Amióta sminkelek, kívülről fújom a szigorú alapszabályt, hogy SMINKBEN ELALUDNI TILOS!

A mindenkori szépségápolásban főbenjáró bűnnek számít, ha éjjelre nem mosod le a sminkedet. Tényleg akkora gaztett sminkben lefeküdni? És mi van akkor, ha valaki olyan, mint én, és nem szeret meztelen arccal ágyba bújni...  Marad az „arcbőrgyilkos” megbélyegzés?

varga-heni-kezdo.jpg
Varga Heni (Fülek): sminkben, ahogy ő szereti.

Én is azon nők körébe tartozom, akik az esti zuhanyt követően szeretnek a tükör előtt elidőzni. S hogy mit értek esti piperén? Az esti szépségápolás számomra ugyanolyan fontos, mint a reggeli. Nem szeretném ugyanis, ha a tükörből egy karikás szemű, sápadt boszi köszönne vissza. Ezért alapozó nélkül soha nem lépek ki a fürdőből, este sem. Engem nem sokszor látott a családom festetlenül.

Halovány, mint az elfogyó hold

Bevallom, egyetemi éveim alatt gyakran előfordult, hogy egész nap ki sem bújtam a pizsamából. Ám egy idő után meguntam, hogy a lányok egyfolytában az arcomat mustrálgatták: De halovány vagy! A hétköznapi sminkemre ugyanezt kaptam: Látod, na! Szép vagy smink nélkül is. Ha meg az esti partira sminkeltem: Ne sminkeld magad, hisz olyan szép bőröd van! A natúr sápadt pofimat a világjárvány jelének vették. Szóval elegem lett az örökös szekírozásból, így végül az arany középutat választottam.

„A kevesebb néha több” alapon azóta éjjel-nappal sminkelek. Natúr sminkben írok, főzök, mosok, takarítok, dolgozom, nevelem a gyerekem, edzek és alszom… És igen, bevallom, néha megesik, hogy este nem mosom le az alapozót az arcomról, csak reggel, miután felöltözködtem. Ám akkor alapos munkát végzek. Gyógyszappan, rózsaszín micellás víz, új smink, széles mosoly a tükör előtt, kezdődhet a nap.

Igen, meg akarok felelni. És?

A múltkor, mikor elmondtam a barátnőimnek, hogy én sminkben alszom, szó szerint megfagyott körülöttem a levegő. Úgy néztek rám, mintha kismama létemre egy slukkra elszívtam volna két doboz cigit. Hát akkor elmesélem.

Két oka is van annak, hogy miért fekszem le sminkben. Az első a megfelelési kényszer: szeretnék tetszeni a páromnak, és csak akkor érzem magam magabiztosnak, ha nem a sápadt hold félkaréját látom az arcom helyén a tükörben.

Van egy másik oka is az éjjeli piperének: egy titkos kis recept, amit még anno a bőrgyógyászomtól kaptam. Az egyetemi éveim alatt (ez még 15 évvel ezelőtt volt) elszaporodtak rajtam a felnőttkori pattanások, én meg imádtam őket öngyilkos módjára kinyomkodni. A nőgyógyász szerint az állandósult stresszhelyzet váltotta ki, hogy ennyire kivirágoztam. Akkoriban esténként mindig megtisztítottam az arcomat, a legdrágább lemosókat használtam a Biodermától a Vichyig bezárólag. Ám akkor is zsírosan fénylett az arcom, és a piros „gugák” (mifelénk így mondják ezeket az ágaskodó kis púpokat) csak nem akartak eltűnni. Az egyik kontrollvizsgálat során kétségbeesve kérdeztem a bőrgyógyászomtól, hogy mivel próbálkozzunk még – és akkor megosztott velem egy titkos (és később hatékonynak bizonyuló) receptet. Aludjak alapozóban, este se mossam le, vagy ha igen, tisztítás után várjak kicsit, és éjjelre masszírozzam át kis BB-krémmel az arcomat. Így a pattanások gyorsabban eltűnnek.

