent lemásoltak, amit Európában és főleg Amerikában arra érdemesnek találtak: itt van a legmagasabb torony (ha már az amerikait felrobbantották), a legnagyobb akvárium, ál-Velence, és a fehér homokban art deco felhőkarcolók árnyékában hűsölhetünk – az eredetit, talán mondani sem kell, hogy New Yorkban találjuk meg.

dubaj-kezdo.jpg

Dubajról még a sejk juthat az eszébe egy igazi felvidékinek, ugyanis néhány éve szeptemberben nem először és utoljára fordult meg Somorján a lóversenypályán, ahol lova megnyerte a versenyt, csak mivel eltörte a lábát, a szabályok szerint ki kellett zárni. Nos, a nagyhatalmú sejk akkor annyira megharagudott, hogy azonnal a lovak (akarom mondani a felhők) paripái közé csapott, s otthagyta a versenyt. Amúgy Al Maktoum a neve, és 23 fia van, közülük az egyik itt versenyzett Somorján – és aktív Facebook-felhasználó, bárki megcsodálhatja képeit a közösségi hálón.

Nemrégiben állandó repülőgépjáratot indítottak Pozsonyból Dubajba és vissza, ugyanis rengetegen dolgoznak kint. Néhány éve már én is ezen a gépen utaztam, s nemsokára egy kis, fatornyos szlovák faluban éreztem magamat, ahol mindenki mindenkit ismer. A mögöttem ülő úriember megkérdezte, hogy én hol fogok lakni, s mikor meghallotta, hogy nem az Atlantisban, az ő világszép szállodájában, akkor bizony lebiggyedt az ajka. Bezzeg az ő Atlantisában reggeltől estélig, estétől reggelig „all inclusive“ lehet inni. Igazi alkoholt, s az arab világban ez ritkaságszámba megy! Elmondta még, hogy neki cége van kint, azért utazik rendszeresen Dubajba, s viszi magával mindig az unokákat is.

A dubaji metró nem csupán tömegközlekedési eszköz, hanem turistalátványosság is. Időutazás, méghozzá előre a jövőbe. Érdekes egy európainak látni, hogy van külön kocsi a nőknek és a gyerekeknek. Érdekesség, hogy a metrónak nincs vezetője. Automatikusan be van állítva a sebesség, meg hogy hol kell megállni.

Kicsit elcsodálkozom, mert még köszönni sem tudott angolul, s három sárga foga volt, meg négy szál lenyalt haja. Ám lehet, így néznek ki a dubaji cégtulajdonosok – hogy ne legyek csúnyán előítéletes. Azért persze megkérdeztem a férjemet, aki a talányokat jobban érti, s ő seperc alatt felvilágosított, hogy azokban az égbe nyúló felhőkarcolókban főképp irodák vannak, melyeket a sárga fogú szlovák úriemberhez hasonló (csak kicsit disztingváltabb külsejű) úriemberek bérelnek ki. Dubaj ugyanis adóparadicsom, ahol ha bejegyzett cégünk van, nem kell társasági adót fizetni. Elsősorban tehát eme elv mentén működik ez a huszonegyedik századi földi paradicsom.

Ezek után pedig lássunk pár látnivalót, melyek emelik Dubaj presztízsét. Elsőnek itt van a Burdzs Kalifa (a Kalifa-torony). Ez Dubaj új nevezetessége, 830 méter magas, a világ jelenlegi legmagasabb épülete. Dubaj kormányának, illetve uralkodó házának csekély 1,5 milliárd dollárjába került. Olyan látványossággal akarták gazdagítani országukat, amely még több turistát vonz ide.

legmagasabb-torony-dubaj.jpg
Burdzs Kalifa

A turisták áradnak is, hogy láthassák a világ legmagasabb épületét. Eszméletlen sebességgel, mindössze 1 perc alatt jutunk fel a 124. emeletre. Körbe lehet járni az emeletet, ki is lehet menni egy teraszra, ahonnan fel lehet tekinteni a még hátralévő, kb. 100 emelet-e. A csokrokban felépített toronyházak kis makettnek tűnnek ahhoz képest, hogy 40-60 emeletesek. Ellátni egészen a sivatagos részekig. Az épületben forgatták a Mission Impossible sok jelenetét (a félelmetes magasságú épület oldalán Tom Cruise lógott ki – a színész maga szerepelt az életveszélyes jelenetben).

Magas pénzbüntetés jár annak, aki véletlenül elalszik, vagy eszik-iszik a metrón. A metró a földfelszín felett megy, nem a föld alatt, ahogy megszoktuk máshol a világban.

Nem messze tőle egy szökőkutas show élvezhető naponta. Időnként 50 emeletnyi magasságba emelkednek a vízsugarak. A Las Vegas-i Bellagio hotel vízi látványshowját tervező csoport dolgozta ki, nagyon profin. Akik látták az amerikait is, azt mondják, hogy ez még látványosabb: végül is ott van háttérben hozzá a világ legmagasabb épülete is.

vizeses-dubaj.jpg

Színes fényekben ütemre táncolnak a vízsugarak! Több show is van a nap folyamán, és mindig más és más műfajú a zenei aláfestés (arab, klasszikus, pop, indiai).

hirlevel_web_banner_2_51.jpg

Burdzs al Arab

Az Arabok tornya egy dagadó vitorlát jelképező vízparti építmény. Nos, ez a világ egyetlen 7 csillagos hotelje. Belül csorog az arany a falakon, és a belsőépítészete is bámulatos. Előzetes bejelentkezés szükséges még ahhoz is, hogy egy kávét elfogyaszthassunk. 

vitrolas-hotel-dubaj.jpg
Burdzs al Arab

Mellette látható a Wild Wadi, a vízividámpark – számtalan vízi csodával. Nem messze tőle a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Dubai Mallban csodálhatunk meg egy páratlan akváriumot és víz alatti állatkertet. Ilyen sokféle cápa nagyon kevés helyen látható. A világon nincs nagyobb akváriumos üvegfelület, mint itt. Ne hagyjuk ki!

orias-akvarium-dubaj.jpg

Egy mecset számokban

A Zayed sejk-mecset a nyolcadik legnagyobb mecset a világon – ám az egyik legcsodásabb. Abu Dhabi különleges épülete. Nevét Zayed bin Szultán Ál Nahján emír-elnökről kapta. 2007-ben nyílt meg, és 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. A mecset négy sarkában elhelyezett minaretek 115 méter magasak.

mecset-dubaj.jpg

A hatalmas épület egésze egyszerre 40 000 hívőt tud befogadni, és a fő imacsarnokban egyszerre 9000 hívő fér el. Itt található a világ legnagyobb szőnyege, mely 5700 m² területű. Teljes súlya 47 tonna. A mecsetben található a világ legnagyobb csillárja, amely 10 méter átmérőjű.

Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies