Bár alapvetően sokat törődünk a hajunkkal, vannak dolgok, amelyeket figyelmen kívül hagyunk. Ápoló balzsamokat használunk, töredezett hajszálaink végére olajat kenünk, időként csalánlevél-kivonattal dörgöljük be oroszlánsörényünket… De gondoltunk már valaha a szennyezett levegő vagy az UV sugárzás káros hatásaira?

Ha már elmegyünk strandolni, és órákat töltünk azzal, hogy kiválasszuk a megfelelő fényvédő krémet, vagy szorgosan tisztítjuk és szűrjük az otthoni csapvizet, nehogy túl kemény legyen, akkor miért nem gondolunk szegény hajkoronánkra? Miért akarjuk, hogy egyedül találja fel  magát mikor a városban sétálgatunk?

hajapolas-indito.jpg

Városi nebáncshajak

A szennyezett levegő nemcsak az arcbőrt, hanem a hajat is károsítja. Ez elsősorban az ipari körzetekben és nagyvárosokban élő embereket érinti – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a városokban és azok közvetlen közelében lakók 80 százaléka az egészségügyi normáknak nem megfelelő levegőt szív.
Testünk legpiszkosabb része meglepő módon nem a bőr, hanem a haj! A hajszálak mágnesként vonzzák a levegőben található láthatatlan porszemeket, a kormot, a nehézfém-részecskéket, a kipufogógázok mérgező, nyirkos-olajos páráját és a városi szmog minden káros anyagát. Nem mindenki költözhet hegyvidékre, ahol tiszta a levegő. Ezért meg kell keresni a módját annak, hogy hogyan védekezzünk a szennyeződés ellen, hogy megőrizhessük hajunk egészségét és szépségét.

Egy 2018-ban készült tanulmány szerint a városi szmogban található szennyező anyagok olyan fehérjéket károsítanak, melyek kulcsfontosságúak a haj növekedéséhez és megtartásához.

Nem csak micellás víz létezik

Kísérletek igazolják, hogy a városi szmognak kiszolgáltatott haj már három nap alatt rengeteg szennyeződést gyűjt össze, ami elnehezíti, durvává és törékennyé teszi a hajszálakat. A városi piszoktól micellás samponokkal szabadulhatunk meg legkönnyebben. A micella kifejezés apró gömböcskét jelent, ami mágnesként vonzza magához a zsíros anyagokat, majd magába zárja és eltávolítja a faggyúrécsecskéket. Hát nem rendes tőle, hogy a kedvünkért bekebelezi a zsírt? Bár a micellás samponok kevésbé elterjedtek, mint az arctisztítók, de rendkívül hasznosak, és segítségükkel könnyen eltávolíthatók a hajszálak felületén megtapadt rétegek.

termekek_0.jpg
A kókuszolaj, a jojoba kivonat és az argánolaj is nagy segítségünkre lehet a hajápolásban

Ne süttesd ropogósra a hajad!

Arra sem gondolunk, hogy a napozás nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat is károsítja. Mégpedig azért, mert a szennyezéshez UV sugárzás is párosul. Az UV sugárzás olyan szabad gyököket hoz létre, amelyek károsítják a haj lipid- és proteinstruktúráját. Minden ember hajának egyedi energiatartalma van, és a lipidek azok a részecskék, melyek kötőanyagot szolgáltatnak: ezek által lesz a haj igazán rugalmas és egészséges. Ezért nyáron és erős sugárzás esetén antioxidánsokban gazdag, növényi kivonatokat tartalmazó és fényvédő hajápolók használata ajánlott. És ha már a strandon süttetjük majd a hasunkat (meg persze a hajunkat), akkor érdemes olyan terméket keresni, amely a klóros vagy sós víz kellemetlen hatásaitól is megóvja a frizuránkat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a városokban és azok közvetlen közelében lakók 80 százaléka az egészségügyi normáknak nem megfelelő levegőt szív.

Nézzünk a felszín alá!

Nincs fényes és egészséges haj egészséges fejbőr nélkül. A mérgező anyagokkal telített porszemcsék könnyedén behatolnak a fejbőrbe, majd szépen megtelepedve köszönik, jól érzik magukat. Ennek jele lehet a korpásodás, a viszketés és a kiütések. Ezért a hajápolásra olyan készítményeket használjunk, amelyek nemcsak a hajat, hanem a fejbőrt is táplálják. Néha ajándékozzuk meg magunkat a hajpakolás luxusával – olyan regeneráló és hidratáló hajpakolást válasszunk, amelyik kókuszolajat is tartalmaz. A kókuszolaj a többi növényi olajnál mélyebben hatol be a hajszálakba, és sok E-vitamint és esszenciális zsírsavat tartalmaz. A télen használt géleket és krémeket cseréljük könnyű, sokfunkciós permetre, hiszen ilyenkor hajunk is szeret szabadabban szárnyalni és lélegezni!

varga

 

Kapcsolódó írásunk: Így ápoljuk a szépségünket! 

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies