„Háromszor éltem át ugyanazt: ülünk a kávéházban, a férjem meg én, szemben velünk ők ketten, vagy csak a feleség, vagy csak a férj. Megint ki kell cserélni az albumban a fényképeket, másokkal kell tervezni a nyári szabadságot... Már megint magunkra maradunk. Válnak a barátok.”

Válik a gyerekkori barátnő, válik az egykori osztálytárs. A családba befészkeli magát a nyugtalanság. Egy válás mindig rengeteg kérdést vet fel. El kell dönteni, ki felé hajlunk. El kell dönteni, kivel nem fogunk beszélni. Választani kell, kit tartunk meg barátnak: a férjet vagy a feleséget. Mind a kettőt nem lehet.

valnak-a-barataink-kezdo.jpg
(© Andre De Santis for The London Magazine)

Mi is veszélyben vagyunk

A barátok válása mindig kellemetlen. Belesajdul a szívünk, ha arra gondolunk, hogy milyen jól kijöttünk velük, hiszen ideális házaspárnak tartottuk őket. Szellemesek voltak, kedvesek, tele energiával. Néha provokáltak bennünket, egy kicsit meg is sértettek, de idővel megszoktuk a modorukat, kiszólásaikat. Abban a pillanatban, amikor a barátok bejelentik, hogy válni fognak, egyetlen súlyos, minden mást eltörlő érzés kerekedik felül bennünk: az idegesség. A kérdés ugyanis ez: Ha ők nem tudták megúszni, hogyan fogjuk megúszni mi? A levegőben vibráló kérdés olyan kényszerképzetet szülhet, hogy a mi házasságunk is az összeomlás szélén áll.

Ha a baráti házaspár hűtlenség miatt válik, hűtlenséggel gyanúsítjuk meg a férjünket. Ha barátaink azért válnak, mert már nem tudnak szót érteni egymással, mi is kételkedni kezdünk, hogy értjük-e még egymást.

„A barátok válása nagy kockázat a baráti házaspárok számára is. Mérlegre teszik a saját házasságukat. S ha konfliktusos, veszély fenyegeti az ő házasságukat is” – mondja a családterapeuta.

Ne beszéljünk róla, ne legyünk mérgesek miatta

Itt az a kérdés, ki szabad-e mondani hangosan, hogy: „Ha nekik nem sikerült, hogyan sikerülhetne nekünk?” Ezzel a gondolattal nem szabad foglalkozni. A feleség legelőször is azt állapítsa meg, hogy mit gondol a barátok válásáról a férje. Csak hogy tudja, hányadán áll. Nem kell megoldást keresnie, csak egyszerűen érdeklődjön. A férje esetleg azt mondja: „Kár. Már nem fogunk együtt kirándulni a hegyekbe... Péter olyan jól pingpongozott.” Ezzel ki is merítette a témát. Ha a férje nem szól semmit, ne kezdjen el gyanakodni. Lehet, hogy ilyen szangvinikus a természete, joga van hozzá. Inkább vegyen róla példát. Mint férfi segíthet önnek abban, hogy ne ragadják el „nőies” érzelmei – ne betegedjen bele a barátnő válásába. Egy igazi férfi – sajátos gondolkodásmódjának köszönhetően – jól tudja, hogy ez a válás nem az ő ügye.

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

Általában a nő kezd el „lelkizni”: napokig azon rágódik, hol történt a hiba. A férjeket eleinte untatja a téma, később kifejezetten irritálja. Ez később nagy konfliktusok forrása lehet. Ha a nő beszélni akar – más módszert kell választania. Először dicsérje meg a saját házasságukat, azután pedig ésszerűen fejtse ki, hogy szerinte hol és miben hibázott a válni készülő házaspár. Ilyen megoldás mellett a férj nem érzi veszélyeztetettnek a saját házasságát, azonkívül a feleségnek módja nyílik arra, hogy ráirányítsa a férj figyelmét saját belső bizonytalanságaikra.

Sokkal jobb idegen példán szemléltetni saját bajainkat, mint kerek perec megmondani, mit érzünk rossznak. A férj talán így megérti, milyen hibákat követett el a másik férj, mit kell elkerülnie, nehogy hasonló sorsra jusson. Minden belefér a következő egyszerű mondatba: „Péter egyáltalán nem figyelt Gyöngyire. Örülök, hogy te nem ilyen vagy.” Ebből a férj megérti, hogy többet kell törődnie a feleségével. Ha beszélünk is barátaink válásáról, ne tartson ez tovább, mint két este. Van sok ennél kellemesebb beszédtéma is. Ha úgy érezzük, hogy csak erről vagyunk képesek beszélni, forduljunk pszichoterapeutához.

elofizetes_uj_no_332.png

Ki rontotta el?

Barátaink válása után hatalmas dilemma előtt állunk: melyikükkel tartsuk továbbra is a kapcsolatot? Mindjárt az elején fogadjunk el: objektív igazság nem létezik. Aligha sikerül megállapítani, melyiküknek nagyobb a felelőssége. Egyértelműen egyikük oldalára sem lehet állni. A legtöbb esetben férjünk a férfi oldalára áll, és vele fog találkozni a jövőben, a feleség pedig az asszonynak ad majd igazat. Ez történik az esetek 72 százalékában. Ennek a megoldásnak az a veszélye, hogy kialakulhat egy férfi- és egy női front. Képzelje el, mi lesz. A férje a barátjával tart, ön a feleséggel. Ketten két különböző helyen vannak, és nem együtt, majd este találkoznak. Milyen lesz a hangulat? Férje a barátját fogja védeni, ön a barátnőjét. Napirenden lesz a veszekedés. A férje arról lesz meggyőződve, hogy a barátnője tette tönkre az ő barátjának életét, ön pedig épp az ellenkezőjét állítja. Kitör a háború.

A férjnek és a feleségnek csak ritkán sikerül leülnie otthon. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ekkorra, ebben a fázisban már a mi házasságunk is sérülékeny. Ezért kerüljük a fölösleges konfliktusokat! A pszichológusok tapasztalatból tudják, hogy ilyen helyzetben a férfiak azok, akik képesek „jóban lenni” mindkét féllel. Ezért egyezzünk meg a férjünkkel, és együtt találkozzunk a volt férjjel, a volt feleséggel. Ez a megoldás kompromisszumokat kíván – de ez a legbiztonságosabb. Legalábbis a válás utáni első időkben. A másik megoldás: kérjük meg az elvált feleket, hogy további barátságunk ne arról szóljon, hogyan hányják a mocskot a másikra.

Vigyázzunk az elvált barátnőkkel

Az elvált barátnő ugyanis a válás után egy ideig „osztja az észt”. A legtöbb nő lelkiállapota rossz a válás után, de mivel ezt nem hajlandók elismerni, fennhangon hirdetik, hogy mennyire örülnek a visszaszerzett szabadságnak, s mennyire megundorodtak a házasságtól (még akkor is, ha ez egyáltalán nem igaz).

Ha a feleség befolyásolható, és a férj nem éppen ideális társ – akkor nagy veszélyben van. A helyzet olyan, mint egy vírusos fertőzés. Igen könnyen elkaphatjuk a kórt, és egyre gyakrabban mondogatjuk: „Ha neki olyan jó, miért ne próbálnám meg én is...”

Mit tegyünk?

Két lehetőségünk van. Vagy azt mondjuk a barátnőnknek: „Fejezzük be a témát! Mit főztél ma?” Vagy megszakítjuk vele a kapcsolatot. A pszichológus tanácsa szerint előbb próbálkozzunk az első változattal, és mondjuk el a barátnőnknek, milyen rossz hatással van lelkiállapotunkra az örökös nyavalygás, panaszkodás. Konkrétan jelöljük meg azokat a témákat, amelyekről nem akarunk beszélni az elkövetkező hetekben. Azt is határozzuk meg, mennyi időt szándékozunk tölteni a barátnőnkkel, és milyen gyakran.

Igaz, hogy a barátnőnek szüksége van ránk, de a saját energiaháztartásunkat is védeni kell. Az elvált barátnő ugyanis azt várja tőlünk, hogy a bizalmasa legyünk, hogy hallgassuk meg, támogassuk, ismerkedjünk meg a legkisebb részletekkel is. Ilyenkor jusson eszünkbe, kit részesítünk előnyben: a barátnőnket-e – vagy saját házasságunkat.

Válás után sok nő meg akarja mutatni a világnak, hogy mennyire boldog, nem köti gúzsba a házimunka, új szerelmet kereshet – örül és szabad. Ez a lelkiállapot csak pár hónapig tart, utána bekövetkezik a teljes összeomlás.

valnak-a-barataink-belso.jpg
(© Jeannie Phan)

Az ócsárlásba ne menjen bele

Mi módon segíthet valóban a barátain? Ne adjon kéretlenül tanácsokat. Egy ideig inkább hallgasson – azaz hallgassa meg a feleket. Véletlenül se bonyolódjon bele az „alávaló”, „hülye”, „gazember” típusú beszélgetésekbe. Ez nem segít a barátnőnkön. Ha megfelelően józanok vagyunk, segíthetünk neki reálisan megítélni a helyzetet, hogy ne mardossa túlságosan az önvád. Védjük meg például attól, hogy összevesszen volt anyósával, vagy ostoba kalandba keveredjen a főnökével. Ha a barátnő az a típus, aki a csapások után magába zárkózik, és ki se húzza a lábát otthonról, vigyük el pszichológushoz.

A jó barátnő három legfontosabb ismertetőjele: 1. a meghallgatás, 2. az ítélkezés mellőzése, 3. közvetítés az elvált barátnő és a segítők között.

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies