Szinte mindnyájan találkoztunk már – ilyen-olyan formában – az MLM-mel, azaz a multilevel vagy network marketinggel (időnként többszintű értékesítésnek vagy hálózati kereskedelemnek fordítják). Van, akinek sikerült szép kis hálózatot kiépítenie, és havonta több ezer euró keresettel rendelkezik. A legtöbbünknek azonban – a szakértők szerint az emberek 80-90%-ának – nem jön össze az üzlet, és jó nagyot bukunk az egészen. Olyanokkal is találkozhatunk, akik ideig-óráig jól kerestek vele, azonban hirtelen, egyik hónapról a másikra elszegényedtek. Fokozatosan kialakult bennünk a kép: az MLM egy piramisjáték, és az ördögtől való. Erőszakos, ellenszenves, gerinctelen magatartást kíván.

Vajon valóban így van ez? Vajon az MLM tényleg egyenlő a piramisjátékokkal? Egyáltalán: mi az a piramisjáték? Tényleg csak az erőszakos emberek válhatnak sikeressé? Mire figyeljünk, ha megkeresnek minket a legújabb bomba üzlettel?

mlm-kezdo.jpg
(© Money; Getty Images)

Rozika nyugdíjas közgazdász, pedagógus. Több mint 20 éve csatlakozott különféle MLM-rendszerekhez. Azelőtt jól jövedelmező vállalkozást sikerült felépítenie, ma már minimális ráfordítással foglalkozik kozmetikumokkal, a nyugdíj mellett havi 300-500 eurót keres. A középkorú János 10 éve MLM-ezik, szintén több cégnél próbálkozott. Volt, ahol nagyot bukott. Végül megállapodott egy egészséges kávékat forgalmazó cégnél, amely munkája mellett stabil keresetet biztosít számára. Olvasmányaimat és saját tapasztalataimat – merthogy én is többször megpróbálkoztam ezzel-azzal – az ő tanácsaikkal egészítettem ki. 

Abban mindnyájan egyetértünk, hogy maga az MLM filozófiájában kiváló eladási módszer. És itt jön az a bizonyos szócska: de... Meg hogy: khm... Például nekem se sikerült. Pedig mindent megpróbáltam. Motivációs cédéket hallgattam, eljártam a cég képzéseire, névlistát írtam... És mégsem. Befektettem egy bizonyos összeget (megvettem a kezdőcsomagot), de végül kénytelen voltam szembenézni azzal a ténnyel, hogy kis pénzecském bizony elúszott. Hol a hiba? 

– Elsősorban tegyük tisztába, mit is jelent pontosan az a kifejezés, hogy multilevel marketing, és miben különbözik a piramisjátékoktól – mondja Rozika. – Az MLM egy eladási módszer – se több, se kevesebb. Méghozzá a legjobbak közül való. Az MLM lényege, hogy a cég előállít egy terméket, amelyet el szeretne adni. Ezt nem a boltokba viszi be (hagyományos eladás), hanem alvállalkozók által értékesíti. Tehát szerződést köt valakivel, aki a terméket igyekszik a tőle telhető legnagyobb eredményességgel eladni. Hogy miért? Mert jutalékot kap belőle. (Ha az egész csak ennyiből állna, akkor ez lenne a közvetlen vagy direkt eladás. Így működik legtöbb biztosító vagy például az Avon is.)

A lényeg azonban a hálózatépítésben van. Az alvállalkozó igyekszik a céghez minél több személyt csatlakoztatni, akik szintén minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy eladják a terméket, illetve hogy ők is hálózatot építsenek ki maguk alá.

– A cég meghálálja az alvállalkozó munkáját, ugyanis minden egyes újonnan csatlakozó, termékeladásban sikeres tag után részesedést fizet. Ez röviden az MLM lényege: mindig van egy termék, és mindig hálózatépítésről van szó. Az alvállalkozókat abból a pénzből fizetik ki, amelyik a hagyományos eladásban „elúszik” a cég és a bolt között (különféle raktárak, viszonteladók, reklám); és ő érdekeltebb az eladásban, mint egy boltos, mert nagyobb jutalékot kap. A hiedelmekkel ellentétben az MLM éppen hogy nem piramisjáték, ugyanis a később csatlakozók jövedelme kielőzheti azokét, akik őket bekötötték. Tehát például a hármas „láncszem” kielőzheti a „kettest”, a saját szponzorát. Ezért igazságos az MLM. 