Szó szerint hüledeztem. Azelőtt nemigen hallottam ilyen orvosságról, inkább az összes női magazin azt harsogta: Mosd le a sminked, mosd le a sminked, másképp rosszat teszel az arcoddal! A smink eltömíti a pórusokat, azok a végén még ki is tágulnak, akadályozza a faggyúmirigyek normál működését, mire a bőr elkezd még több faggyút termelni, ettől még zsírosabb lesz, ami növeli a pattanások kialakulásának veszélyét, és így tovább. Ki hallott már ilyet? Lázadoztam egy kicsit, hogy én leszek az a bizonyos kísérleti nyulacska, mígnem találtam egy cikket egy amerikai újságírónőről. Esténként sminkben fekszik le, hogy a pattanásai gyorsabban elszáradjanak. A szakértők persze rögtön rácáfoltak, hogy így nem lélegzik a bőr, továbbá hatványozottan kiteszi a bőrét a szabad gyökök támadásának, ami a kollagéntermelés visszaszorításához és korai ráncosodáshoz vezet...

sminkek.jpg

A szép bőr öltöztet

Azzal viszont mindnyájan egyetértettek: igen, elképzelhető, hogy a pattanások hamarabb elszáradnak, ha rajta hagyjuk az alapozót. A bőrgyógyászom azt javasolta, hogy próbáljam ki a módszert, egyelőre semmit nem veszíthetek, fiatal vagyok, nem jelennek meg mindjárt szarkalábak a szemem sarkában. Nem kell az egész arcon otthagyni a sminket, csupán a pattanásos zónákban. Ja, és a nappali sminket érdemes meghagyni, ami már jócskán „megdolgozta” a patikat. A frissen rákent alapozótól már nem biztos, hogy olyan gyorsan megérnek.

Ami pedig az alapozót és a szépségápolási termékeket illeti, azt a jó tanácsot kaptam, hogy legyek igényes. Ne ruhát vegyek, hanem csodaszérumot! A bőrápolásba legalább annyi pénzt fektessek, mint egy új ruhába. A szép bőr öltöztet! Minél fiatalabb korban kezdem el a bőrápolást, annál látványosabb lesz az eredmény, és annál sikeresebben szállhatok szembe a múló idő jeleivel. Egy jó hidratáló krém ugyanúgy öltöztet, mint egy szép ruha.

Nálam azóta a Vichy Liftactiv Flexiteint öregedésgátló az alap. Azzal kezdem a napot. Ránctalanító és szérum egy ropogós harmincasnak? Igen, igen! Bizony lassan tíz éve használok ránctalanító termékeket és szérumot. Valamint a bőrgyógyászom javasolta a Vichy egyik legjobb összetételű alapozóját. Azóta eltűntek a mitesszereim és pattanásaim, a bőröm pedig feszes. Természetesen ahány bőrtípus, annyiféle bevált módszer és kúra. A nálam fiatalabbak, akik az Instán garázdálkodnak, kémiai hámlasztókkal próbálkoznak (az „okosszépség” kicsit arrogáns tanácsait követve). Ezeknek a készítményeknek van egy hátulütőjük: ha erős savakkal „savazol”, tönkreteheted a bőrödet. Ezért ha ellógtad a kémiaórát, könnyen slamasztikába kerülhetsz. Arról nem is  szólva, hogy szigorúan csak ötvenes fényvédővel mehetsz ki az utcára, másként pár év múlva tele leszel májfoltokkal. (A savak és a divatos hámlasztók ugyanis érzékenyítik a bőrt.)

Persze egyáltalán nem biztos, hogy ami nekem jó, az másnak is beválik. Kinek a pék, kinek a pékné... No de mégis, rakjuk csak össze a kérdésre a választ! Mi jelenti nekem az esti piperét, ha semmit sem mosok le az arcomról?

Én így csinálom!

Az én esti rutinom így néz ki: éjjelre is felrakok egy leheletnyi BB-krémet, és mindig van rajtam szemöldöktus. Szempillaspirált nem használok, mivel a kozmetikusom ötheti rendszerességgel sűríti és bodorítja a pilláimat. Szemceruzát pedig csak akkor, ha jelenésem van. Szóval a párnám nem lesz sminkfoltos. Ha esti parti után vagyok, elalvás előtt a vastag vakolatot alaposan lepucolom, kímélő arcradírral átdörzsölöm az arcomat (a Garnier Skin Naturals Pure 3 in 1 bőrradírjával eltávolítom a pórusokból a réteges kenceficét). Bevallom, néha bűnözök, és csak beesek az ágyba. Kinek van kedve egy görbe éjszaka után vattakorongot ragadni és sikálni? Száz alkalomból kilencvenkilencszer alaposan megtisztítom az arcbőrömet, majd a Garnier BB-krémjével áthúzom – ez elfedi a szem alatti karikákat, hogy a férjem ne ijedjen meg tőlem, mikor mellébújok az ágyba.