Igazságos?!

Én egy csomó embert láttam tönkremenni. Itt van például Lívia, aki 15 éve Közép-Európa egyik legsikeresebb üzletasszonya volt, kilencezer (!) ember tartozott alá, euróban számolva havi 20 ezret keresett! Kiváló szponzorként nemcsak meghallgatta az embereit, hanem aggodalmaikat is tolmácsolta a felső vezetés felé. Nos, új igazgató jött, aki reformokat akart bevezetni, ami ellen Lívia kilencezres csoportja tiltakozni kezdett (méghozzá joggal). Lívia határozottan kiállt mellettük. Túl nagy volt a szája, és azt hitte, a munkája védi, mint a páncél, hát ezt is megengedheti magának. Nos, a felső vezetőség egy nap Lívia orra alá dugott egy papírt: ki van rúgva... Az asszony rosszul reagált a váratlan helyzetre, és aláírta a felmondást, amivel mindent veszített. Másnaptól egy fillért sem kapott hatalmas hálózata után. Ennek már tíz éve... Lívia azóta se állt talpra. 

elofizetes_uj_no.png

– Mit szól ehhez a történethez? Ez igazságos? – kérdem Rozikát. – Egyáltalán nem – feleli. – Tönkretették az életét. Igazságot nem fognak neki szolgáltatni, mert a cég nagy ellenfél, simán le tudja fizetni a bíróságot... Sőt, a történetet én is ismerem. És el kell árulnom még egy csavart: a kilencezres csoportból csupán húszan álltak ki az asszony mellett, a többiek gyáván homokba dugták a fejüket. Ugyanakkor vegyük észre: ebben az esetben a cég volt a ludas, nem az MLM! Hiba mindig akkor csúszik be, mikor nem tartják be a játékszabályokat. Ilyesmi bárkivel megtörténhet, hagyományos munkahelyen is.

Talán kezdjük megérteni: mielőtt beregisztrálunk valahova, nézzük meg alaposan magát a céget! Vajon mire figyeljünk oda? Mindezt részletesen leírom, előbb azonban tisztázni kell, mit is jelent pontosan a piramisjáték. A piramisjáték legfőbb jellemzője, hogy nincs mögötte termék. A tagok pénzt fizetnek be, mert elhitetik velük, hogy egy-két éven belül a befektetett összeg többszöröse kerül vissza hozzájuk. Egy ember alá becsatlakoznak, mondjuk, hárman, azok alá is hárman, meg azok alá is hárman, akkor az egész úgy fog kinézni, mint egy piramis – innen az elnevezés. A rendszer egy ideig működik, egészen addig, míg a legalul lévők rá nem jönnek, hogy átverték őket. Ebben a rendszerben valóban csak azok járnak jól, akik korán csatlakoztak – az alsóbb szinteken lévők nem tudják megelőzni a felettük állókat. 

Na, most itt jön a csavar: mivel a piramisjáték illegális, a gyanús cégek különféle díszcsomagolással megtévesztik áldozataikat. 

Egy alkalommal jól megütöttem a bokámat – meséli János. – Már 150 euróval beléphettem volna, azonban azt mondták, ha fizetek egy ezrest, akkor magasabb pozícióba kerülök, nagyobb jutalékot kapok. Én hittem nekik... Sajnos, egy fillért sem láttam belőle. Láttam okos, művelt férfiakat is nagyokat bukni. Nem egységcsomagot vásároltak a cégtől, hanem 10 ezer euróval szálltak be – azt hitték, részvényesek lesznek. Azzal ámították őket, hogy három év múlva 30 ezret tudnak a cégből kivenni... Aztán hamarosan rá kellett jönniük: nem hogy nem fialt meg a pénzük, de még az is eltűnt, amit befizettek. Hová lett a 10 ezer eurójuk? Sajnos vannak esetek, amikor a cég nem számon kérhető. Minden hivatalosan működött – csak mi voltunk balekok...

– Máskor a „termék” csak látszólag termék. Például hallottam olyasmiről, hogy biztosításokat árultak MLM-rendszerben. Igen ám, csakhogy az a biztosítás, amelyet 150 euróért értékesítettek, mondjuk, csak 30 eurót ért! Azzal áltatták a hozzá nem értőket, hogy ha becsatlakoznak hárman alájuk, nekik már visszajön a pénzük, és van hozzá ingyen biztosításuk. Ez a cég már nincs sehol, viszont jó sok embert rászedtek, akik utólag rájöttek: a biztosításuk fabatkát sem ér, a pénzük meg odaveszett. Azonban minden rosszban van valami jó. Saját káromon tanultam meg: soha nem szabad olyan céghez kapcsolódni, amelyik pénzért cserébe pozíciókat vagy részvényeket ígér. A jutalékrendszer alapja a termék! 

mlm-belso.jpg
(© Marta Parszeniew)

Mielőtt belépünk valahova, figyeljünk oda: 

 • Milyen céghez kívánunk csatlakozni
  A szakértők szerint biztonságosabb nagy múltú, legkevesebb 6-7 éves céghez kapcsolódni, amelyik már bizonyított. Nem igaz, miszerint „a legkorábban csatlakozók magasabb pozíciókat érhetnek el”. Egy korrekt jutalékrendszerrel rendelkező cégnél előrejuthatunk – már ha hajlandók vagyunk dolgozni, és a szakma fortélyait is elsajátítottuk. 
 • Milyen az adott cég jutalékrendszere
  Ez az egyik legfontosabb szempont. Ahány MLM cég, annyi jutalékrendszer, annyiféle hálózatépítési mód. Az egyikben csak két embert lehet közvetlenül magunk alá csatlakoztatni, a másikban „szabad a vásár”. Az összes cég azt hirdeti magáról, hogy az ő jutalékrendszere a legjobb – a valóságban azonban csak összeollóznak egy sajátot, attól függően, éppen mit tartanak divatosnak. A jobbak esetében több eladót is be tudunk csatlakoztatni közvetlenül magunk alá, azaz több lábra építkezhetünk. További fontos szempont, hogy kiveszik-e az egyik lábat alólunk, ha esetleg magasabb forgalmat bonyolít le. A tisztességes rendszerek nem veszik ki teljesen, legalább 5%-ot juttatnak nekünk az „ügyesebb láb” forgalmából – hálából azért, mert mi hoztuk az üzletet, és mi tanítottuk ki a beszervezetteket. Ha nem értünk a dologhoz, kérjük ki egy régóta MLM-ező ismerősünk tanácsát! 
Kik a tulajdonosok? A legjobb tulajdonosok azok a családok, amelyek maguk fejlesztették ki a terméket. Számukra a cég logója egyet jelent a család hírnevével, ezért a legtöbb esetben tisztességesek. Ettől, persze, más tulajdonosok is lehetnek korrektek, de ha nem vagyunk biztosak benne, nézzünk utánuk az interneten. Ha a cég offshore (a cégbejegyzés országában nem adózik), akkor legyünk óvatosak. 
 • Magyarország után a következő ország Szlovákia
  Ne vegyük készpénznek, hogy itt is megtelepszik. Érdekesség: Magyarország világszinten MLM-nagyhatalom, maga után vonva a határon túli magyarlakta területeket. A MLM-vállalkozások általában az USA-ból indulnak, majd Európában elsőként Magyarországot keresik fel. Úgy tűnik, mi, magyarok vállalkozó kedvűek vagyunk, és szeretjük az újdonságokat. (Szlovákia ezzel szemben konzervatív, a szlovák lakosság körében „népszerűbbek” a biztosítások, amelyek általában öltönyös-nyakkendős úriember képében érkeznek a házhoz.) Egy szó, mint száz: ha magyarországi kapcsolatunk legközelebb felkeres, számoljunk vele, hogy Magyarországra fog kelleni átmenni a csomagokért, és állandóan át kell számolni a forintot euróra. Egyáltalán nem biztos, hogy a termék (étrendkiegészítő) engedélyezése körül is minden rendben van! 
 • Mekkora a beugró
  Egy tisztességes cég kezdőcsomagja általában 0-200 euró között mozog. Ha ennél nagyobb összeget kell befektetnünk, és havonta, mondjuk, csak 700 euróból élünk, alaposan gondoljuk meg, mit csinálunk. A családunk vésztartalékait nem érdemes kockára tenni! 
 • Milyen segédanyagokat biztosítanak
  Kerüljük el azokat a cégeket, ahol a különféle brosúrák, tájékoztató segédeszközök, esetleg tanfolyamok túlságosan drágák! Az ilyesmi mindig nagyon gyanús, ugyanis a korrekt cégek ingyen vagy csak fillérekért oktatják ki a frissen belépőket. 