Néha elgondolkozom, hogy ezzel az alapozómániámmal biztosan a nagymamámra ütöttem, akinek a hálójában minden olyan púderillatú volt... Tele volt a pipereszekrénye vörös rúzzsal, volt neki henger alakú ás ovális párnás hajkeféje, csontfésűje, parfümje több illatban, ilyen-olyan csodakrémje és elixírje. A mama elalvás előtt selyem hálóingben és lenge neglizsében ült a tükör elé, gondosan kifésülte válláig érő, sűrű fekete haját, majd kis púder az orra. A szem alatti ráncokba valami csodaszer kent, és már kaptuk is tőle az illatos „jóéjtpuszit”... Talán rá ütöttem. Nem tudom. Mindenesetre közreadom különbejáratú tanácsait: szerinte a hosszú és boldog párkapcsolat titka: Lányom, a férfit éjjel-nappal csábítani kell! És selyemmel a selymes arcbőrért: éjjelre szerezzünk be egy igazi selyem kispárnát (és selyem arcmaszkot a Covid ellen), mert a hernyóselyemtől nem gyűrődik be az arc, kisimítja az apróbb ráncokat, és a hajjal is kíméletesen bánik. A százszázalékos selyem arcmaszk pedig hatékony a pattanások ellen is.

tradwife.jpg

Az ifjú szerelmesek reggelje! (Jelenet a filmből)

Hajnal hasad, közeledik a reggel. A nő óvatosan kibújik az ágyból, kisurran a fürdőbe. Amíg Adonis-külsejű párja még édes álmát alussza, addig ő fogat mos, szájvízzel öblöget, karikákat halványít, laza sminket dob fel, majd halk léptekkel visszaoson, és becsúszik a paplan alá – úgy tesz, mintha minden reggel ilyen tökéletesen nézne ki. És ez nemcsak egy film, hanem maga a valóság! A svéd Foreo felmérést készített a friss párocskák között, amelyből kiderült, hogy a megkérdezett 2400 nőből 1400 fél órával hamarabb kel fel, hogy reggelre kikészíthesse az arcát. Négy nőből egy pedig sminkben fekszik le aludni, hogy reggel felismerje a párja... A smink a női fegyvertár egyik fő eszköze. A smink nem csupán festék és ecset, hanem lélekápoló varázseszköz...  Szóval este zuhany, arcápolás és testápolás, parfüm, alapos fogmosás (pár perc fogselyem), hajápolás, majd irány az ágy.

Mit szól ehhez a feminizmus?

Amerikában a hatvanas években a feministák azokat a kisvárosi feleségeket akarták megváltani, akik este gondosan kisminkelt arccal feküdtek le, hogy tetsszenek a férjüknek. A férj sohasem láthatta a csupasz arcukat. A feministák akkor azért harcoltak, hogy a nők is dolgozhassanak, saját bankszámlát nyithassanak, tanulhassanak és igazságos béreket kapjanak. És leginkább saját maguknak akarjanak megfelelni. Ha ma beírjuk a keresőbe a „tradwife” kifejezést, rengeteg találat ugrik ki.

Egy ma Nyugaton népszerű mozgalom híveiről van szó, akik az ötvenes évek ultrakonzervatív nőeszményéhez akarnak hasonlítani, azaz otthon szeretnék megvalósítani magukat. Olyan szlogenek állnak az Insta-fotók alatt: „Csak ő számít, a nőnek otthon a helye.”

„Neked egy férfi kell, aki gondoskodik rólad és biztonságot ad. Én szeretnék az a férfi lenni” – ezekkel a szavakkal kérte meg egy gloucestershire-i lány, Alena Kate Pettitt kezét a férje. Alena pedig azóta süt-főz otthon, talpig sminkben várja délután a férjét – és boldog. A mozgalom hívei szerint sminkben ágyba bújni nem a feminizmus elárulása, hanem épp ellenkezőleg. Egy bátor feminista döntéshozatal, mikor magunk döntünk arról, hogyan szeretnénk élni és kinézni. Sminkkel vagy smink nélkül, háziasszonyként vagy karrierfarkasként, de legyen ez a mi döntésünk, és senki ne szóljon meg érte bennünket...

web-bannerek-instagram.jpg

Varga Henrietta