mlm-3.jpg
(© Florence Ogram//Getty Images)

 • Milyen terméket fogunk árusítani
  Ma már az alsóneműtől kezdve a számítógépes kütyükön keresztül a kozmetikáig bármit árulnak MLM-rendszerben. A termékek minősége a legtöbb esetben kiváló (de nem egyedülálló!). Nem árt, ha a termékhez van valami viszonyunk: mi is jónak tartjuk. Az is fontos, hogy megvizsgáljuk a termék árát: mennyire drága? Eladható a piacon, a mi ismerőseink körében? Továbbá a szakértők szerint mindig jobban megéri fogyó eszközöket árulni. Például jobban megéri az olcsóbb gyertyát eladni, mint drágább gyertyatartót, mert ha egy kuncsaftunk megszereti a gyertyát, állandó vásárlóvá válik, stabil jövedelmet biztosítva. 
 • Tény, hogy az emberek 70-80%-a nem tud előrelépni egy MLM-rendszerben. Ez még akkor is igaz, ha az illető tisztességes, jó jutalékrendszeren alapuló céghez kapcsolódik. 
  A fő probléma azonban a következő: az MLM egy szakma. Egyrészt nem való mindenkinek, másrészt ki kell tanulni a fortélyait.
A hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem a rátarti, erőszakos emberek sikeresek, épp ellenkezőleg: a szerény, megbízható, alázatos típusok jutnak el a csúcsig. A szakértők szerint az MLM valójában a személyiség fejlődését segíti elő. 

Néhány ellenvélemény

A MLM hasznos kezdeményezés egyes termékek olcsó piaci bevezetésére, személyiségfejlesztő és üzleti tréningprogramok hatékony értékesítésére, az üzleti élet új generációjának kinevelésére, de az emberi butaságra, a majdani mesés jövedelmekbe vetett hitre építve emberek ezreit használja ki és dolgoztatja fillérekért.

 1. Etikátlan, mert visszaélnek az emberi kapcsolatokkal. Az emberi kapcsolatokra alapozzák az eladás sikerét. A legjobb reklám, ha egy barátod, ismerősöd beszél egy termékről. A rendszer így pofátlanul visszaél a kapcsolataiddal.
 2. Etikátlan, mert manipulatív, többnyire hamis, „áltudományos” vagy „féltudományos” szövegekkel etetnek. Mindig van egy nagy hülye sablonduma, lehetőleg valami ilyen, hogy „megreformáltuk a közgazdaságot”, „a mi termékünk más, mint bármi a piacon, a legjobb, a jövő, egy forradalom”, „tudományos társaságok és tudóscsoportok találták fel”, stb. Ha pedig tényleg van valós termék, semmivel sem jobb, mint bármelyik szabadpiacon lévő nagy név. Gyakran valami szakmai körökben el nem ismert, vagy gyakran nem is létező tudományos laboratórium, társaság nevével dicsőítik termékeiket.
 3. Etikátlan, mert minden túl van árazva. Úgy tud a piramis minden szintjén lévő ember keresni egy termék eladásán (csak úgy juthat mindenkinek jutalék), ha a termékek szörnyen drágák. A csodatermék imázsát a sok dumával meg a baráti ajánlattal építik. Az ember természetesen a legjobbat akarja magának és családjának. De nem érthet mindenhez, nem tudhatja, hogy bizonyos területen hogyan áll a tudomány, illetve mi az, ami valós a profin előkészített dumából.
 4. Etikátlan, mert a forgalmazóknak is hazudnak. Csak megfejik őket, és felhasználják kapcsolathálójukat és energiájukat. A Wikipédia szerint: „Az adatok azt mutatják, hogy az MLM-tagok nagy többsége (több mint 95%-a) súlyos pénzügyi veszteséget könyvel el. A valóban sikeres MLM-ezők aránya minimális.” Valahogy soha senki nem gazdagodik hirtelen meg.               
–varga–
Cookies